To nejlepší

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?)
14.4.2011 22:42

Ještě jednou pro Paľa: Odrůda Vitra je skleníková odrůda, pro pěstování venku v našich podmínkách nevhodná.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 15.4.2011 21:29

ve stredu jsem probrouzdal vinohrady na Mikulovsku, Pavlovsko... a jak jsem si všiml, treba v raseni jsou vinohrady vyrazne opozdene... jsou sice pekne narasene, ale aby mely vyhony jako u nas to tda jeste zdaleka nemaji, takze udajne okrajove oblasti mohou byt take kvalitni!

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 14.4.2011 22:29

To můžu i já - jsme totiž s Bredíkem v tomhle na stejné úrovni. Ale pravidlo, čím severněji, tím chladněji tak úplně neplatí. Například na jiho-západě Moravy, kde je podnebí ovlivněno vzduchem z Českomoravské vrchoviny jsou pro pěstování vína daleko horší podmínky. Teplotní podmínky ovlivňují i další faktory: Např.: podloží, údolí, blízkost vodní plochy apod.

host - 171.75 (?), 15.4.2011 17:05
Odkaz pre Zyjana: Dovolil som si poradiť pánovi na začiatku diskúsie, aby si prečítal o pestovaní dostupných stolových odrôd v podmienkach Želešíc južne od Brna (vinetumrezac.info) a interšpecifických odrôd v kraji pod Kosířem (bredwine.wz), ktorý sa nachádza severnejšie od Želešíc. Ak by neplatilo, že sever Moravy je chladnejší ako krajina južne od Brna, potom byste mal na Ostravsku bez problémov dopestovať trebárs Tokajské. Výnimky potvrdzujú pravidlo, napr. Vinařské centrum Sádek je na Vami uvedenom juhozápade Moravy a pritom sa tam viniču darí ceľkom obstojne. Paľo

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 14.4.2011 22:42

Ještě jednou pro Paľa: Odrůda Vitra je skleníková odrůda, pro pěstování venku v našich podmínkách nevhodná.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 15.4.2011 10:45

Jsem v této diskusi několikrát zmiňován, takže je nejvyšší čas se vyjádřit.
Na úvod jen krátkou poznámku. Nelze brát jako pravidlo, že výše uvedené stolní odrůdy přežijí -30°C, beru to spíš jako raritu. U mne u Nera i Primu vymrzly tažně při -24°C, což beru jako normální.
Co se týká výběru nejodolnější a nejranější odrůdy, vše záleží na stanovišti, zkoušení je většinou nutné.
Z bílých patří mezi nejlepší Vostorg a jeho potomstvo (Garold, Galahad, SuperExtra, Beloje čudo, Belyj KoKl), kdo má rád muškát a nevadí mu menší bobule, ten si oblíbí Liepajas Dzintars.
U modrých je to horší, tam favorita nemám, snad budou perspektivní Ametyst Novočerkasskij, Rošfor nebo 217-40-3-1, ale ještě je nemám vyzkoušené.
U bezsemenných patří mezi nejranější a nejodolnější Somerset Seedless, byť pokulhává velikostí bobulí a hroznů, zato jeho chuť patří k nejlepším. Také Rusbol muskatnyj a Kišmiš záporožskij stojí za zmínku díky své dobré odolnosti, ale nepatří mezi nejranější odrůdy.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 15.4.2011 11:48

Malá poznámka k odrůdě Vitra. Stále se někde dočítám čtu, že se jedná o skleníkovou odrůdu, která se dokonce nehodí k venkovnímu pěstování. Myslím si, že je to zažitý mýtus. Vitra je klasická stolní Vitis vinifera s odpovídající standardní odolností, či spíše neodolností proti plísní révové i padlí. Nevím, jakou význačnou vlastností si tato odrůda zasloužila a vydobyla tu svoji "škatulku" : skleníková. Lze ji pěstovat naprosto normálně venku a chová se zde stejně, jako jiné její sestřičky vinifery. U mně, v nevinařské oblasti 420mnm, dozrává venku zhruba v polovině září s pravidelnou úrodou a chutnými hrozny. Dozrála dokonce i loni, kdy jsem měl posun termínu sklizně oproti minulým letům plné 3 týdny. Bylo to sice na hraně, ale stihla to. Dokonce vydržela mráz loňské zimy okolo -25°C po několik nocí a očka na tažních zůstala živá. V průběhu chladné a deštivé loňské sezóny jsem na ní kromě silného tlaku plísně révové zaznamenal poprvé koncem srpna a v září i napadení padlím, které jsem postřiky udržel na listech, bez poškození hroznů. Myslím si (ale je to pouze má domněnka)  že ten přívlastek "skleníková" mohl vzniknout vznikl z taktických důvodů v rámci registračního řízení, kdy bylo nutné u této odrůdy poukázat na určitou význačnou odlišnost oproti podobným odrůdám. A někoho mohlo napadnout, že by se z ní mohla stát speciální odrůda "skleníková". A od těch dob se to s ní už veze. Do skleníku či ven je vhodná-nevhodná úplně stejně, jako množství podobných vinifer.  Tolik asi můj názor na bájemi opředenou Vitru.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 15.4.2011 14:48

@Wimpi Možné to je - tuhle informaci jsem se poprvé dozvěděl od jistého prodejce a rozmnožovatele při výběru odrůd, takže jsem ji nekoupil a neznám ji. Ale pokud se nepletu, její "sestra" je Pola - a ta mi letošní mrazy (i "díky" špatné loňské sezoně) vymrzla.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 15.4.2011 15:05

Jasně, já jsem se nesnažil obhajovat bůhvíjakou odolnost odrůdy Vitra. Je to běžná vinifera, zrovna tak, jako třeba Vámi uvedená Pola. Ale spíše jsem chtěl vyjádřit, že Pola je úplně stejně "skleníková", jako Vitra. A obě jsou úplně stejně "skleníkové" jako mnoho jiných odrůd tohoto původu.

host - 189.180 (?), 18.4.2011 22:16
Dobrý večer! Napadlo mňa, nechcel byste skúsiť napr. Osellu alebo niektorú z jej sestričiek, ktoré vzišli z kríženia Muscat bleu x Solaris? Je síce semenná, ale inak dosť odolná. Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz