Pnouci ruze do velkeho truhliku

Stroblova.mirka - (8) - 214.167 (?)
11.5.2009 23:37

Dobrý večer, asi mě paní Lili nepochválí, jsem laik, ale mě by se do nádoby líbila růže Eric Tabarly, má být dlouho kvetoucí, pnoucí, vonící, no prostě super. Tedy dle helpmefind. Co udělá v nádobě je otázka, další otázka je kde ji sehnat. Má-li někdo nějaký tip, děkuji za něj. Mirka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stroblova.mirka - (8) - 214.167 (?), 11.5.2009 23:37

Dobrý večer, asi mě paní Lili nepochválí, jsem laik, ale mě by se do nádoby líbila růže Eric Tabarly, má být dlouho kvetoucí, pnoucí, vonící, no prostě super. Tedy dle helpmefind. Co udělá v nádobě je otázka, další otázka je kde ji sehnat. Má-li někdo nějaký tip, děkuji za něj. Mirka

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.215 (?), 12.5.2009 16:23

Naopak Vás Mirko musím pochválit. O chlorotickém žloutnutí listů to říkáte naprosto správně. Je to nepoměr vápníku a železa v půdě, vyjímečně také nedostatek hořčíku, je to následek jednostranného hnojení. To se dá odstranit změnou značky hnojiva, nasazením rychlepůsobících listových hnojiv s obsahem stopových prvků. U růží tenhle problém nemám, zase tolik je nepřekrmuji, ale viděla jsem chlorózu u opečovávaných a překrmovaných růžiček. Trápila mně u surfinek, tam zmizela po aplikaci specielního hnojiva pro surfinie s vyšším obsahem železa a stopových prvků (určitě by šlo aplikovat i na růže).

Ad 'Eric Tabarly' - mám ho, před mnoha lety jsem ho koupila v Obi ještě pod názvem Red Eden Rose. Pro mojí zónu 5b a chladné vlhké klima je jako pnoucí růže nedostatečně mrazuvzdorná. Po běžné zimě jí musím hluboko seřezat, takže jí pěstuji jako malou sadovou. Má krásné velké vínové plné květy v menších soukvětích na dlouhých květonosných výhonech - dá se použít k řezu, ale žádná záplava květů po celou sezónu to není. Srovnávám jí s vedle rostoucí Eden Rose 85 a ta je odolnější jak mrazům tak i chorobám. Možná ve své teplé domovině v jižní Francii může splňovat všechna pozitiva z Helpmefind. V teplých podmínkách se jistě dá použít jako pnoucí, i u mně každoročně vystřeluje 1,5m dlouhý mladý prut, který ovšem v zimě zmrzne.

Stroblova.mirka - (8) - 214.167 (?), 15.5.2009 22:29

Děkuji za pochvalu a děkuji i za poradu co se týče Eric Tabarly. Výborný nápad je zjistit si též zónu, narazila jsem na toto téma samozřejmě na helfmefind, ale nějak jsem dosud k tomu nepřihlížela.

Většinou se totiž, a asi nejsem sama, člověk spíš řídí vzhledem růže, než aby, k jejímu dobru, přihlížel též k podmínkám, kde ji lze úspěšně pěstovat. Mám malou zahradu na Příbramsku, výška nad mořem 520, čili skoro jakoby "podhůří" Brd, mým snem je ze zahrádky udělat malé "rosarium". Ovšem, je to tak nějak pokus omyl, zdatnější odrůdy přežívají, nevhodné do tohoto prostředí bohužel ne. Ale člověk pořád věří, že ta jeho vyhlédnutá, oblíbená, se prostě ujme a bude prosperovat i v tvrdších podmínkách. /Ato nemluvím o tom, jak se leta bezúšpěšně tady snažím udržet různé sorty levandule :-((/

Taky jsem se chtěla zeptat, máte-li zkušenost na helpmefind, při hledání se zadáním více kritérií, mě stránka žádá o příspěvek na svoji podporu. Ne že bych se tomu bránila, ale nemám s tím žádnou zkušenost jak přispívat, nebo snad jak se ptát bez tohoto omezení?

Dekuji za Vaše případné odpovědi a každopádně klobouk dolů před Vašimi znalostmi... čtu samozřejmě i ostatní příspěvky a Vaše odpovědi na ně. S pozdravem Mirka

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 63.163 (?), 22.5.2009 18:08

ta blokace na Helpmefind je novinka, ještě před měsícem to šlo.  Také z toho nemám radost... nakonec uvidíme, jak moc mi to bude chybět... Spíše mi vadí nový systém zobrazování fotek.

host - 8.189 (?), 22.5.2009 21:46

Zdravím, byla jsem moc potěšená, že mám tak blízko spřízněnou duši. Také válčím pod Brdy s přírodou. Řekla bych, že více než nadmořská výška, je u nás problém mrazová kotlina. Je pravda, že jsem donedávna také vybírala růžičky podle vzhledu a ne našich pěstebních podmínek.Ale měla jsem asi štěstí, zatím vše co omrzlo, dokázalo se zase zmátořit.

Levandule se mi zatím tři roky daří L.a. Hidcote a asi osm let nějaká obyč z trhu bezejmenná. Je světlejší nežli Hidcote a přežila i totální sestřih nájezdem patnácti štěňat.

Pozdravuji Vás paní Mirko, i paní Lilly, na vaše odpovědi na všechny dotazy se vždy těším:), Vlaďka

P.S. Dnes rozkvetla Sympatie

Stroblova.mirka - (8) - 214.167 (?), 24.5.2009 14:59

Hezký den, taky mi pokvete Sympatie, tu mám tedy ve velkém květináči, bohužel se mi ze spodu "vyholila", takže vypadá spíš jako stromková, ale nasadila v korunce 16 poupat, takže každý den s potěšením pozoruji, co se děje. S tou mrazovou kotlinou máte asi pravdu, protože mi letos odešel chudák fíkovník. Měla jsem ho už 10 let, ale letos prostě nějak tu zimu neustál. Levandule, ta co mi tedy z loňské násady přežila a obrazila je lavandula angustifolia Loddon Pink, koupila jsem ji v jednom pražském zahradnictví, evidentně z jejich vysetí, a ta vypadá, že bude mít výdrž. Určitě máte taky tu zkušenost, že nejhůř přežívají rostliny /mimo jiné i dost drahé/, koupené v marketech a květinářstvích, což je většinou dovoz, Holandsko atak.Holt zkušenostmi se člověk učí...
Přeji hodně květů a radosti ze zahrádky.Mirka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky9:52
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025