Řez - střih

host - 93.15 (?)
31.1.2011 16:16

Pěkné odpoledne, máme vysazené révy v řadě (různé odrůdy) a nevíme si rady s tím, jak rozlišné odrůdy ostříhat, výpočet řezu jsme našli, bohužel vše je bráno s tím, že výpočet udává vzdálenost rostlin od sebe, pak také řad a zatížení jednotlivých odrůd. Jenže když nemám několik řad vedle sebe, ale jen jednu tak jak se mám dostat k výsledku? Díky za pomoc

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
zahradi - (6) - 145.44 (?), 28.12.2010 16:46, zobrazeno: 12754x

Minulý týden jsem viděl v novinách krátký článek s fotografií o řezu keřů révy v tomto období. Text vyzněl tak, že v tomto období je prostřih důležitý...  Já se tedy "pěstováním" révy zabývám zabývám sotva deset let, ale o prostřihu v půlce prosince jsem dosud nečetl ani ň. Sám odstraňuji před zimou jen ty nejdelší šlahouny a to hlavní stříhám cca ve třetí dekádě února. Bylo to z vinic na Moravě. Co si myslíte příp. víte o prostřihu v půlce prosince? Díky.

host - 172.201 (?), 28.12.2010 17:33

Dobrý deň!

Nemyslím si, že by bolo teraz prestrihávanie viniča tak dôležité. Osobne by som počkal, až prejdú najväčšie mrazy. Jesenný krátky rez sa údajne osvedčil pri liečbe chlorózy listov viniča. Ak nemáte veľa koreňov a veľa prútia na strihanie, neponáhľal by som s rezom. Verím tomu, že v mladom dreve sú podobne ako u jadrovín určité látky, ktoré pomáhajú celej rastline lepšie zvládať silné mrazy. Ak ale chcete experimentovať, skúste to, čo mám overené na vysokom oblúkovom vedení (Alsaský typ): v starom roku som odsránil klesajúce časti oblúkov z dvojročného dreva spolu s jednoročnými kolmými ťažňami. K jari budúceho roku mi ostali zvyšky oblúkov smerom k hlave, z ktorých vyrastali ti najpeknejšie jednoročné ťažne určené na ohýbanie. Pozor: na jar najprv z každého kmeňa ohnite a vyviažte ten najpeknejší ťažeň-co najbližšie k hlave a až keď je všetko do oblúka zafixované-bez nalomenia či ostrého zlomu, potom tepráv odstráňte nepotrebné dvojročné a jednoročné drevo! Keď sa nepodarí a zlomí sa, máte ešte z čoho vyberať. Najmä odroda Muškát Moravský je pri ohýbaní dosť krehká. Nie je to nič zložité. Tak nech sa Vám darí!                             Paľo

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 28.12.2010 18:07
Tady jde o to aby se pro další sezonu vinice stihly ostříhat...

host - 183.242 (?), 28.12.2010 22:22

Totéž jsem slyšela od vinařů v Mikulově - stříhá se teď aby se stihlo a než začne být blátivo. Elena

host - 24.183 (?), 29.12.2010 11:55

V prosinci stříhám révu "na hrubo". To znamená, že dám pryč nevyzrálé, suché výhony a výhony, které musí pryč celé. Až budu stříhat načisto v únoru,  půjde to rychleji od ruky. V únoru už není tolik času jako kolem vánoc.

host - 156.28 (?), 31.12.2010 10:11

Osobne dávam prednosť rezu počas februára, keď je ešte snehová pokrývka a pôda je zamrznutá, takže sa zbytočne neušlapáva. Čižmy máte len mokré od snehu. Konec marca už je menej vhodný, lebo podľa vývinu teplôt by už mohol vinič na rezných plochách "plakať."   Na južnom Slovensku často začínajú s rezom dokonca už v novembri, aby s tými pár ľuďmi postíhali do marca ostríhať tisícky koreňov.           Paľo

host - 93.15 (?), 31.1.2011 16:16

Pěkné odpoledne, máme vysazené révy v řadě (různé odrůdy) a nevíme si rady s tím, jak rozlišné odrůdy ostříhat, výpočet řezu jsme našli, bohužel vše je bráno s tím, že výpočet udává vzdálenost rostlin od sebe, pak také řad a zatížení jednotlivých odrůd. Jenže když nemám několik řad vedle sebe, ale jen jednu tak jak se mám dostat k výsledku? Díky za pomoc

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 31.1.2011 20:07

..., výpočet řezu jsme našli,...

Asi v tom hledáte zbytečné složitosti, které tam nejsou, zvláště ne v prvém roce. Koukněte se do loňských příspěvků o řezu révy, které se zde objevovaly přibližně v období končící zimy a předjaří. Střih v prvém roce je závislý především na velikosti a síle rostlin (tedy jak vám narostly v prvém roce) a také i na tvaru, pro který jste se rozhodli. Bez znalosti těchto základních informací bohužel nelze nic konkrétního radit. 

host - 93.15 (?), 31.1.2011 20:11

Všechny narostly do výšky 180 - 340 cm, samozřejmě mají rovný kmínek, vedení chceme rýnsko hesenské a všechny mají sílu tužky...

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 31.1.2011 20:36

No tak se to zjednodušilo a máte v podstatě dvě možnosti :

buď ohnout réví ve výšce cca 60-80 cm vodorovně a nebo do oblouku podle spodního drátu v drátěnce a zastřihnout ohnutou část - tažeň na ± 6 oček a vyvázat k drátu, očka na kmínku po jistém narašení těch horních vyslepit

a nebo zastřihnout výhon ve výšce asi 80cm od země a nechat na něm vyrašit několik horních oček (cca ±4) a spodní očka na kmínku později (opět nejlépe až po narašení horních) vyslepit.

Letorosty z horních oček nechat růst nahoru, příp šikmo nahoru po drátěnce.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz