Tak tedy veznu to popořádku:
Kristalon - je pravda, že barvami se označují jenom ve větších balení, min. 25kg. To jsem nevěděl. Ale podobné složení vhodné pro révu by byly tyto: Kristalon podzim, plod a květ, jahoda. Všechny ostatní obshují více dusíku a jsou vhodné spíše do raných stádií růstu.
Já bych Kristalony nezatracoval. Jsou levné a stejně účinné jako jiné. Je hodně drahých listových hnojiv, které svou cenu ničím nezdůvodňují (možná jen pěkným balením a reklamou). Na druhou stranu jsou účinější, ale x násobně dražší, např. Wuxal.
Kristalony jsou staré hnojiva už z dob komunismu. Název je stejný, ale složení a technologie výroby jiná. Některé pravdy a mýty však trvají dodnes. Můžu ale jejich účinek potvrdit a poměr cena/výkon jsou jedny z nej listových hnojiv.
Chloroza - netvrdil jsem, že chloroza způsobuje vadnutí třapiny. Je trochu zmatek v pojmech. Někdo chlorozu bere jakékoliv blednutí či žloutnutí listů. Správné je však, že chlorozu způsobuje nedostatek železa, byť z mnoha důvodů.
Draslík - chtěl jsem najít nějaký článek na netu, abyste mi uvěřili, ale v rychlosti jsem měl smůlu. Jednak to vím z vlastních zkušeností, že hnojit draslíkem a vůbec jiným prvkem než dusík, na povrch půdy, je zbytečné. Ke kořenům se téměř nic nikdy nedostane. A za druhé to už dříve říkal prof. Kraus na jednm semináři, že dělali nějaké pokusy.
Ale měl bych i já jeden dotaz, zvláště pro Zyjan. Máte síran draselný v granulové formě nebo práškové? Pokud granulová, jsou to takové šedé "kamínky", hrozně tvrdé?