Zanedbaná vinná réva

host - 184.23 (?)
1.3.2014 9:17

A toto je foto bílé vinné révy, kde jsem našla cedulku Burgundské bílé. Jsou tam dva kmeny, tažně nejsou proplétané, vedeny rovně. Konstrukce - dráty jsou od třiceti centrimetrů pravidelně po asi 30 cm až po výšku cca 180 cm. Odstranila jsem všechno suché, zdálo se mi po suché celé, ale bála jsem se odstřihnout úplně všechno, abych ho nezničila...

Pokud se najde nějaká dobrá duše, co mi pomůže a poradí, budu moc ráda :)

Burgundské bílé
Burgundské bílé
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 25.2.2014 8:02

Celé to asi suché nebude. wink Pokud si nejste jistá postupujte od konců. Pokud je to na řezu alespoň trochu do zelena, tak je to živé. Vidím tam opravdu hromadu prutů, které předpokládám nejsou všechny loňské letorosty. Ty vykuřte jako první(loňské se světlejším dřevem na povrchu) zatím ponechat. Řez na očko u kmene. Až toto budete mít hotové pořiďte nové fotky. Co nejvetší se sem vlezou a pkud možno čelní náhled. Pokud by bylo možné za to dát nějaké světlé pozadí(folie apod.) bylo by fajn.

host - 184.23 (?), 1.3.2014 9:09

Dobrý den, odstranila jsem vše suché a nechala jen to,  kde na konci byl nějaký živý letorost. Na červeném vínu jsem nenašla cedulku s odrůdou. Je vysazen uprostřed a tažně jsou vedeny na obě strany a na konci konstrukce je opět zatáčeli a vedli opačným směrem - proto je to takové propletené.

Červené
Červené

host - 184.23 (?), 1.3.2014 9:12

další foto

host - 184.23 (?), 1.3.2014 9:17

A toto je foto bílé vinné révy, kde jsem našla cedulku Burgundské bílé. Jsou tam dva kmeny, tažně nejsou proplétané, vedeny rovně. Konstrukce - dráty jsou od třiceti centrimetrů pravidelně po asi 30 cm až po výšku cca 180 cm. Odstranila jsem všechno suché, zdálo se mi po suché celé, ale bála jsem se odstřihnout úplně všechno, abych ho nezničila...

Pokud se najde nějaká dobrá duše, co mi pomůže a poradí, budu moc ráda :)

Burgundské bílé
Burgundské bílé

host - 188.146 (?), 9.2.2025 17:30

Dobrý den,
je to sice reakce na dávný příspěvek, ale přesto to zkusím. Koupili jsme chalupu se zahradou, na které je zanedbaná vinná réva. Pokusil jsem se ji dle vašeho návodu prostříhat, ale pořád se mi to jeví jako málo. Přikládám snímek a prosím o případnou radu.

Vinná réva
Vinná réva

host - 248.220 (?), 9.2.2025 18:07

Vlákno jsem teď nečetla, ale u té révy se určitě musí ta spleť nahoře probrat. A chtělo by to mezi ty kůly/tyče natáhnout vodorovně tak dva dráty, ať k tomu můžete přichytit výhony, co vyrostou.

Nevím, jak ji chcete pěstovat - je vícero způsobů. Já vždycky touhle dobou pokrátím mladé výhony na dvě až tři očka, z těch vyrostou výhony, co letos pokvetou. Učila jsem se to podle těhle stránek www.zahradkarjerome.cz/reva.html           Lída

pavelmu - (8) - 152.90 (?), 9.2.2025 18:51

Dle fotky vypadá jako neostříhaná. Většina loňského dřeva musí jít pryč. Vinná réva plodí na jednoletém dřevě, tj. na dřevě, které v tuto chvíli (únor) ještě neexistuje a teprve vyroste z pupenů loňského dřeva. Foto není moc ostré, ale loňské dřevo je podle mě celá ta čepice, všechny ty šlahouny nahoře, které nejsou silnější než lidský prst a které mají hladkou světle hnědou kůru. Vše ostatní s hrubou kůrou je předloňské nebo starší dřevo. Pupeny se tvoří převážně na loňském dřevě. Na obrázku vidím dvě hlavy (=dvě rostliny), které se pnou po nějaké konstrukci, nevím jestli proto, aby pod ní tvořily stín pro nějaké posezení nebo aby byly ve větší výšce a neožíraly je srny. Na každé hlavě by vybral cca 8 loňských šlahounů a zastřihnul bych je, aby na nich zůstalo tak 6-8 pupenů (=oček). Z každého z těchto pupenů vyroste letos nový šlahoun s jedním či více hrozny. Pak dalších 8 loňských šlahounů bych zastřihnul tak, aby na nich zůstal pouze 1 pupen. Ostatní šlahouny nemilosrdně pryč. Tomuto řezu se říká tuším řez na tažeň a záložní čípek. 

Alternativně si na každé hlavě vyberte cca 15-20 loňských šlahounů a zkraťte je na dvě očka. Všechny ostatní loňské šlahouny opět pryč. 

Pokud byla réva zanedbaná, tento střih by mohl podpořít tvorbu pupenů na víceletém dřevě, takže když se nějaký objeví a nechcete mít všechen porost vysoko kvůli srnám, můžete ho využít pro omlazení rostliny a místo něho vystřihnout nějaké staré dřevo.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 9.142 (?), 9.2.2025 19:18

Správná rada. Jen bych dodal, že v létě se musí letorosty které nemají násadu hroznů nemilosrdně vylámat. Ponechají se případně jen ty, které plánujete na prodloužení, nebo výměnu.

Kudibal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (140) - 93.64 (?), 9.2.2025 20:08

V tomto případě nejde o klasické vinohradnické vedení a pěstování na cukernatost a kvalitu hroznů. Podle fotky to vypadá na půdorysně rozměrnou konstrukci, takže přednostní účel asi byla romantická stínicí pergola (pro auto nebo pro zahradní slavnosti). O úrodu ani tak nejde, jde o tu zelenou čepici, zelený tunel. V létě to vypadá moc hezky. Ale je zjevné, že čepice je přehnaně hustá a potřebuje zásadní probírku. 

Není to žádná věda, réva si nechá hodně líbit a po olistění se vytvoří krásná stínicí střecha. Mám něco podobného. Nerozumím tomu, ale vždycky to nějak ostříhám aby zůstaly pupeny a vždycky to pěkně zaroste.

host - 188.146 (?), 10.2.2025 11:54

Předem všem děkuji za rady, ale jsem trochu rozpačitý, jak vše provést. Pro informaci posílám jeden záběr zespodu, a tak to vypadá skoro na celé ploše. Domnívám se, že předchozí uživatel zasadil dvě hlavy a jak postupně rostly udělal nejprve stěnu - 2 trubky a mezi nimi nataženédráty a následně doplnil konstrukci jako zastřešení. Nahoře jsou ve vzdálenostech cca 25 cm nataženy podélně i příčně dráty. Ještě si myslím, že jak réva rostla, tak šlahouny nastříhali ale směrovali je dovnitř konstrukce. Předem děkuji za jakékoli podnětné reakce

Konstrukce zdola
Konstrukce zdola
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty