Růžová školka

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?) 
24.2.2014 22:31, zobrazeno: 16634x

Pro letní očkování keřových růží budu v tomto týdnu školkovat podnožový Pávův šípek. Pro osvěžení paměti mi připomeňte, na co vše si mám dávat pozor nebo jestli máte nějaké fígle ověřené dlouholetou praxí. 

Bude toho jen jeden řádek délky 10 - 12 m takže vzdálenost řad neřešte. Jde mi spíše o připomenutí, jak vysoký udělat hrůbek, aby se mi dobře odkrývaly krčky pro očkování, a jakou asi tak dát rozteč mezi sazenicemi, abych neměl moc málo místa pro ruce při ovazování nebo naopak neplýtval místem.

Fotečky potěší.

Najdem - (2) - 70.230 (?), 26.3.2014 22:49

Prosím, kde se dá koupit podnož - Pávkův červený šípek. Děkuji za odpověď.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 27.3.2014 8:13

Ing. Renáta Škápíková, Čejč okres Hodonín a nebo hromadnou objednávkou přes rosakluby ČZS.

host - 213.126 (?), 27.3.2014 9:36

Jaký je rozdíl mezi Pávovím a normálním šípkem.Na obyčejný šípek se taky může očkovat?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 27.3.2014 12:37

Pávův šípek je vyselektovaný semenáč šípkové růže, který při vegetativním množení je zcela beztrnný a při generativním množení téměř beztrnný. Ještě má možná světlejší květy (bílorůžové oproti standardní růžové).

Na obyčejný šípek se dá taky očkovat, afinita je stejná.

Pávův šípek se lépe rozpoznává, pokud vám keřová růže začne podrůstat z podnože. Lépe a rychleji se s ním pracuje jak při školkování, tak při očkování. Hladká kůra umožňuje dát očko kamkoliv, nemusíte přemýšlet nad jizvami po odtrnění....

Není na škodu si matečnici udělat někde u obecní cesty v ouvoze. Pro ptactvo má stejnou užitnou hodnotu, pokud ovšem nesklidíte šípky na čaj, marmeládu,... protože z Pávova šípku se sklízejí lépe.

V domácích podmínkách ho nejlépe namnožíte právě odkopkem z matečnice v ouvoze, nebo výsevem semínek co Vám zbydou od přípravy marmelády.

host - 168.20 (?), 2.9.2014 11:04

dobry den kde bych sehnal pavu červeny šipek 100ks   česke budejovice dekuji jirka

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.105 (?), 11.10.2017 16:12

Na internetu nemohu samotný Pávův šípek sehnat (u Škápíků vyprodáno). Jak jsem pochopil, tak většina našich růží je roubována na tuto podnož. Jak nejlépe tedy získat původní šípek? Je možno odkopnout kousek kořene a počkat jestli se z toho vyklube beztrnný šípek?

(pozn. každý podzim chodím po mezích sbírat šípky, ale těch trnů co mě každoročně popíchá...;-) Tak chci k plotu vysadit pár beztrnných...

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 2.9.2014 11:43

lokalita je asi jedno, stejně nejlevněji to dostanete poštou...

Dokud nezačne podzimní dobývání (15. října) budou mít asi všici vplněno "vyprodáno". Jinak se můžete zeptat v nejbližší produkční školce okrasných dřevin, jestli neobjednávají pro sebe, tak jestli by Vám ten jeden svazek nepřeprodali.

Já si jej pro svou potřebu množím jednak kopčením v matečnici, tak výsevem semínek. U semínek je potřeba udělat selekci, protože některé zrníčka mají otce trnitého (nechce se mi dělat sterilaci květu a umělé opylení). Pro semenné účely se šípky sklízejí dokud jsou mírně nezralé =  tvrdé. Dejte mi do SZ kontakt, pokud by jste měl zájem o semínka (matka pávův, otec nejistý z volného opylení).

Další možnost byla na výstavě ZŽ, kde možná vystavovatelé nabírali objednávky s termínem zaslání v lednu.

host - 225.108 (?), 18.10.2024 12:36

Můj dotaz se týká růží. tak zkusím oživit toto vlákno.

Dokázal by mi tu někdo poradit, jak vypěstovat podnože ze semínek pro očkování růží tak, aby měly co nejrovnější a nejdelší krček?

Stratifikaci semen, výsev a přepichování umím, respektive stratifikuji "přes kompost" - semínka vydlabaná z šípků jdou do kompostu, s tím se pak za rok dva dostávají na záhon kde na jaře vyklíčí. Semenáče si ve stádiu 2-3 pravých lístků vypichuju a přenáším do školky. Nijak zvlášť o ně nepečuju, prostě to jeden rok nechám růst a další rok na ně v červenci/srpnu očkuju na spící očko.

Né že by mi to nešlo vůbec, ale

a) krčky jsou krátké, křivé a různě krpaté a jde to fakt ztěžka

b) abych se ke krčku vůbec dostala, musím si kolem šípku vyhrabat ďolík, ve kterém pak operuju, samozřejmě se mi do toho sype hlína, kamínky atd.,

Očividně dělám něco blbě, taková mordýrna to je.

Vím že ve školkách očkují na pávka, ale hotové podnože pro hobby pěstování prakticky není možné sehnat, takže amatér si je musí holt vypěstovat sám.

Jak ale na ten krček?

Mám semenáček při přesazování dát hlouběji, abych ho donutila "vytáhnout" se nahoru? Nebo ho dát normálně na úroveň země a naopak na něj přihrnovat, jak poroste? Nebo přesadit trochu hlouběji a pak ještě přihrnout? A možná bych měla školku přesunout na jiné místo, ten záhon kde ji mám je hodně kamenitý, to tvorbě rovného krčku taky asi nepomáhá.

Nebo je to víc o vlivu genetiky? Drtivá většina semen co se do mého kompostu dostane pochází z růže dužnoplodé, tj. matka dužnoplodá, otec nejistý, ale s velkou pravděpodobností též (mám 8 dužnoplodek ve skupině). Nevím jestli je dužnoplodka vhodný materiál na podnož. Možná by běžný šípek byl lepší? Pávkův by byl lepší určitě, bohužel v okolí mé zahrady je tak přezvěřeno, že z volně rostoucích šípkových keřů byly spolehlivě vyselektovány ty nej-nej-pichlavější.

Budu ráda za každé nakopnutí,

Anežka

host - 248.134 (?), 18.10.2024 21:27

Nevím, já je jen řízkuji. Ale pokud tady neuspějete, zkuste "krasneruze.cz", tam se specializují právě na růže wink.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz