Zasychání třapiny od spodu trsu

host - 178.82 (?)
8.9.2008 20:13

Zkusím odpovědět. Kristalony jsou označovány pro profi trh barvami, např. Kristalon modrý, bílý, atd. Pro hobby trh je označení Start, Plod a květ atd. Takže např Kristalon modrý = Kristalon Start
Kristalon bílý = Kristalon Plod a květ
Kristalon azurový = Kristalon Rododendron

O Kristalonech je článek tady:

www.beers.cz/chmelar/2000/02_2000krys.html

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Jarik - (40) - 34.105 (?), 26.8.2008 12:30, zobrazeno: 19761x

Prosím o radu někoho zkušeného. Na přelomu července a srpna nám sačíná postupně na jednotlivých trsech zasychat třapina. Třapina ztmavne bobule změknou a jsou kyselé. .  Na trsech postupně odstřihujem uschlé části, část se zachrání, ale vpodstatě více jak polovinu úrody vyhodíme. Jsme z Vysočiny, víno s otcem pěstujem ve skleníku.Děkuji všem za radu, toto je poslední možnost zjistit o co se jedná, protože v okolí žádného vinaře neznáme a je to rok od roku horší. Děkuji a posílám pár fotografií.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 168.167 (?), 26.8.2008 13:33

připojuji se k dotazu, u jedné odrůdy se mi děje to samé. Jen s tím rozdílem, že já pěstuji víno venku.

jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 27.8.2008 19:15

Zasychání třapiny je velký a rozšířený problém. Většinou se to přikládá za vinu neharmonické výživě, ale může to být způsobeno mnoho dalšími faktory (napadnutí houbovými chorobami, vlivem počasí, špatný klon odrůdy,...)

Pošlite mi ještě fotku celého keře, aby byly viditelné spodní i horní listy. Jen tak můžu přesně určit, o co se jedná.

Jarik - (40) - 32.19 (?), 31.8.2008 20:59

Pokusil jsem se vybrat několit fotografií listů, ale to problém, protože horní listy jsou nalepené na skle a spodní jsou otočené nahoru. Taky jsem neřekl, že ve skleníku se součastně pěstují okurky , papriky a rajčata. Posílám foto jedné hlavy z venku na plotě s fleky na listu. O co se prosím jedná? Děkuji 

Listy co lezou ven
Listy co lezou ven
Dost listů vypadá takto
Dost listů vypadá takto
Bez názvu
Bez názvu
Listy přes sklo
Listy přes sklo
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Listy ze skla
Listy ze skla
Co tomu prosím chybí?
Co tomu prosím chybí?

jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 1.9.2008 21:39

Tak tedy popořádku. Ty listy, které rostou nahoře a ven ze skleníku, ty jsou napadené peronosporou. Tomu už teď nevěnujte velkou pozornost.
Ve skleníku se Vám na listech objevuje deficit draslíku a částečné hořčíku. To je jeden důvod zasychání třapiny a druhý je plíseň šedá, která napadá třapinu. Ve skleníku je pravděpodobně hodně vlhko.
Ty keře venku trpí dosti nedostatkem hořčíku.

Letos už s tím moc neuděláte, ale proveďte postřik na list hnojivem obsahující draslík a hořčík (doporučuji Kristalon hnědý či oranžový, popř. jiné komplexní hnojivo), v dávce asi 10g na 1 litr (cca 1% konc.) Do postřiku pak přidejte některý botryticid (Teldor, Mythos, Rovral).

Nečekejte ale letos žádný zázrak. Už jen dokážete zmírnit způsobené škody. Něco si o révě přečtěte, prodávají se malé stručné a dobré knížky, např. od Krause nebo teď nová od Pavlouška.

Jarik - (40) - 34.105 (?), 2.9.2008 6:09

Děkuji

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 4.9.2008 15:17

To co řekl jgeneral, tak to tam všechno je, ale nedomnívám se, že by perenospora či chloroza (blednutí listů z nedostatku hořčíku či železa) způsobovala chřadnutí třapiny. Pokud by to bylo z nedostatku draslíku, bobule by opadly, nebo by narostly do menších rozměrů. Podle mého názoru je to přeplozeností vína nebo přemírou horka ve skleníku, kdy réva prostě odmítne vyživovat hrozny.

jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 5.9.2008 21:04

Já jsem jenom uvedl, že na těch prvních obrázcích je peronospora a ať tomu pán něvěnuje velkou pozornost. Tím jsem samozřejmě myslel, že to s vadnutím třapiny nemá nic společného a také, že s tím už nic nenadělá.

Střídání vysokých teplot ve skleníku s chladem z rána může vyvolávat vadnutí třapiny, ale viděl jsem to jenom v publikacích. Nikdy jsem to ale nespatřil, ani u mě ve skleníku.

Nevím, zda bobule opadávají při nedostatku draslíku. Viděl jsem hodně vinic s opravdu velkým nedostatkem, byly zaschnuté všechny staré listy a z velké míry i třapiny, většinou celé hrozny, ale bobule právě držely docela pevně. Deficit draslíku poznám spolehlivě.

Na závěr ještě připomenu, že ty keře venku mají málo hořčíku a to bude důvod zasychání třapiny. Ale na fotkách je vidět u jednoho hroznu, že třapina je napadnutá plísní šedou a zasychá právě z tohoto důvodu.

Toť vše

host - 32.19 (?), 8.9.2008 19:40

Otázka pro Jgeneral.

Co je prosím Kristalon hnědý či oranžový? Našla jsem pouze Kristalony Start, Rododendron apd.  Ani krabičky a obsah neodpovídá těmto barvám.

Děkuji Alena

host - 178.82 (?), 8.9.2008 20:13

Zkusím odpovědět. Kristalony jsou označovány pro profi trh barvami, např. Kristalon modrý, bílý, atd. Pro hobby trh je označení Start, Plod a květ atd. Takže např Kristalon modrý = Kristalon Start
Kristalon bílý = Kristalon Plod a květ
Kristalon azurový = Kristalon Rododendron

O Kristalonech je článek tady:

www.beers.cz/chmelar/2000/02_2000krys.html

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025