Dobrý den, nechci zakládat nové téma. Mám podobný dotaz. Přivezla jsem si z dovolené z Azorských ostrovů utržený šlahoun plané růže. (Velmi drobné, plně kvítky, keře mohutné, hodně pichlavé). Prorostlé hojně modrými hortenziemi, které tam rostou prostě všude. Tedy hádám kyselou půdu.
Šlahoun jsem nastříhala na osm kusů asi o délce 20cm. Očka jsem nepočítala. Řízky jsem namočila do stimulačního prášku a zasadila do nějaké zeminy, vykopané krtkem. Nevím ani PH. Jsou v maličkých květináčcích. Ty jsem poskládala do plastové průhledné bedny a druhou jsem to přiklopila. Jako skleníček. Je to děravé, větrá to. Zalívám po pár dnech, aby to nebylo přemokřené. Bedna stojí u domu ve stínu. Žádný výsledek jsem nečekala. A najednou koukám, že růžičkám vyrážejí nové čerstvé lístky.
Chci se tedy zeptat jak postupovat dál a kdy to mohu přesadit někam dál? Mám to dát do země nebo jen do větších květináčů? Jakou půdu koupit? Musím to jednu zimu zimovat v domě? Máme na to špatné (teplé) podmínky. (Domovina růžiček je podobná Anglii, vlhko od mraků a spíše sychravo, větrno, než teplo, teplota spíše stabilní po celý rok, nesněží). Půda je tam sopečná rudá s černou lávou. (Dovezla jsem si i vzorek místní půdy v malé lahvi, ale to asi nepomůže, nebo ano? Ke změření nějakých hodnot?)
Jsem úplný zahradní analfabet. Děkuji za jakoukoli radu. Já vůbec nedoufala, že se to chytne a něco poroste. :o) Před zasazením jsem je ještě mučila 10 dní v kyblíčku s vodou. Byli jsme na lodi. Posléze ve vlhké petce. Ale dělala jsem co jsem uměla. Děkuji.