Rosa rugosa
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.215 (?), 12.5.2009 21:12
Jak vidíte, mají rugosy mnoho odpůrců, ale také zastánců - a mezi ty patřím já. Není totiž rugosa jako rugosa.... Ty co se pěstují na náspech jsou původní botanická růže Rosa rugosa s jednoduchými velikými a silně vonnými květy v odstínech sytě růžové. Mají spoustu předností, jsou naprosto mrazuvzdorné, svými odnožemi zpevňují stráně a jsou doslova chorobovzdorné, což musíme ocenit vzhledem k neustálému stříkání proti všem chorobám a škůdcům, které vyžadují moderní záhonové růže. Jsou to růže bezúdržbové, nemusí se okopávat, ani pravidelně hnojit a zalévat. Nemusíte je ani každý rok stříhat, ostatně hlubší řez nemají rády. Celé léto kvetou a na konci sezóny zdobí zahradu žlutým podzimním zbarvením listů.
Chápu, že někomu může vadit, jejich ostnitost a odnožování. Jenže bezostných růží je minimum a mnohá dnes opěvovaná Anglická růže má v rodokmenu rugosu a zdědila i trny. Odnožují pravokořenné řízkované rugosy, ale očkované Hybridy Rugosa neodnožují, pokud se nezasadí příliš hluboko. Tím jsme se dostali k úvodní větě "není rugosa jako rugosa". Hybridy Rugosa jsou krásné většinou plnokvěté odolné keře, se všemi dobrými vlastnostmi svého rodiče. Ty jsou pro zahradu rozhodně přínosem, hlavně jako solitery nebo volně rostoucí živý plot. Je třeba počítat s tím, že vytvoří relativně mohutné keře spíše velikosti člověka. Příklad zajímavých větších keřů: Agnes, Blanc Double de Coubert, Ruskin, Mercedes, Conrad Ferdinand Mayer, F. J Grootendorst a jeho mutace Pink G. a White G, Fimbriata, Rotes Phänomen, Rotes Meer, Parfum de L¨Hay, Martin Frobisher, Jabloňový květ, Kaiserin des Nordens, Sarah Van Fleet, Therese Bugnet,...
Najde se i nízká do 1m např. Rosa x paulii, Foxi, Dagmar Hastrup, Gelbe Dagmar Hastrup, Roserai de L´Hay.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 164.146 (?), 19.5.2009 14:49
Jsem ráda, že se našel někdo, kdo rugosou neopovrhuje jako růžovým plevelem. Děkuju za podporu. Na rugose mě láká především její nenáročnost a taky, že z ní budu mít užitek (šípky). Sice by byla lepší rosa canina, ale ta je pro nás příliš rozměrná. Chtěla jsem se proto ještě zeptat, jestli se i u Rugosa Hybridy dají využít šípky. Případně dočetla jsem se v této souvislosti o rosa villosa (pomifera), ale našla jsem o ní jen málo informací, mohl by mi někdo poradit. Děkuju! Veve
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.129 (?), 19.5.2009 15:02
dobrý den-chci se optat ohledně té Super Star- v jaké jste nadmoř. výšce, nebo proč se jí nedaří? K.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 63.163 (?), 23.5.2009 22:08
Zdravím paní Veve (rko)
Ptala jste se na růže na šípky, speciálně na Rosa villosa, tak jsem Vám jí nafotila. Ze všech evropských planých růží má největší a nejdužnatější šípky a to jí přímo předurčuje ke kuchyňskému využití. Jedinou možnou nevýhodou je, že jsou slabě žlaznaté.
Oficiální popis (zdroj V. Keskevič): Hustě větvený vzpřímený keř dorůstající až 2m s rovnými ostny a přimíšenými osténky, listy 5ti až 7mi četné, na rubu žláznaté. Květy růžově červené nasazované jednotlivě nebo v několikačetných květenstvích, v průměru až 5cm, stopky květů žlaznaté, kališní ušty dřípené, na šípku vzpřímené a neopadavé. Šípky nící, až 3cm v průměru, obsahují velké množství vitamínu C.
Můj osobní popis: Relativně vzpřímený keř s šedavě zelenými poměrně velkými listy, které jsou na dotek hebce sametové. Rašící výhony jsou světle zelené až žlutozelé a tím kontrastují s starším olistěním. Řapíky listů a větvičky jsou na načervenalé, už pod květem jsou vidět budoucí buclaté šípky, jemně žlaznaté, žlaznatá jsou osatně i poupátka. Na pohled velmi příjemná růže. Co se týče ostnů, jsou rovné, jakoby jehlicovité, soustředěné pouze na starším dřevě, hlavně u země.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|