Mšice na růžích

Magdaléna - (29) - 172.226 (?)
22.9.2008 14:13

Já poskytnu také jednu zkušenost. Když jsem dostavěli dům a začala jsem pomalu zakládat okrasné záhony, všimla jsem si, že u sousední stodoly roste v několika málo kusech hezká, menší kytička, podobná plnokvětému heřmánku. O jednu jsem si požádala a zasadila. Od té doby ta potvůrka zaplevelila všechny záhony co mám. Je to kopretina řimbaba. Má jednu velikou schopnost, na rostlinách, se kterými roste, nejsou mšice. Ale pozor, tato šikulka roste do výšky tak dlouho, až téměř přeroste ostatní rostliny, což má za následek, že po odkvětu, kdy se musí ostříhat, není totiž pohledná, ostatní vytáhlé rostliny lehnou anebo jsou vyholené a není to hezký pohled. Rozkvetlé záhony s řimbabou jsou ale pěkné, hlavně pomahá těm anglickým růžím, které trochu převisají a květy se ohýbají k zemi, ona je svou výškou a hustotou podpoří. A voní tak intenzivně, že mšice vůbec nejsou anebo v malém, rukou zničitelném množství. Ale nevezmu si na svědomí, radit vám s tím, aby došlo k výsevu. Velmi se rozmnožuje semeny, je to taková ta rostlina, co nic nepotřebuje a je jí všude plno. Má snad i léčivé účinky na migrénu, ta vás pak zákonitě chytne, když jí odkvetlou ostříháte a uvidítu tu ohromnou haldu odpadu a vyholené rostliny. Na záhonech ji na podzim dost vytrhám, ale na jaře je opět v kondici a roste a roste. Mějte se hezky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 16.6.2008 14:49

Teda Lili smekám, ano byla to ta žlutá.Ale nedá se nic dělat zasadím na podzim jinou, a přidám další.Které to budou, zatím nevím, ale určitě se na Vás obrátím a požádám o radu jestli jsem vybrala správně.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 16.6.2008 15:23

Nesmekejte, takový nadšenec jako vy se musí vypracovat v odborníka velmi brzy  .  Neplakejte pro ní, jsou jiné žluté, jukněte na vlákna "střih růží" a "sadové jako pnoucí" - připojovala jsem tam pár fotek ze své databáze, je tam jeden favorit pro Vás, žlutá "Lichtkönigin Lucia", ale není samozřejmě jediná... Až přijde čas, tak se domluvíme a já vám dám pár tipů.

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 16.6.2008 15:51

Milá Lili, už nepláču.A to co jste zde kdy napsala mám přečtené.To víte tu bych chtěla a tamtu taky ,výběr je tak veliký.Jen kdyby toho zdraví bylo víc, ale já už nemám kam spěchat a tak pomaloučku spěji k vytoužené metě.Mít kolem domu a hlavně pod okny růže.

host - 72.82 (?), 20.5.2014 22:27

Jsem začínající zahrádkář, růže pěstuji teprve třetím rokem, dnes jsem si přečetl celou diskuzi, protože jsem našel na nových výhonech mšice. Již druhýn rokem aplikuji jednoduchou metodu, kterou tady někdo popsal ve dvou příspěvcích. Jednoduše vezmu hadici a rozprášeným prodem vody mšice sestříkám dolů. Nevím proč, ale na několik týdnů mám zase klid. Uznávám, že to asi nebude to pravé na velké záhony a na pnoucí se růže, já měl napadnutý 3 růže z 12 keříků a práce na 5 minut.

Lalwen - (1) - 158.238 (?), 18.6.2008 11:26

Letos se mšice opravdu namnožily ...

Na růžích je nemám, za to mi napadli Jasmín, postříkala jsem je roztokem vody a olivového oleje (poměr nevím bylo to od oka) a postříkala jsem je takhle 2x a všechny pochcípaly  

host - 169.99 (?), 13.8.2008 15:56

Prosím, mohli byste napsat, jestli máte někdo také dobré zkušenosti s těmi užitečnými škvory v plechovkách? Na růžičkách byly mšice v minimálním počtu a pak zmizely, ale musím zabojovat proti rzi i černé skvrnitosti a nevím,  jestli postřikem nezabiju i škvory. Díky. Johana

host - 198.231 (?), 21.9.2008 23:44

Možná trochu pozdě několik mých postřehů mšice a růže. podívjte se, jstli v okolí růží není nápadný výskyt mravenců. Mravenci si mšice "pěstují" a jsou na nich částečně závislí. Netvrdím, že je to všelék, ale je to jedna z možností jak se bránit proti mšicím. Mechanické ničení nikam nevede a jem m nohdy jediné řešení"chemie". Ještě je možné kolem růží vysadit levanduli, je to částečná obrana proti mšicím. Tuto radu ale dává zahradník laik, takže případné komentáře na téma"to je nesmysl" beru. Beník

Magdaléna - (29) - 172.226 (?), 22.9.2008 14:13

Já poskytnu také jednu zkušenost. Když jsem dostavěli dům a začala jsem pomalu zakládat okrasné záhony, všimla jsem si, že u sousední stodoly roste v několika málo kusech hezká, menší kytička, podobná plnokvětému heřmánku. O jednu jsem si požádala a zasadila. Od té doby ta potvůrka zaplevelila všechny záhony co mám. Je to kopretina řimbaba. Má jednu velikou schopnost, na rostlinách, se kterými roste, nejsou mšice. Ale pozor, tato šikulka roste do výšky tak dlouho, až téměř přeroste ostatní rostliny, což má za následek, že po odkvětu, kdy se musí ostříhat, není totiž pohledná, ostatní vytáhlé rostliny lehnou anebo jsou vyholené a není to hezký pohled. Rozkvetlé záhony s řimbabou jsou ale pěkné, hlavně pomahá těm anglickým růžím, které trochu převisají a květy se ohýbají k zemi, ona je svou výškou a hustotou podpoří. A voní tak intenzivně, že mšice vůbec nejsou anebo v malém, rukou zničitelném množství. Ale nevezmu si na svědomí, radit vám s tím, aby došlo k výsevu. Velmi se rozmnožuje semeny, je to taková ta rostlina, co nic nepotřebuje a je jí všude plno. Má snad i léčivé účinky na migrénu, ta vás pak zákonitě chytne, když jí odkvetlou ostříháte a uvidítu tu ohromnou haldu odpadu a vyholené rostliny. Na záhonech ji na podzim dost vytrhám, ale na jaře je opět v kondici a roste a roste. Mějte se hezky.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 124.126 (?), 18.6.2011 0:24

Ne nadarmo se řimbaba jmenuje Pyrethreum - odtud syntetické pyrethroidy proti mšicím. Používat tuto kytku k boji proti mšicím asi nebude tak účíné jak by se zdálo. Celkem mě spadla brada, dyž jsem i na této kytce našel mšice, které zde obhospodařovali mravenci.

middag - (1) - 93.73 (?), 13.8.2013 10:10

Ja jsem udelala dobrou zkusenost s rebarborou. Mozna se to tu jiz nekde v diskuzi objevilo. Ja nevim, jsem tu nova a jeste se tu neorientuji. A priznam se, jsem lina a nechce se mi v diskuzich dolovat.

Muj recept proti msicim a housenkam je nasledujici:

Listy rebarbory povarit ve vode - na 200 g listu dam 1 litr vody - scedit, vychladit. Strikam celou rostlinu a taky pudu kolem. Postrik se musi opakovat - jak vidim nepritele, strikam. A uchovavam v lednici, vydrzi par dnu. Pouzivam nejen na ruze. Osvedilo se. Uz nevim, kde na internetu jsem tento navod nasla, na 100% byl v cestine, bohuzel jsem si nepoznamenala webovou adresu. Uvadeli take, ze postrik funguje i na larvy dalsich skudcu - bohuzel neuvedli jakych. Ale z tech vsech "bio" postriku a rad, co jsem vyzkousela,  je tento nejucinnejsi.

Ma nekdo, prosim, zkusenost s mechovkou Rene d'Anjou?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz