Protože nemám vinohrad ale jen pár hlav stolního vína, mohu každé hlavě věnovat péči-zálivka, listové hnojivo. Pěstuju révu na ramena.
Když mi narostou ty "hrábě",jako na obr.3 v odkazu předchozího příspěvku od Mirka, tak prvně zastřihnu každý letorost vzhůru na dvě očka.Nahoru mi vyrostou z ponechaného čípku dva letorosty.V dalším roce slabší letosty na dvě očka, silnější na čtyři, a pak už pořád dokola.Stručně-z každého čípku na starém rameni mi po řezu zůstanou dva výhony loňského dřeva, jeden se 2,druhý se 4 očky.Z těch vyrazí vzhůru cejkem 6 letorostů.
Je to náročnější na údržbu a hnojení, možná hlavy dříve zajdou, ale je i větší úroda.Z očka nejblíže starému dřevu často roste neplodný letorost.Pepík