Samozřejmě lze, ale její vlastnosti mohou být od mateřské odrůdy rozdílné. Tímto způsobem se získávají nové odrůdy révy, ale je nutné počítat s tím, že zdaleka ne všechny semenáče budou kvalitní, velké procento (i nad 90%) se v procesu šlechtění vyloučí pro nevhodné vlastnosti.
Další část příspěvku cituji z článku na internetu:
Hrozny se ponechávají na keřích dlouho vyzrát. Po sklizni se hrozny rozmačkají a nechají kvasit. Místo nakvašení lze použít pektinů k lepšímu uvolňování semen. Získaná semena se zbaví nečistot ve vodě a osuší se. Pak se uloží do suché místnosti.Před výsevem se semena stratifikují ve vlhkém písku nebo se dva až tři týdny máčí v měkké vodě. Výsev se provádí koncem března.
Výsev semen
Provádí se přímý výsev, nebo se semena vysévají do sadbovačů či balíčků. Přímý výsev lze doporučit pouze tehdy, pěstují-li se semenáče ve skleníku nebo foliovém krytu. Přímý výsev do volné půdy v našich klimatických podmínkách není vhodný.
Koncem března se semena vysejí do hloubky asi 20 mm a sadbovače se umístí do skleníku, kde se pravidelně dvakrát denně zavlažují. Teploty se pohybují mezi 25 až 30°C. Asi za měsíc začnou semena klíčit. Na volnou plochu se semenáče vysadí po ukončení jarních mrazíků, nejdříve však po vytvoření 2 až 3 pravých listů.