Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI



Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 17.252 (?)
1.9.2019 7:13

Lorano

Odrůda Lorano je v jiné váhové kategorii než Muškát novošachtinskij. Je to odrůda i do nejlepších poloh, do prodeje na příští sezónu ji dle svého webu chystá i Slovplant.

U mne jsou dva čtyřleté keře. Ten v Beskydech (415 m.n.m.) je již prakticky zralý, na Kroměřížsku díky květnovým mrazům se teprve vybarvuje. V obou případech se jedná o druhou plodnost. Na snímku je beskydské Lorano. Velikost hroznů je deklarována na 700-1500 g (ojediněle 2 kg), u mne zatím nejvýše půlkilové. Ale to by se stářím keře mělo zlepšovat. Bobule jsou uváděny (jak kde) asi na 12-20 g. U mne v Beskydech je to zatím jen kolem 10 g (viz snímek), na Kroměřížsku budou větší, možná se dostanou k 15 g. Chuť je harmonická, s nějakou příchutí, podle Slovplantu má mít ovocné tóny. Réví už vyzrává. Jak se letos na Kroměřížsku ukázalo, plodí i z náhradních oček.

Otázkou je doba zrání. Původně bylo deklarováno zrání rané nebo dokonce velmi rané (Slovplant udává velmi rané a 110-115 dnů, což nejde dohromady), podle mých zkušeností ale bude spíše raně střední, tak týden před Talismanem. Zatím se jeví jako velmi nadějná odrůda, podle známého ukrajinského pěstitele Vladimíra Špaka má na to, aby plně nahradila Kodrjanku. Čas ukáže.

Lorano
Lorano
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 17.252 (?), 1.9.2019 7:13

Lorano

Odrůda Lorano je v jiné váhové kategorii než Muškát novošachtinskij. Je to odrůda i do nejlepších poloh, do prodeje na příští sezónu ji dle svého webu chystá i Slovplant.

U mne jsou dva čtyřleté keře. Ten v Beskydech (415 m.n.m.) je již prakticky zralý, na Kroměřížsku díky květnovým mrazům se teprve vybarvuje. V obou případech se jedná o druhou plodnost. Na snímku je beskydské Lorano. Velikost hroznů je deklarována na 700-1500 g (ojediněle 2 kg), u mne zatím nejvýše půlkilové. Ale to by se stářím keře mělo zlepšovat. Bobule jsou uváděny (jak kde) asi na 12-20 g. U mne v Beskydech je to zatím jen kolem 10 g (viz snímek), na Kroměřížsku budou větší, možná se dostanou k 15 g. Chuť je harmonická, s nějakou příchutí, podle Slovplantu má mít ovocné tóny. Réví už vyzrává. Jak se letos na Kroměřížsku ukázalo, plodí i z náhradních oček.

Otázkou je doba zrání. Původně bylo deklarováno zrání rané nebo dokonce velmi rané (Slovplant udává velmi rané a 110-115 dnů, což nejde dohromady), podle mých zkušeností ale bude spíše raně střední, tak týden před Talismanem. Zatím se jeví jako velmi nadějná odrůda, podle známého ukrajinského pěstitele Vladimíra Špaka má na to, aby plně nahradila Kodrjanku. Čas ukáže.

Lorano
Lorano
               
host - 202.200 (?), 16.8.2019 21:23

Firmám ako slovplant táto hra len vyhovuje. Všetky odrody ktoré predávajú sú odolné chorobám a majú super chuť a väčšina sú super skoré. No my vieme že niektoré nespĺňajú ani len jednu vec z toho. Na to sú fóra kde sa dozvieme viac. Žiaľ odrodu rajskij nemám tak vám neviem pomôcť. Ani žiaden z ukrajinských alebo ruských youtuberov ju nespomína a to ich pozerám vyše 15. To znamená že odroda upadla do zabudnutia = nebola dobrá. Nerád kupujem novinky, lebo už som sa tiež pár krát okašľal. Radšej si kúpim osvedčené odrody, ktoré sa spomínajú viac rokov po sebe a veľa ľudí má s nimi dobré skúsenosti. Ak sa horúca novinka po troch rokoch vytratí s debaty, je jasné prečo. Radovan

   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.99 (?), 13.9.2017 23:07

BIANKA:

Bianka uz zaciatkom septembra je zrela. Je to mustova odroda bobule cca 2gramy, ale velmi sa mi paci aj ako stolova odroda. Stapce su redsie, urodnost vysoka ma cca 3 strapce na vyhon (2-4). Chut je prijemne prekvapenie je dobre sladka, chruplava, zrniecka mi ani nevadia. Vsetkym nam velmi chuti, ked ich mame, vobec nepotrebujeme velkoplode odrody.
Solaris zatial u nas ma vyrazne mensie bobule ako Bianka a zrnka su tiez vyrazne. Je pravda, ze Solaris mam v horsej - suchej polohe v svahu.
Bianka je u nas na Zahori cca 200mnm spolahlivo odolna celkom bez postrekov.
Ja ju velmi odporucam ako odrodu c. 1 pre pestovatelov, ktori nechcu striekat.

   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 130.150 (?), 2.9.2019 14:18

Pocas 3 rokov co pouzivam Bio postreky proti mucnatke (Zahorie) vidim, ze aj perenospora na vsetkych mojich PIWI odrodach nerobi cca ziadne skody. BIO postreky proti mucnatke teda zvysuju odolnost aj proti perenospore.   

      
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 167.81 (?), 14.9.2017 18:49

Jak jsi na tom s cukernatostí?

U mě jeden dvouletý keř hodně přetížený má 17°Bx ještě by to chtělo dotáhnout nad 20, ale počasí to už asi nedovolí.

         
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.99 (?), 15.9.2017 8:03

cukor nemeriam - len chutovo posudim.

   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.99 (?), 22.9.2017 22:11

odroda SOLARIS:
je to velmi odolna odroda z redsim strapcom - mozno preto som niekde cital, ze moze byt pestovana aj ako stolova. Ale ked porovnam Solaris s Biankou tak je tam velmi velky rozdiel v chutovych vlastnostiach. Obe odrody su mustove. Som prekvapeny o kolko mensie bobule ma Solaris ako Bianka. Bobule SOlarisu su skoro ako ribezle. Na jedenie su bobule prilis male, ale hlavne mi vadi supka - je vyrazna a pri hryzeni ma horkastu chut - takze pokazi celkovy chutovy dojem, aj zrnka su dost vyrazne. Bianka chuti ovela lepsie.
Samozrejme Solaris bol vyslachteny na vino a nie na jedenie, takze tym nechcem povedat, ze je to zla odroda. To len pre tych co vino robit nebudu - tak ako ja.

   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 130.150 (?), 2.9.2019 15:30

Neraz sa objavuju poziadavky ludi, ja chcem nejaku bielu, ruzovu, modru odrodu. Po 6 rokoch uz jednoznacne preferujem biele odrody - ochrana pred skodcami je jednoduchsia. Vtaky a hmyz sa skor pustia do NEzreleho tmaveho hrozna ako do zreleho bieleho hrozna. Napr. odroda Carli sa vyfarbi do tmavo modra, ale je este celkom bez chuti a cukru a vtaky a hmyz sa do nej hned pustia a zacnu ju poskodzovat a poskodia mnohe bobule na tom istom strapci...  takze tmave odrody treba uz chranit aj ked su este celkom nezrele, pri bielych tento problem nie je. Podobne je to aj pri inych ovocnych druhoch... napr cervene broskyne.

      
host - 212.49 (?), 2.9.2019 16:33

U mě žerou ptáci i bílé.  Pozdní Hibernal ozobaný už před 10 dny, kyselý tuhý nejedlý. Když už zmiňuji Hibernal, má být piwi odolný, letos totálně zdecimován padlím i plísní. Konce a zálistky se snaží stále růst,  zem je letošní,, léto"  dlouhodobě přelitá, momentálně silně prší. Letos piwi nepiwi odešly už i dýně - padlí a plísně, odolné hruboostné okurky už před 14 dny odešly na plíseň totálně. Jediná réva co odolává je Medina, bojuje s plísní, padlí nemá takže bobule jsou sladké, je jako jediná pod stříškou, může to být tím. Jinak letos Piwi = Nepiwi. sad  MH

         
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 17.252 (?), 3.9.2019 11:19

Ještě na téma barva bobulí a poškození ptáky a hmyzem. Ohledně ptáků nevím, ti letos naštěstí zobou někde jinde. Napadení hmyzem je ovšem u nás letos enormní (platilo to už u meruněk a broskví), možná je to tím, že mnoho ovoce letos (po bohatém roku 2018) není.

Souvislost s barvou bobulí může být pravdivá, třeba na žlutý Senator Burdaka vosy a včely nejdou, uvázal jsem totiž na něm pytlíky jen volně a nic se nestalo. U jiných odrůd s takto volně uvázanými pytlíky se hmyz do pytlíků horem "vloupal" a bobule zlikvidoval. Na druhou stranu kolem žlutého Valjoka nebo žluté odrůdy Muškát Solomka se to hmyzem jen hemží. I některé modré odrůdy zase zůstávají hmyzem nepovšimnuty, i když jsou již zralé (např. Ajuta, Šarada UA).  Z minulosti vím, že se hmyz vyhýbá labruskám.

Tedy jen barvou to nebude. Možná je hmyz více lákán muškátem, možná cukry (!!! chuťový pocit sladkosti nemusí být dán pouze množstvím cukru, může to být i nedostatkem kyselin), možná je rozhodující tenká slupka, možná štavnatost dužniny, těžko říci. Nevím o žádném výzkumu na toto téma. V každém případě by to bylo zajímavé téma na diplomovou (nebo jinou) práci, je to jistě zajímavé téma i pro pěstitele révy. Škoda, že už je sezóna v plném proudu a nejranější odrůdy (kterých se problém logicky týká nejvíce) už jsou často sklizeny. Nicméně i tak zkusím popřemýšlet o systému sledování a pokud zjistím něco zajímavého, rád se podělím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika