Po čtrnácti dnech (já ostuda) jsem se konečně zase dostal ke "světluškovému zpravodajství":
Po mém posledním příspěvku nastoupilo velmi chladné období a tak se světluškám, byť "měly své dny", asi nechtělo moc lítat.
Naopak velmi intenzívní rojení, velké množství světýlek v lese lítalo během velmi teplých večerů/nocí minulý víkend - cca 4.- 6. července. Navíc byl den volna k dobru:-). Využil jsem tedy toho, že se druhý den nemusí brzo vstávat a snažil jsem se zjistit, do kolika hodin světlušky "fungují". O půl dvanácté to již bylo slabší, okolo půlnoci jich moc nebylo, do jedné hodiny po půlnoci jsem je vídal ještě tak v intervalech po 1-3 minutách i déle a už jsem si vždy myslel, že je to jejich definitivní konec. No vydržely to se mnou (resp. já s nimi) do 1 hodiny a 58 minut (v té době už bývaly tak 2-10 minutové pauzy, kyd nic nesvítilo... a vždy se zase nějaká objevila...)
Včera, byť bylo po teplém dni stále ještě velmi příjemné teplo, už světlušek bylo méně a - zdá se mi to nebo je to fakt? - jevily se mi už takové vybledlejší, méně jasné. No, už jim co nevidět skončí letošní sezóna :-(
Konvalinko, a jak je to u Vás?
A u Tebe, Zdeňku. Nechce se mi věřit, že tam ještě žádné nemáte.
A jak v ostatních končinách? Lítají tam u vás světýlka?
Josef.