Réva do jílu

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?)
20.2.2011 10:46

Mícháte dvě odrůdy dohromady - Pleven muskatnyj (Strašenskij x Družba) a Pleven ustojčivyj (Pleven x Villard blanc), synonymum V25-20, Augustin. VJK

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 27.211 (?), 30.3.2010 16:53

Pravdu povědíc, jsem zmatena.  Vy říkáte na pergolu ano, ostatní říkají ne. Nu, zřejmě vyzkouším Prim na jednu stranu pergoly a na druhou něco z výše uvedených.

rostislavik: My chceme tu pergolu hodně porostlou, počítáme s nějakou váhou. :o)

zyjan: Není u voňavějších odrůd též vysoké riziko vos a včel? I když obávám se, že v našem případě na hmyz nic nezbyde. :o))

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 114.159 (?), 3.4.2010 11:20

Co se týká vyšší porostlosti, "labruskové" odrůdy jsou pro tento účel daleko vhodnější. V případě Primu mám osobně problém s jeho částečným napadáním perenosporou, jeho střední stupeň bujnosti mi vyhovuje.

Nejsem si jistý, zda jsou muškátové hrozny vosami více oblíbeny. V mém případě má nemuškátové Rondo u vos větší "úspěch" než Augustovskij - muškát. O aromatické "labrusky" nejeví přílišný zájem vosy ani ptáci.

host - 59.102 (?), 28.6.2010 19:22

Ja pestuju vino take v tezke jilovite pude.Pestuju jenom pravokorenene odrudy a z nich jim jilovica nevadi jenom hlavne labruskovym odrudam.Z cervenych odrud bych Vam doporucil jenom Concord, Worden a Swenson red. Z bilych odrud jenom Edelweiss, Niagara a Swenson white. Vsechny rostou bujne, takze byste nemela mit zadny problem s pokrytim pergoly. Jsou velmi odolne peronospore.

Palo1 - (14) - 157.237 (?), 28.6.2010 23:05
Ja som amatér a keď chodím po uliciach tak stále snorím aké majú lúdia hrozno a keď sa mi páči tak si vypýtam prút a zasadím. Osobne budem rad ak sa mi podarí nazbierať labrusky ako Concord, Niagara, Delaware, Izabela. Je to moje hobby. A ja by som vám odporučil niektorú s menovaných.

host - 160.65 (?), 30.6.2010 10:46

K Zyjan (205)

I ten hmyz a ptáci poznají co dobré jest.

J. Jadrný

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 114.159 (?), 2.7.2010 18:02

@J.Jadrný - něco na tom bude - ptáci žerou třeba brouky a housenky, hmyz taky lecčíms nepohrdne (ale zkoušet to po nich nebudu)

host - 215.11 (?), 29.6.2010 7:56

Tazatelce bych doporučil (pokud už nemá révu vysazenou), aby nejprve někde ochutnala nějakou ze zde vychvalovaných labrusek. Dá se tím předejít případnému (hodně)velkému zklamání po nástupu do plodnosti. VJK

host - 46.132 (?), 17.2.2011 16:08

Prim je stejně jako jakákoliv jiná réva na pergolu vhodný. Naopak bujně rostoucí jsou na pergolu vhedněší, protože nikdo nechce čekat roky než mu to poroste. Navíc jeopravdu chutný a velmi úrodný - pergola s masou hroznů vypadá jistě líp než s nějakými umrněnými žvanečky. I odolnost má slušnou. Jenom má pouze dobrou mrazuvzdornost (max -24) a na většině našeho území to nestačí. Proto se na pergolu hodí labrusky často líp, protože vydrží i -30. V tomto bych doporučil odrůdu Kristal, která má s odolností  -29 °C slušné i ostatní vlastnosti. Často se na pergolu používá Bago (Baco 1), protože také vydrží hodně, dobře roste a plodí, i když je to mošťák a ještě hodně kyselý

Bago dobře snáší i těžké a kyselé půdy.

Obecně - čistý jíl vylepšit pískem, ba i kamennou drtí (vápenec, pemza...) pak v něm poroste réva dobře

Napadání vosami je odrůdová záležitost, i když muškátové odrůdy jsou tím známé. Zrovna Pleven muskatnij (V25-20 Augustin) jim nechutná

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 20.2.2011 10:46

Mícháte dvě odrůdy dohromady - Pleven muskatnyj (Strašenskij x Družba) a Pleven ustojčivyj (Pleven x Villard blanc), synonymum V25-20, Augustin. VJK

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz