Nebojte sa kationtov medi! Po opláchnutí ostanú na šupe len stopy medi, ktorá Vám neublíži, je to predsa stopový prvok potrebný aj pre naše enzýmy. Porád lepšie ako zložité moderné organické fungicídy, ktorých karcinogénny účinok často zistia až po viacerých rokoch používania. Naši pradedovia používali vo vinohradoch len skalicu, síru, vápno event.sódu a akí boli zdraví!
Iná otázka je muštové hrozno. Tam sa meďnaté kationty pri mletí a prešovaní dostanú do muštu a mohli by zapríčiniť kovovú pachuť vína. Z tohto dôvodu je zrejme dlhšia ochranná lehota, lebo sa ráta s postupným zmývaním postreku septembrovými preháňkami, ktorých zväčša nebýva veľa. Preto je dobré aj pri meďnatých postrekoch použiť motorový rosič, ktorý dostane kationty do vznášajúcich sa mikrokvapôčok "vdychovanýc" listovými prieduchmi, takže účinnosť postreku je maximálna. Na zem dopadne menej chémie(menšie zaťaženie pôdy a vody) a ceľková spotreba napr.Championu je menšia. U väčšieho vinohradu výrazne zmenšíte nielen zaťaženie pôdy meďou, ale aj celkové množstvo medi v zozbieranom množstve hrozna.
Pre nadšenca s 20 koreňmi stolového viniča pri dome je to trochu drahý špás, ale skúste zohnať ručný postrekovač, ktorý Vám vyrobí "hmlu" porovnateľnú s rosičom! Prepáčte trochu dlhšiu "prednášku." Paľo