Pomoc při stříhání révy

sipic - (5) - 97.170 (?) 
11.3.2012 15:45

Dobrý den,

já se tedy také přidám k neumětelům. My koupili se starým domem evidentně i hodně starou révu, s opravdu výbornými hrozny. Bohužel, doposud se nám o ni starala mamka, už nemůže, zřejmě budu muset povolat odborníka, protože vše, co tu používáte je pro mne španělská vesnice :) Réva se nám táhne asi do metru a půl a máme asi 4, v průměru 8 cm široké kmínky... Zeptám se absolutně laicky, co to znamená, vylupovat očka,...za 4 očkem apod..., to jsou nové výhonky, větvičky? Pochopila jsem správně, že dvouleté větve, mám odstřihnout?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 189.117 (?), 11.3.2012 16:15

Každopádně sem dejte foto Vaší révy. Je pak snadnější komentovat a radit konkrétně. Josef.

host - 220.182 (?), 11.3.2012 21:13

Míšo, "očko"= pupen...

sipic - (5) - 97.170 (?), 18.3.2012 13:15

Tak konečně se dostávám k vložení fotografií. Za každou radu budu moc ráda, díky, Míša

sipic - (5) - 97.170 (?), 18.3.2012 13:19

Mimochodem, koukám, že jsem si vymýšlela :) Máme jeden tak široký kmínek a pak další dva cca 4 cm široké.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 18.3.2012 14:08

No potěš koště, to je tak na motorovou pilu.indecision Já bych začal úplně odznova, ve výšce cca 70-80 cm bych nechal z každého kmínku na každou stranu narůst vodorovně jeden výhon a vše ostatní pryč.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 18.3.2012 19:17

Potěš koště to teda opravdu je. Ale na motorovou pilu to zase né. Já jsem kdysi na podobném koštěti začínal a taky jsem si s ním nevěděl rady. První 2-3 roky jsem ho střihal jen tak citem - podle vlastního laického úsudku, aniž bych o řezu révy cokoli věděl. Takže asi blbě. Pak mi to nedalo a něco jsem si o tom přečetl - takové ty hlavní zásady, jako že réva plodí na letorostech, vyrůstajících z loňského dřeva, co je to (dvojramenný) kordon, kdy se řeže a kolik se má nechat na keři plodných oček. To mi tenkrát úplně stačilo, abych z takového koštěte bez cizí pomoci a motorové pily postupně vyřezal celkem "schopný" tvar. No a něco podobného bych nyní poradil i paní Míše. Protože takové ty rady : šmikněte tady, šmikněte tuhle, jsou v daném případě o ničem. Nestačí mít informaci JAK, je důležitější vědět PROČ. Totiž, když vám paní Míšo nyní někdo přes počítač nějak navede nůžky na jednotlivá místa řezu, stejně za rok bude ve stejné situaci a nebudete vědět, co s tím dál.Takže má rada zní : nastudujte si základy řezu révy.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 18.3.2012 19:56

Zdravím Vás Wimpi, než 2-3 roky, možná i déle, tvarovat tento keř tak bych asi volil variantu zakořenění řízků a začal úplně odznova, od zapěstování kmínku atd.. Já osobně jsem se již také něco naučil ale na toto bych si asi netroufl.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 18.3.2012 21:06

Ahojte Mirku!!, a proč byste si netroufl? Vždyť o nic nejde. Réva má obrovskou regenerační schopnost, raší v podstatě odevšad. Na rozdíl od ovocných stromů se i špatný řez dá relativně snadno opravit. Zejména na starém keři všude něco raší a nabízí se velké možnosti, jak nanovo zapěstovat libovolnou část keře. Když jej silněji sestřihnete, ze záložních i spících oček na starém dřevě vyletí spousta nových výhonů.  A z nich můžete vybírat co hrdlo ráčí. Když ale budete začínat úplně znovu, nejméně dva roky budete čekat na prvý hrozen...

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 18.3.2012 21:20

Wimpi, já vždy když se ocitnu s nůžkama před něčím "zanedbaným" tak najednou nevím co udělat. Teoreticky to mám "namakané" ale jak mám střihnout tak... 

Po delší době jsem obnovil a vysadil réví a začínám tvarovat od "malička",  to je úplně jiná prácička.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika