Zbytky postřiků na plodech
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 12.10.2009 16:22, zobrazeno: 8428x
Nějak nám starší diskusní témata uvadla a tak si dovolím nadhodit téma nové.
Letos to bylo s plísněmi hodně špatné a tak kdo chtěl udržet úrodu, musel hodně stříkat, častěji, než v minulých letech (alespoň v našich končinách). Při sklizni úrody řeším jeden související problém, na který bych rád znal názor ostatních : Po postřicích měďnatými fungicidy zůstávají na plodech dlouhodobě viditelné skvrny - zbytky z postřiků. Nejsem chelmik, ale laicky tuším, že měďnaté přípravky obsahují nezanedbatelné procento mědi ve formě chemických sločenin. Měď patří do skupiny těžkých kovů, pochybuji, že zdaví prospěšných. I když dodržím předepsanou ochrannou lhůtu před sklizní, stejně na plodech zůstávají zřetelné a viditelné stopy po těchto přípravcích. Zejména letos, kdy v srpnu a v září téměř nepršelo, zůstaly skvrny z postřiků na bobulích déle než dva měsíce. Ptám se : myslíte si, že postačí běžné omytí hroznů tekoucí vodou, aby člověk nekonzumoval měďnaté soli, či oxidy? A jak to řeší velcí pěstitelé, kteří hrozny zpracovávají na mošt? Ať mi nikdo netrvdí, že každý hrozen bývá pečlivě omytý...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 244.4 (?), 13.10.2009 8:29
Tady je těžko něco radit. Měďnaté fungicidy jsou ve vodě nerozpustné, ve chvíli, kdy se slupky dostanou do kontaktu s kyselou šťávou, budou konvertovány na rozpustné měďnaté ionty. Míra konverze a potažmo výsledná koncentrace bude mj. záviset na době, po které jsou slupky v kontaktu se šťávou.
Není tedy problém najít rezidua mědi ve víně - pokud Vás to však uklidní, b. jícha se používá po staletí a obsahuje daleko více mědi, nežli moderní fungicidy typu Kuprikol, Champion (za předpokladu, že je dodrženo předepsané ředění). Současně s tím nemám pocit, že by nám vinaři nějak hromadně hynuli, jejich věkový průměr je spíše nadprůměrný 
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 13.10.2009 8:45
Ten závěr je parádní! Mám 56 roků a tak se tím budu řídit a večer se zase mrknu na tu lahvinku Zweigeltrebe, ročník 2007. Chci tady být do 90i, tak tomu kapánek pomůžu. Ať se resveratrol taky trošku snaží. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 244.4 (?), 13.10.2009 11:23
Možná ještě jedna poznámka - aniž bych chtěl zpochybňovat své závěry uvedené výše, myslím, že na prvopočátku si každý musí zodpovědět spíše filozofickou otázku, co je pro mně (mou rodinu, děti...) ještě akceptovatelné a přes co už nejede vlak.
Hrozno nepěstuji, zato broskve ano. Stříkám proti kadeřavosti a to je pro mně - u broskvoní - ona hranice. Jedna z mých broskvoní, Harbinger, krásně roste a nasazuje spoustu plodů, které jsou bohužel těsně před sklizní masivně napadány hnilobou. Postřiky před sklizní pro mně nejsou akceptovatelné, takže nadávám na blbou odrůdu a jsem smířen s tím, že 50% úrody z tohoto stromu shnije - není to pravda konečné řešení, strom se časem přeočkuje nebo skončí na ohni...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.3 (?), 14.10.2009 17:41
Moc to tady nepatří - k broskvoni Harbinger - taky končím postřikem proti kadeřavosti, a i ten mívá jen podpůrný účinek. Pokud "nevyjde" počasí, je kadeřavost i přes postřiky velká. A při dozráívání je to totéž - nejdůležitější je, aby se ke každému plodu dostalo slunce. Pokud je červenec deštivý, žádná chemie nepomůže /ale letos byla úroda exluzivní, že?/. A určitě to odrůdou není, jsou na tom stejně téměř všechny broskvoně, záleží na stanovišti. Všeobecně si myslím, že chemie by se na malých zahradách moc používat neměla. Kdo z vinařů potvrdí, že byť stříkal proti perenospoře, tak letos se mu na listech neobjevila? Všeobecně používám chemii u všech plodonosných rostlin do stádia květu, pak už ne. A pokud srovnávám s "chemiky", vychází mi to téměř nastejno. Něco jiného je pěstování révy ve velkém - tam se nemoc rychle přenáší a zásah je nutný. A tak riskuji - buď si pochutnám na vědomě zdravém hroznu či jiném ovoci, nebo to nevyjde a musím do marketu koupit si to, co bych sklidila po použití chemie u sebe-a to pak mně to v tom marketu vyjde levněji.
Moje réva má ještě pořád krásně zelené listy /ty, které byly chráněné před deštěm-pod stříškou/. Když se dívám z okna, na těch 20 cm sněhu, je mi ouvej. Bude to mít vliv na vývin oček pro příští rok?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.190 (?), 13.10.2009 13:13
Tak ať Vám chutná pane Stanislaw!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.6 (?), 21.2.2010 16:38
Dobry vecer moje mala osobni skušenost. Minuli rok ve franci jsme neodolali a ač seto nesmi par hroznu utrhli a snědli asi pul kila rano jsme se vzbudili uplně osipani zmizelo to až za 3 dny. Odruda asi Muskador. Piti vina sem se nevzdal ale často si na to vzpomenu. Nekde sem četl že zbytky postřiku se odstrani odkalovanim moštu
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|