Střih růží

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?) 
23.10.2015 17:18

Ono prakticky "kde vzít a nekrást" je, že zemina na přihrnutí se brala jako 3-4 rýče pod místem korunky, 4 rýče z okolí a 2-4 lopaty kompostu přivezeného na kolečku. Na jaře pak stačilo rozhrnout a na záhoně se nehromadila přebytečná zemina "jak Járovi cimrmanovi horníci v dolech". Takže si nepředstavujte jámu jak výsadbovou...

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 23.10.2015 17:11

Viděl, ale nemám fotografické oči. Dělá se to takhle v Soutěžním rozáriu, v zahradách Královéhradeckého biskupství a ještě na několika místech v HK. Ale možná že až místo zahradnílů v důchodovém věku nastoupí mladí, bude to tak jak je to stále častěji vidět (s jutou nebo netexem). Pro Vás, milý Ferdo, bude asi nejjednoduší zajet si v lednu na zámek v Častolovicích, kde to taky dělají "konzervativně postaru".

Pro tazatelku jsem to neuváděl proto, že to má tak udělat (ani nevím jestli má stromek našikmo), ale proto, aby nepanikařila.

cool

host - 248.101 (?), 23.10.2015 19:40

Pokud ještě byla vila Anička v HK soukromá a ne Generali, tak paní ohýbala a zahrnovala korunky stromkových růží každoročně - a že tam měla krásné růže... Teď se opravdu většinou spíš "balí".           Lída

host - 111.26 (?), 3.11.2015 13:53

Pro Ferdu : kamarádka mi vyprávěla následující příhodu.

Byla si v německé velkopěstírně koncem listopadu 2011 pro růže. Koukala se, jak v jejich ukázkové zahradě část stromkových růží obalovali, druhou část pak ohýbali - jak píše p. Standa.

Pak nastala ona "krutozima" 2011/12.

Příští listopad jela znovu. V části, kde byly růže na zimu ohnuté, bylo vše OK. Na místech, kde růže pouze obalili, převažovala čerstvá výsadba. 

Nyní ohýbají všechny. Tolik k pracnosti, starším příručkám a pod. wink

Co se týče podzimního střihu - moc ho neprovádím, je to diskutabilní záležitost - podle průběhu zimy.

Zakracuji jen ty růže, kt. jsou přerostlé, hrozilo by vylomení prutů, či vadí průchodu. Pak ještě křížící se větve ve snaze zabránit poranění (oděr počasními vlivy - vítr).

Pro úplnost - uvádí se, že toto zakrácení by se mělo provádět min. 6 týdnů před příchodem mrazů tak, aby se rány po střihu stihly zhojit.

Květa

Verca 38 - (12) - 54.144 (?), 12.11.2015 10:51

moc všem děkuji za informace a hlavně za uklidnění wink jsem ráda, že vás pobavil můj panický styl, ráda zase mezi vás přijdu a zaplaším yes

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz