Dobrý den,
Chci založit viničku moštových odrůd. Několik let zkouším Rondo, Cabernet Cortis, Bianku a Solaris. Rondo a Bianka v mých podmínkách hůře rostou a plodí, takže vítězí Cabernet Cortis a Solaris. Pozemek je na rovině orientován pro řady severojižním směrem v nadmořské výšce 500m rovných. Pokusné rostliny pěstuji na klasickém vedení ve dvoukmínkovém tvaru s jedním tažněm na kmínek, tj 2 tažně, každý ohnutý na opačnou stranu. Takto budu chtít pěstovat i novou viničku, kde bude 50% Solaris a 50% Cabernet Cortis.
Mám možnost vyssázet viničku tak, že bude mezi krajními řadami vzdálenost rovných 5m. Takže budu mít buď 3 řady po 2,5 m, nebo 4 řady po 1,66m. Tak přemýšlím, zda dát jen 3 řady a rostliny třeba po 1m, nebo 4 řady a rostliny po třeba 1,2m. Raději bych dal 4 řady, kvůli tomu, že bych měl 2 odrůdy po 2 řadách. Není ale rozteč řad 1,66m příliš málo? Ještě mohuušetřit metr a dát 3 řady po 2 m, ale příjde mi to zase zbytečná úspora místa.
Co byste mi poradili? Jakou vzdálenost řad a jakou rozteč sazenic v řadě. Není rozteč řad 1,66m příliš málo?