Zbytky postřiků na plodech

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?) 
12.10.2009 16:22, zobrazeno: 8434x

Nějak nám starší diskusní témata uvadla a tak si dovolím nadhodit téma nové.

Letos to bylo s plísněmi hodně špatné a tak kdo chtěl udržet úrodu, musel hodně stříkat, častěji, než v minulých letech (alespoň v našich končinách).  Při sklizni úrody řeším jeden související problém, na který bych rád znal názor ostatních : Po postřicích měďnatými fungicidy zůstávají na plodech dlouhodobě viditelné skvrny - zbytky z postřiků. Nejsem chelmik, ale laicky tuším, že měďnaté přípravky obsahují nezanedbatelné procento mědi ve formě chemických sločenin. Měď patří do skupiny těžkých kovů, pochybuji, že zdaví prospěšných. I když dodržím předepsanou ochrannou lhůtu před sklizní, stejně na plodech zůstávají zřetelné a viditelné stopy po těchto přípravcích. Zejména letos, kdy v srpnu a v září téměř nepršelo, zůstaly skvrny z postřiků na bobulích déle než dva měsíce. Ptám se : myslíte si, že postačí běžné omytí hroznů tekoucí vodou, aby člověk nekonzumoval měďnaté soli, či oxidy? A jak to řeší velcí pěstitelé, kteří hrozny zpracovávají na mošt? Ať mi nikdo netrvdí, že každý hrozen bývá pečlivě omytý...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 12.10.2009 18:33

"Vinaře, který by před odzrňováním a lisováním hrozny umýval, jsem ještě nepotkal", pravil mi jeden kamarád, "a proto víno nepiju!" 
   Než zjistil, že pivo se vaří v měděných kotlích.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 29.122 (?), 12.10.2009 19:50

K jídlu pěstuji odolné druhy révy na provětrávaném místě. Pravdou je, že se hrozny nechlubím, ale jíst se nechají. Letos jsem udělal postřik keřů Sulkou na začátku sezony a v létě jeden postřik Cuprikolem na jediném révovém keři, který rodí stolní ovoce. Tudíž i vzhledem k velikosti bobulí dobře omyvatelné. Domnívám se, že je lepší pěstovat méně náročný sortiment, než vysokou kvalitu vyžadující chemii.  Karel IV. s Buškem z Velhartic také pili asi chuťově drsnější vína...

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 13.10.2009 8:29

Tady je těžko něco radit. Měďnaté fungicidy jsou ve vodě nerozpustné, ve chvíli, kdy se slupky dostanou do kontaktu s kyselou šťávou, budou konvertovány na rozpustné měďnaté ionty. Míra konverze a potažmo výsledná koncentrace bude mj. záviset na době, po které jsou slupky v kontaktu se šťávou.

Není tedy problém najít rezidua mědi ve víně - pokud Vás to však uklidní, b. jícha se používá po staletí a obsahuje daleko více mědi, nežli moderní fungicidy typu Kuprikol, Champion (za předpokladu, že je dodrženo předepsané ředění). Současně s tím nemám pocit, že by nám vinaři nějak hromadně hynuli, jejich věkový průměr je spíše nadprůměrný 

host - 180.2 (?), 13.10.2009 8:45

Ten závěr je parádní! Mám 56 roků a tak se tím budu řídit a večer se zase mrknu na tu lahvinku Zweigeltrebe, ročník 2007. Chci tady být do 90i, tak tomu kapánek pomůžu. Ať se resveratrol taky trošku snaží. Stanislaw

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 13.10.2009 11:23

Možná ještě jedna poznámka - aniž bych chtěl zpochybňovat své závěry uvedené výše, myslím, že na prvopočátku si každý musí zodpovědět spíše filozofickou otázku, co je pro mně (mou rodinu, děti...) ještě akceptovatelné a přes co už nejede vlak. 

Hrozno nepěstuji, zato broskve ano. Stříkám proti kadeřavosti a to je pro mně - u broskvoní - ona hranice.  Jedna z mých broskvoní, Harbinger, krásně roste a nasazuje spoustu plodů, které jsou bohužel těsně před sklizní masivně napadány hnilobou. Postřiky před sklizní pro mně nejsou akceptovatelné, takže nadávám na blbou odrůdu a jsem smířen s tím, že 50% úrody z tohoto stromu shnije - není to pravda konečné řešení, strom se časem přeočkuje nebo skončí na ohni...

host - 96.3 (?), 14.10.2009 17:41

Moc to tady nepatří - k broskvoni Harbinger - taky končím postřikem proti kadeřavosti, a i ten mívá jen podpůrný účinek. Pokud "nevyjde" počasí, je kadeřavost i přes postřiky velká. A při dozráívání je to totéž - nejdůležitější je, aby se ke každému plodu dostalo slunce. Pokud je červenec deštivý, žádná chemie nepomůže /ale letos byla úroda exluzivní, že?/. A určitě to odrůdou není, jsou na tom stejně téměř všechny broskvoně, záleží na stanovišti. Všeobecně si myslím, že chemie by se na malých zahradách moc používat neměla. Kdo z vinařů potvrdí, že byť stříkal proti perenospoře, tak letos se mu na listech neobjevila? Všeobecně používám chemii u všech plodonosných rostlin do stádia květu, pak už ne. A pokud srovnávám s "chemiky", vychází mi to téměř nastejno. Něco jiného je pěstování révy ve velkém - tam se nemoc rychle přenáší a zásah je nutný. A tak riskuji -  buď si pochutnám na vědomě zdravém hroznu či jiném ovoci, nebo to nevyjde a musím do marketu koupit si to, co bych sklidila po použití chemie u sebe-a to pak mně to v tom marketu vyjde levněji.

Moje réva má ještě pořád krásně zelené listy /ty, které byly chráněné před deštěm-pod stříškou/. Když se dívám z okna, na těch 20 cm sněhu, je mi ouvej. Bude to mít vliv na vývin oček pro příští rok?

host - 16.190 (?), 13.10.2009 13:13

Tak ať Vám chutná pane Stanislaw!

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 130.3 (?), 13.10.2009 13:49

Bušek ani Karel s tímto problém neměli - houbové nemoci se vyskytovaly zatím pouze v Americe, která v té době ještě nebyla objevena.

host - 160.6 (?), 21.2.2010 16:38

Dobry vecer moje mala osobni skušenost. Minuli rok ve franci jsme neodolali a ač seto nesmi par hroznu utrhli a snědli asi pul kila rano jsme se vzbudili uplně osipani zmizelo to až za 3 dny. Odruda asi Muskador. Piti vina sem se nevzdal ale často si na to vzpomenu. Nekde sem četl že zbytky postřiku se odstrani odkalovanim moštu

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz