Dobrý večer! U nás v noci riadne napršalo a ešte aj doobeda, ale napriek tomu bolo "na zdechnutie". Využil som prestávky v pršaní a vybehol do vinohradu, zajtra prihodím pár fotiek. Rád by som poradil ešte pár slov k dvojkmienikovému tvaru viniča. Ak má niekto skúsenosti alebo poznatky o nevýhodnosti 2 kmeňov, prosím nech ich uvedie. U bujne rastnúcich odrôd, ktoré pestujeme na strednom alebo vysokom vedení je rozdelenie sily do 2 kmeňov rozhodne praktickejšie, ako v 6. mesiaci zakracovať mohutné ťažne a do konca sezóny vylamovať predčasne vyrašené fazochy. Koreň bujnej sorty v pohode zvládne 2 kmene. Je nutné pamätať aj na správny rozostup sadeníc v rade, aby sa dali oblúky vyviazať vpravo aj vľavo. Iný prístup pri zapestovaní vedenia máme vo vinohrade s muštovými sortami, kde býva spravidla viac jedincov jednej sorty a strata 1 kmeňa nás až tak netrápi. Pri dome, kde často pestujeme vzácnejšie a drahšie stolové odrody už strata jediného exemplára človeka zamrzí. Riziko poškodenia či straty niektorého z kmienkov na spoločnom koreni nie je vysoké, ale takisto nie je nulové. Vo vinohradoch s málo výživnou pôdou a minimálnym hnojením je 1-kmienkové vedenie (napr. typu Moser) u stredne vzrastných odrôd prirodzene praktické riešenie. Najmä ak pestujeme révu na minimálnu záťaž strapcami a vysokú cukornatosť hrozna. Je to pekne vidieť na súkromých viniciach v Dolnom Rakúsku, chvíľu potom, čo prekročíme hranicu.