Stará neošetřovaná vinná réva - co s ní?
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikra - (7) - 149.82 (?), 9.11.2020 19:02
Moc děkuji za radu. Ještě se zeptám, když od té jedné rostliny, mám těch výhonů osm, a to na ploše asi 0,5 m (tz. roste to ze země, jakoby těch rostlin bylo osm, není to jeden tlustý stonek z kterého roste x výhonů), tak je mám zredukovat na dva? Nebo k tomu mám přistupovat jako ke každé rostlině zvlášť?
DĚKUJI
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikra - (7) - 149.82 (?), 11.11.2020 15:53
PP: Děkuji za radu. Pro mne laika to je tedy věda. Úplně si neumím představit, jak to teď myslíte (to horizontální vedení, z předchozího příspěvku, chápu), ale je mi jasné, že se to touto formou nedá úplně jasně vysvětlit. Každopádně mně stačí, že ta réva žije a má šanci. Dokonce si představte, že úplně dole (tam, kde to pes vydrtil), jsem objevila jeden hrozen vína, tak jsem byla ráda, že si to umím vysvětlit, kde se tam vzal, díky Vám tady na fóru. Já si zkusím něco o řezu a pěstování nastudovat, a až se bude blížit čas, tak se případně na Vás ještě obrátím s žádostí o radu.
Děkuji a přeji hodně úspěchů:-)
|
|
|
|
|
|
|
Kutilovi - Stříbrný Zahrádkář (180) - 133.214 (?), 10.11.2020 9:25
Mame stejne startovaci podminky. Reva na obrazku byla v RIJNU 2019 razantne zkracena kvuli vymene sloupku a vrsku pergoly, takze dole stare drevo, je to odrudove vino, roubovane s drobnymi plody a vysokou cukernatosti. Letos jsem nechal 4 tazne do vysky pergoly, ty samozrejme jeste neplodily jako ty vase. Vys jit nechci a nizke by nezakrylo sloupek. To je pro mne pruimerena vyska. Vy to ostechtejte podle expertu a na podzim si ukazeme jak na tom kdo bude. Jak to bude vypadat a co z toho sklidite.
Toho rosti na pergole si nevsimejte, to je ten muj ukrajinsky plevel, ten se nestriha vubec.
Asi zavodit nebudeme, ze :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 113.229 (?), 11.11.2020 9:43
Celou dobu píšete o odolné révě a najednou je Váš řez na roubovaném keři podobný tomu, co navrhuji nebo co navrhuje pan PP. Jeden rozdíl je v tom, že podle Vás je optimální řez v říjnu. Další rozdíl je v tom, že náš návrh počítá s tím, že taźně budou vyvázány do vodorovné polohy a plodné letorosty porostou vzhůru, jak je to pro většinu odrůd révy přirozené, u vás vytvoří relativně hustý porost ideální pro houbové choroby. Když striktně odmítáte chemii tak by mě zajímalo, jak budete tuto odrůdu chránit před napadením padím nebo plísněmi?
Sám se také snažím chemii omezit, ale za ty roky jsem se přesvědčil, že zatím nejsou odrůdy, které bych nemusel chemií ošetřovat. Proti padlí jeden nebo dva postřiky udělat musím, což bych doporučil i Mikře.
Oproti panu PP už žádné zásobní čípky s pupeny nenechávám, pro další rok použiívám nejníže vyrostlý letorost. Ještě malé upozornění, réva nedokáže hojit rány, proto se u ní nechává při řezu čípek 1-2 cm nad posledním očkem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kutilovi - Stříbrný Zahrádkář (180) - 133.216 (?), 11.11.2020 10:14
Ta orezana reva neni orezana v rijnu protoze by to bylo optimalni, ale protoze musela ustoupit novym sloupkum pergoly a nijak ji to neublizilo. Ja si myslim, ze je dulezitejsi nezaspat do jara. Puvodni sloupky byly o kus dal a reva drzela v trelazi. Nove sloupky jsou posunuty uplne na kraj z duvodu ze pod podlahou jsou zaklady v nezamrzne hloubce.Stavba nesnesla odklad, tak jsme to proste orezali, vysvobodit reva jinak nesla. Neni to reva o ktere jsem mluvil, je to jina odruda.
Mam resistentni odrudu kterou nenapadne nic, ani padli, ani plisen, proste nic. Odmitam jakoukoliv chemii z prosteho duvodu, ze 90% zahradniho odpadu konci v komposterech u slepic. Tu nenapadne nic ani na pergole kde se revy prakticky dotykaji, prestoze tahle orezana ma furt neco. Ale ja ji nechavam ptakum aby si me ukrajiny nevsimali.. Trochu jsem upravil obrazek, aby byl videt stav pri zrani plodu. Muzete tomu verit nebo ne mne to je jedno. Puvodni obrazek je nekde na zacatku vlakna a ta je navic na jizni stranu.
Jinak vam davam za pravdu, ze zachusteni je cestou k plisnim, letos to bylo dost hrozny, 3 starsi zahustene revy jsem orezal podobne jako ty u pergoly, nastesti jsou dost daleko od sebe tak jim dam jeste jednu dve sance a mezitim vysadim tu moji resistentni ukrajinu. Jestli je zas neco napadne, tak pujdou taky na kompost.
Tu ukrajinu muzu i mnozit, ale tady se nic inzerovat nesmi ani zadarmo, takze smolik. Mnozim jen pro kamarady
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kutilovi - Stříbrný Zahrádkář (180) - 133.216 (?), 11.11.2020 15:23
Nevim co to je za odrudu, me to privezla ukrajinka primo z ukrajiny. Na chut je moc dobra, jenom ma dost pecicek. Ale chapu ze to nekdo nemusi, spousta lidi neji treba krevety, ja zase nejim ty blafy co jim chutnaji. Treba syrove maso nebo levne uzeniny. Za 10 let co to mam to fakt nikdy nic nenapadlo. Mne ta chut pripomina nejakou revu z detstvi, co jsme chodili pytlacit na grebovku a okoli a taky film Lasky mezi kapkami deste z roku 1979 kde Hrusinsky povoli Vaculikovi a Pokorne travit rande na zahrade ale nesmi se dotknout hroznu.
Zajimava ukazka i s tim vinem je tu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|