Skupinka 4 růží?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 63.103 (?), 10.2.2009 20:30
Zdravím Radko. Obávám se, že ne. Vzorkovnice je oskenovaná z materiálů vydaných Austinem pro zahradní architekty a některé růže jsou žhavé novinky, na jejichž množení ještě nikdo v ČR nemá licenci. Ale co není dnes...
Občas se zadaří objevit originální "austinky" v Hornbachu a Bauhausu (ale těžko to budou novinky). Některé u nás zatím nepěstované jsem sehnala přes ebay z Německa, poštovné ale vyjde na 17Euro.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 106.47 (?), 7.3.2009 9:43
Licenční růže Charlese Austina pěstuje v ČR například pan Šíp ve Skaličanech u Blatné.
Slávek
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.137 (?), 7.3.2009 19:25
Licenci na množení růží firmy David Austin Ltd. vlastní u nás školka manželů Pelcových ze Sobotky, ing.J. Urban ze Želešic u Brna, zahradnictví Starkl v Čáslavi. Firma Davida Austina dováží svoje kontejnerované růže také do některých zahradnických center v ČR.
Poznáte je podle jejich originálních kontejnerů se znakem firmy. Také ve školkách s jejich licencí jsou sazenice růží označeny jmenovkou s emblemem firmy. Je to ochrana před "růžovým pirátstvím" a nelegálním šířením novinek... ale i ochrana..zákazníka, který má jistotu, že má skutečně odrůdu, kterou si vybral a nekupuje zajíce v pytli . Samozřejmě, že licence něco stojí, zejména novinky jsou dražší. Takže i sazenice těchto licencovaných růží stojí víc než třeba New Dawn.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
RadkaD - Bronzový Zahrádkář (57) - 209.55 (?), 16.3.2009 11:01
|
|
 |
|
 |
 |
|
Danny - Stříbrný Zahrádkář (195) - 176.71 (?), 24.7.2009 9:12
Skupinka 3 růží - je to opravdu věda, když přemýšlíme, jaké růže zasadit do skupinky. S nadhledem, avšak je to tak, je to na dlouhá léta a mě to už pravděpodobně přežije . Chystám několik úprav a na jenom místě vymýšlím skupinku 3 růží, musí být laděna bílo-růžovo-purpurově. jemně smetanově. Tak nějak. Plot už po délce obrůstá "nevýraznými" New Dawn", ve vzdálenosti asi 20m by měla být tato nádhera a měla by být okouzlující, výrazná. Výška 2 m. Jedna může být nižší. nemusejí být stejně vysoké. Tato skupna růží bude oddělovat prostor od ulice. Přemýšlím - ČSR, Parade, Laguna, Falstaf, Honorine de Brabant, Ispahan (pan Šíp píše, že jako první rozkvétá a jako poslední odkvétá, ale na helpmefind.com je jako 1x kvetoucí, Tess of the D'Urbervilles (neseženu). Měla bych růže zasadit po dvou od stejné odrůdy? Nebo mám uvažovat např o Felcitas (Kordes' Söhne), vysadit např. 5 ks (délka pozemku cca 4 m, může být i delší). Nebo o jiné s jednoduchými květy, ale opakovaně kvetoucí... Všem, kteří mi napíšete své názory a zkušenosti děkuji. D
|
|
 |
|
 |
 |
|
ushak - (6) - 92.76 (?), 22.1.2011 7:15
U cv. Ispahan je to panem Šípem myšleno tak, že jako první z jednoukvetouch růží nakvétá a jako poslední odkvétá, tudíž, že má na jednoukvetoucí růži prodlouženou dobu kvetení. Mně osobně se zatím růstově cv. Golden Celebration, The Pilgrim, Teasing Georgia a Tea Clipper jako keře neosvědčily. Jejich růst je spíš pnoucí, jinak potřebují vhodně sesadit nebo podporu. Tea Clipper a Teasing Georgia navíc na slunci rychle blednou. Určitě jde i mezi novinkami narazit na opravdové skvosty, ale jinak asi není nad lety prověřené růže.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|