řízkování
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.229 (?), 6.6.2008 13:52, zobrazeno: 27892x
I když to není aktuální dotaz a budu se asi ptát hloupě, ale jaký je postup pro "řízkování" révy? Jde mi o to, že mám nějakou odrůdu z Moldavska (prý), při jarním stříhání jsem ji zapíchl do země a něco dal do květináče. Jeden rok se mi řízky chytli a rostou, ale už 2x se mi stalo, že "klacky" nevyrašily vůbec. Je nějaké vhodné období, kdy by se mělo víno z důvodu řízkování stříhat?? Dokoce jsem si vymyslel i svoji teorii - že jsem stříhal brzy a proto se do těch řízků ještě nedotáhla míza a proto se mi víno nechytlo. Děkuji za vysvětlení a názory, za rok to chci zase zkusit. Nedá se víno množit už teď? např. přihrabat nějakej letorost do země, že by pustil kořeny??
Šimůnek
|
|
|
|
|
|
|
host - 112.228 (?), 8.6.2008 21:30
prosím prosím o názory. nebo k tomu nemá nikdo co říct??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 46.152 (?), 9.6.2008 6:22
Jak už psala Daniela, dá se najít na internetu hodně, ale zkusím jen ve zkratce. Řízky se mohou odebírat v termínu od opadu listů po začátek rašení.Většinou se řízky kvůli lednovým a únorovým mrazům, které mohou poškodit réví, odbírají koncem prosince. Důležité je dobré uskladnění při teplotách těsně nad nulou třeba v sáčku v ledničce nebo v písku ve sklepě. Důležité je hlídat výskyt plísně na řízcích.
Pak jsou možnosti různé, buď jen píchnout do země anebo použít další metody množení révy. Podrobný popis některých metod viz odkazy níže:
http://members.chello.cz/vino_z_vinohrad/wine/Sazenice.pdf
http://www.ovine.cz/index2.php?pg=show2&id_kap=4858&id_polozky=5
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.72 (?), 11.6.2008 9:31
já řízky odebírám před narašením listů a nedávám je do hlíny ale do kýble s vodou, tak jedno očko ať je ponořené. Úspěšnost zakořenění je úžasná, poté je přesadím do květináčů (je třeba pracovat opatrně, kořeny jsou dost křehké) a počkám až si vytvoří pořádný kořenový bal. Což je asi v tuto dobu. Vysadit se můžou kdykoliv díky kvalitním kořenům.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 13.6.2008 10:35
Já řízkuji révu následujícím způsobem:
- při stříhání (leden-únor) si vhodné letorosty nařežu tak na tři očka a celý svazek řízků zahrnu hlínou.
- na jaře řízky vykopu a napíchám do řádků do připraveného záhonu a zalévám dle potřeby
- příští jaro je přesadím na konečné stanoviště
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 13.6.2008 10:40
zahrabáním letorostu se réva dá velice spolehlivě množit, ale zabírá to hodně místa a nejde to použít pro větší množství.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 98.57 (?), 5.7.2008 8:43
V Unoru jsem dostal od kamaráda několik klacíků vinné révy s doporučením: dej to do kbelíku s vodou, po zmrzlejch vykopej díru, dej tam kompost s pískem, píchni to tam a lej na to vodu.To jsem všechno udělal a čekal.Za tři týdny se klacíky zazelenaly a přes léto z nich vyrostly dvoumetrové Klacky.V březnu jsem tyto zastřihl na metrovou délku.Opět se zazelenalo, vyrostly nové výhony, na nich se objevilo spousta květů.Dnes je začátek července a na každém loňském klacku je kolem třiceti hroznů.Je to vůbec normální...Karel-Praha východ.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pajja - (24) - 168.167 (?), 8.7.2008 7:56
úspěšnost při řízkování révy je kromě jiného také závislá na odrůdě. Já při řízkování nepoužívám žádné fajnovosti kromě stimulátoru. Řízky napíchám do záhonu, občas zaleji a vytrhám plevel. Na nic jiného stejně nezbývá čas. Nejdůležitější je systém označení jednotlivých odrůd, ve většině případů se podle listů nepozná o jakou odrůdu se jedná.
Některé odrůdy zakoření téměř na 100%, u některých to je 5 - 10%... tam to řeším velkým počtem řízků.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|