Růžová školka

host - 248.134 (?)
21.10.2024 19:20

Řízkování je jednoduché, jen se hůře ujímají některé odrůdy (většinou oranžové). Chce to ustřihnout plně rozkvetlý/dokvétající květ se 4-5ti listy, spodek (asi 2-3cm) ošetřit stimulátorem (mám práškový) a spodní 2-3 listy zasadit do země, zbytek nechat koukat. Listy neodstraňuji - ani v zemi, ani nad ní. Zalít a přiklopit 4 litrovou sklenicí, nechat přiklopené do konce dubna příštího roku. Chytají se docela dobře, když jsem řízkovala 20 různých švagrové, nechytly se jen tři. To jen, kdybyste to ještě někdy chtěla zkusit wink           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 114.29 (?), 21.10.2024 16:19

No vidíte, já jsem zkoušela řízkovat i očkovat a řízky mně vždycky shnily nebo uschly.

Růžařství a okrasných školek jsem s dotazem, zda by mi něco neodprodali, vyzkoušela už několik ale odpověď je pořád podobná neprodáváme - nelze v malém koupit - už to nedělám atd. krasneruze.cz jsem pravda ještě nezkoušela.

Možná se mi něco podaří sehnat od pana Filipce, nevím, psala jsem mu, zítra mu budu volat. Uvidíme, co se dozvím.

Anežka

host - 248.134 (?), 21.10.2024 19:20

Řízkování je jednoduché, jen se hůře ujímají některé odrůdy (většinou oranžové). Chce to ustřihnout plně rozkvetlý/dokvétající květ se 4-5ti listy, spodek (asi 2-3cm) ošetřit stimulátorem (mám práškový) a spodní 2-3 listy zasadit do země, zbytek nechat koukat. Listy neodstraňuji - ani v zemi, ani nad ní. Zalít a přiklopit 4 litrovou sklenicí, nechat přiklopené do konce dubna příštího roku. Chytají se docela dobře, když jsem řízkovala 20 různých švagrové, nechytly se jen tři. To jen, kdybyste to ještě někdy chtěla zkusit wink           Lída

host - 193.77 (?), 11.10.2017 18:26

Můžete zkusit růžařství Fryčovice Filipcová.

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.223 (?), 11.10.2017 23:49

On kořenový krček, kam se očkuje je vždy beztrnný, takže ten Pávův šípek není až tak nutný. Jde spíše o to, že kořenové výmladky jsou podstatně odlišné a při údržbě trnitého keře rychle rozpoznatelné = lze je eliminovat ještě dokud jsou bylinné.

Pokud budete hledat pávův šípek ve volné krajině, pak se v době kvetení koukejte po planých keřích s bílými květy. Všechny růžovokvěté jsou trnité. Na průzkum zblízka pak zbyde velmi málo keřů.

Na kořenech podnoží se výmladky zpravidla indukují mechanickým poškozením kůry a nedostatečným zakrytím substrátem = kalus rány hojící se na světle je náchylný k vytvoření adventivních pupenů a následně výmladku. Tuto pěstitelskou chybu můžete otočit = nedělejte kořenové řízky, ale nechte odkraté kořenové krčky nějaké slabě rostoucí kulturní růže (např. polyantky).

SfK

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 30.238 (?), 12.10.2017 9:38

Moc děkuji za tip.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025