Plíseň

host - 46.152 (?)
17.7.2008 9:24

Plíseň =perenospora. Ale ve skleníku budete mít s největší pravděpodobností padlí révové. Plíseň potřebuje ke svému rozvoji ovlhčení a to ve skleníku bývá podstatně menší než venku. Proti padlí ale Kuprikol ani Dithane nezabírá. Pokud máte už padlí silně rozvinuté, nejlepší jsou přípravky Falcon 460 EC a Karathane LC (neplést s Karate). Zato a Discus už použít příliš nelze, hodí se spíš pro preventivní ošetření. Dá se použít i Sulikol, ale pozor, při vyšších teplotách může pálit listy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 176.61 (?), 4.6.2006 14:42, zobrazeno: 23611x
Prosím o radu. mám pod listy bílý povlak (zřejmě plíseň),povrch listů je krupovatý.Jaký postřik a co s tím? Děkuji.

host - 191.35 (?), 10.7.2006 1:27

Asi to je padlí - Karathane, Zato, Diskus, Sulikol 3x každých 10 dnů + zárověň ve směsi Dithane, Kuprikol, Champion proti peronospoře. Nebo Hattrick nebo Quadris, ten je na "všechno". V těchto horkách opatrně, stříkat večer a v nižších, ale ještě doporučených koncentracích, jinak pálí mladé lístky. Hattrick a Zato + Dithane se jeví jako bezpečné. K.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513), 21.11.2006 15:23
Co znamená, že je povrch krupovatý? Pokud je povrch bradavičnatý a naspodu listů je bílý povlak, potom se jedná o roztoče - na jaře před rozpukem použít OMITE, náhlé ochlazení po pozdním postřiku oček  však může poškodit listy.

host - 171.172 (?), 17.7.2008 7:18

Dobrý den, prosím o radu, psala jsem už k postřikům ale nikdo se neozval. Na vínu ve skleníku se objevila plíseň, na plodech. Ještě zdaleka nedozrává, máme vždy ke sklizni až tak v září. Zatím jsou plody lehce našedlé(povlak), trsy co byli plně pokryté jsem ostříhala. Nevím co s tím ostatním, jestli také vše ostříhat a nebo pomůže postřik. Doma mám kuprikol 50 a Dithane, bohužel se ve vínu nevyznám a obalech je psané proti plísni a vevnitř u míchání postřiku je psané proti perenospoře, to znamená že je to jedno a to samé? Plíseň=perenospora? Ataké mám použít nějaké smáčedlo? Děkuji

host - 46.152 (?), 17.7.2008 9:24

Plíseň =perenospora. Ale ve skleníku budete mít s největší pravděpodobností padlí révové. Plíseň potřebuje ke svému rozvoji ovlhčení a to ve skleníku bývá podstatně menší než venku. Proti padlí ale Kuprikol ani Dithane nezabírá. Pokud máte už padlí silně rozvinuté, nejlepší jsou přípravky Falcon 460 EC a Karathane LC (neplést s Karate). Zato a Discus už použít příliš nelze, hodí se spíš pro preventivní ošetření. Dá se použít i Sulikol, ale pozor, při vyšších teplotách může pálit listy.

host - 46.152 (?), 17.7.2008 9:25

Ještě k smáčedlu,  poučívá se smáčedlo Silwet nebo v nejhorším stačí pár kapek jaru.

jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 17.7.2008 9:31

... postříkejte Karathanem či Falconem a po 5 dnech postřik opakujte, aby došlo ke spálení konidií a zastavení choroby.

host - 171.172 (?), 17.7.2008 11:52

Dobrý den, moc děkuji za rady, já úplně zapoměla napsat, že jak byl ten silný vítr, spadla nám větev na skleník a rozbila skla podél kamenné stěny(po té se  táhne víno)opravit to nemůžem, to by jsme vše zničily, tak že mi na víno pršelo ale už jsem zadělala aspoň igelitovou plachtou. Tak právě mě napadlo, jestli to není tím, že na něj pršelo:(na listech nic není, jen jich pár žloutne... Naštěstí Karathene mám, tak se do toho k večeru pustím:)Děkuji

jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 18.7.2008 21:50

ikdyž na ni pršelo, myslím, že ve skleníku nebude zdroj peronospory. Určitě je to padlí. A jen tak mimochodem. Já bych opravil skleník hned a na révu nebral žádný ohled, ani nic jiného. (Teda pokud není rozbitých jen pár tabulí oken)

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 221.115 (?), 19.7.2008 13:22

Padlí nedělá zespodu bílý povlak. Je-li povrch listu bradavičnatý a zespodu je bílý povlak bude to výsledek výskytu vlnovníka. Žluté skvrny s bílým povlakem naspodu jsou typické pro perenosporu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz