Skupinka 4 růží?

ushak - (6) - 92.76 (?)
22.1.2011 7:15

U cv. Ispahan je to panem Šípem myšleno tak, že jako první z jednoukvetouch růží nakvétá a jako poslední odkvétá, tudíž, že má na jednoukvetoucí růži prodlouženou dobu kvetení. Mně osobně se zatím růstově cv. Golden Celebration, The Pilgrim, Teasing Georgia a Tea Clipper jako keře neosvědčily. Jejich růst je spíš pnoucí, jinak potřebují vhodně sesadit nebo podporu.  Tea Clipper a Teasing Georgia navíc na slunci rychle blednou. Určitě jde i mezi novinkami narazit na opravdové skvosty, ale jinak asi není nad lety prověřené růže.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

RadkaD - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 209.55 (?), 10.2.2009 12:01

Lili, okouzlila mně Grace a hlavně Port Sunlight z Vašeho vzorníku. Myslíte že je seženu v Česku? Děkuji, Radka

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.103 (?), 10.2.2009 20:30

Zdravím Radko.           Obávám se, že ne. Vzorkovnice je oskenovaná z materiálů vydaných Austinem pro zahradní architekty a některé růže jsou žhavé novinky, na jejichž množení ještě nikdo v ČR nemá licenci. Ale co není dnes...

Občas se zadaří objevit originální "austinky" v Hornbachu a Bauhausu (ale těžko to budou novinky). Některé u nás zatím nepěstované jsem sehnala přes ebay z Německa, poštovné ale vyjde na 17Euro.

RadkaD - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 209.55 (?), 12.2.2009 10:32

Děkuji, Lili. Myslím, že to vyhraje Tea Clipper a spolu s Pilgrim a Graham T. to bude můj "sluníčkový " záhon. Loni jsem si objedna 3 Eglantyne, tak se těším na výsledek. Letos se chystám ještě na 3 výrazněji růžové angličanky, nejspíš to bude Mary Rose. Obávám se, že víc se mi na zahradu už nevejde. Mějte se hezky růžově. R.

host - 106.47 (?), 7.3.2009 9:43

Licenční růže Charlese Austina pěstuje v ČR například pan Šíp ve Skaličanech u Blatné.

Slávek

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.137 (?), 7.3.2009 19:25

Licenci na množení růží firmy David Austin Ltd. vlastní u nás školka  manželů Pelcových ze Sobotky,  ing.J. Urban ze Želešic u Brna, zahradnictví Starkl v Čáslavi.  Firma Davida Austina dováží svoje kontejnerované růže také do některých zahradnických center v ČR.

Poznáte je podle jejich originálních kontejnerů se znakem firmy.  Také ve školkách s jejich licencí jsou sazenice růží označeny jmenovkou s emblemem firmy.  Je to ochrana před   "růžovým pirátstvím" a nelegálním šířením novinek... ale i ochrana..zákazníka, který má jistotu, že má skutečně odrůdu, kterou si vybral a nekupuje zajíce v pytli . Samozřejmě, že licence něco stojí, zejména novinky jsou dražší.  Takže i sazenice těchto licencovaných růží stojí víc než třeba New Dawn.

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 24.7.2009 7:58

Dobrý den, Radko, růži Grace (Austin) má pan Šíp ve své nabíde pod č. 106. Zdravím D

jalav - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 234.184 (?), 9.3.2009 9:51

Je to úplně jedno.Důležité je, aby vzrůstné odrudy byly vzadu.Po Vašem dotazu jsem šel přepočítat růže které mám na záhoně.Je jich 28.Tedy sudý počet.Kdo to neví, ani to nepostřehne.

RadkaD - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 209.55 (?), 16.3.2009 11:01

Děkuji

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 24.7.2009 9:12

Skupinka 3 růží - je to opravdu věda, když přemýšlíme, jaké růže zasadit do skupinky. S nadhledem, avšak je to tak, je to na dlouhá léta a mě to už pravděpodobně přežije . Chystám několik úprav a na jenom místě vymýšlím skupinku 3 růží, musí být laděna bílo-růžovo-purpurově. jemně smetanově. Tak nějak. Plot už po délce obrůstá "nevýraznými" New Dawn", ve vzdálenosti asi 20m by měla být tato nádhera a měla by být okouzlující, výrazná. Výška 2 m. Jedna může být nižší. nemusejí být stejně vysoké. Tato skupna růží bude oddělovat prostor od ulice. Přemýšlím - ČSR, Parade, Laguna, Falstaf, Honorine de Brabant, Ispahan (pan Šíp píše, že jako první rozkvétá a jako poslední odkvétá, ale na helpmefind.com je jako 1x kvetoucí, Tess of the D'Urbervilles (neseženu). Měla bych růže zasadit po dvou od stejné odrůdy? Nebo mám uvažovat např o Felcitas (Kordes' Söhne), vysadit např. 5 ks (délka pozemku cca 4 m, může být i delší). Nebo o jiné s jednoduchými květy, ale opakovaně kvetoucí... Všem, kteří mi napíšete své názory a zkušenosti děkuji. D

ushak - (6) - 92.76 (?), 22.1.2011 7:15

U cv. Ispahan je to panem Šípem myšleno tak, že jako první z jednoukvetouch růží nakvétá a jako poslední odkvétá, tudíž, že má na jednoukvetoucí růži prodlouženou dobu kvetení. Mně osobně se zatím růstově cv. Golden Celebration, The Pilgrim, Teasing Georgia a Tea Clipper jako keře neosvědčily. Jejich růst je spíš pnoucí, jinak potřebují vhodně sesadit nebo podporu.  Tea Clipper a Teasing Georgia navíc na slunci rychle blednou. Určitě jde i mezi novinkami narazit na opravdové skvosty, ale jinak asi není nad lety prověřené růže.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz