Co s plísní na zakoupených sazenicích růže?

host - 230.129 (?)
12.4.2013 19:28

loni jsem koupila jednu fialovou v sáčku -- popínavá.. byla tam ale firma - tak jsem jim napsala mail aby mi řekli, co to vlastně je za růži.. k mému překvapení odpověděli.-. a měl by to být celkem slušný úlovek . Austinovka Chianti.. jednu vadu ale má - je jednoukvetoucí..

jedná se o licenci, kterou třeba firmy nemají. tak něco vyprodukují, ale neuvedou co. aby se vyhnuly   případnému postihu. takže se letos těším jaká bude. loni ještě nekvetla.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 208.21 (?), 12.4.2013 13:26, zobrazeno: 6132x

Zakoupila jsem na jaře růže v igelitovém obalu, který sice měl pár větracích otvorů, ale přesto v něm jsou sazenice růží zapařené a na několika místech pokryté plísní. Bohužel jsem si toho všimla až doma. Je vhodné takové růže nějak ošetřit a vysadit? Mohou se uzdravit? Nehrozí že by se plíseň rozšířila a napadla sousedící rostliny?

host - 220.186 (?), 12.4.2013 13:36

To jste je nechala v tom obalu? Jinak bych plesnivé části, pokud jsou v místě plísně měkké odstřihla. Pokud je plíseň jen slabý povlak na pod ní neporušeném stonku, setřela bych ji a místo opláchla ve slabounce růžovém roztoku hypermanganu jako dezinfekci.Šířit by se nikam neměla, když už budou rostliny volně na vzduchu. A jestli byly ty růže v obalu dlouho, před sázením jim zastřihněte konce kořínků a namočte je aspoň na půl dne do vody.           Lída

host - 208.21 (?), 12.4.2013 13:52

Se zahrádkou teprve začínáme. Nakoupila jsem pár rostlin a když jsem doma růže z igelitu vybalila, všimla jsem si té plísně. Je na místech - ploškách, kde byli růže zastřihovány. V jedné části zasahovala až do dřeva, tak jsem ji odstřihla. Mohl by pomoci přípravek baycor 25 WP a arbosan?

host - 220.186 (?), 12.4.2013 14:57

Žádnou chemii bych nepoužívala, navíc nevím ani, jestli jsou to přípravky vhodné pro růže.  Jestli je nad posledním očkem ještě místo na zkrácení, tak třeba o 2-3mm sestřihnout. Pokud je jen povrchová, tak se na čerstvém vzduchu sama ztratí.           Lída

host - 230.129 (?), 12.4.2013 15:36

taky bych je umyla --- Baycor není na škodu - někdy s ním růže stříkám.. - ale jinak nejsem nadšena z růží v igelitu.. koupila jsem je snad jednou v životě -- na obalu obrázek co neodpovídá skutečnosti -- většinou beze jména - jen určení barvy.. pokud tam jméno růže je -- tak není vždy správně. bývají záměny. další problém je, že v prodejnách leží bůhví jak dlouho suché sazenice - aniž je někdo navlhčí a klidně vám je suché prodají.. - no jak kde.. abych nebyla nespravedlivá..

host - 220.186 (?), 12.4.2013 18:58

Máte pravdu - kdysi jsem také koupila v sáčku dva kousky, protože to měla být "Sultane" - a jedna byly keřová drobnokvětá červená a druhá velkokvětá sladce růžová - a to byly kupované v jinak osvědčené zahr.prodejně. Stejně to dopadá s růžemi a jinými keři v krabicích v obchodních centrech. Fotky neodpovídají odrůdám.           Lída

host - 230.129 (?), 12.4.2013 19:28

loni jsem koupila jednu fialovou v sáčku -- popínavá.. byla tam ale firma - tak jsem jim napsala mail aby mi řekli, co to vlastně je za růži.. k mému překvapení odpověděli.-. a měl by to být celkem slušný úlovek . Austinovka Chianti.. jednu vadu ale má - je jednoukvetoucí..

jedná se o licenci, kterou třeba firmy nemají. tak něco vyprodukují, ale neuvedou co. aby se vyhnuly   případnému postihu. takže se letos těším jaká bude. loni ještě nekvetla.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4605) - 38.136 (?), 12.4.2013 20:38

Zastříhněte do zdravého a vysaďte, bude po plísni. Bude to plíseň šedá, v obalu.

host - 208.21 (?), 13.4.2013 12:29

Děkuji za rady :-), snad se nám růžičky uchytí a pokvetou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz