Perenospora na plodech

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?) 
18.8.2011 11:48, zobrazeno: 8027x

Nemilé překvapení mi letos připravily odrůdy Bianka, Phoenix a Aurora. Zatímco listy nevykazují žádné příznaky nemoci, jejich bobule hnědomodrají, deformují se - prostě jasná perenospora.
V minulém roce jsem měl stejnou potíž dokonce s labruskou, která mi roste nad vchodem - letos plodí o stošest a je úplně bez příznaků. (Že by to bylo nějakým deficitem ve výživě?)
Rondo, Regent, Iljičevskij rannyj už stihly dozrát bez podobných potíží.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Karel196 - (25) - 115.55 (?), 24.8.2011 12:06
Mám podobný problém, plody na lubraskách / Isabella / jsou zabarvené do hněda a po dotyku opadávají.
Choroba révy
Choroba révy

host - 3.132 (?), 24.8.2011 22:01

žádná peronospora, ale klasický úpal.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 25.8.2011 9:56

Listy na slunci zravé a plody ve stínu poškozené úpalem? Nesmysl!

host - 145.41 (?), 25.8.2011 15:37
Napriek tomu, že je u nás horúčava a sucho, na mladých listoch niektorých odrôd (sadenice Afrodita, Preobraženie, Jupiter-USA) šarapatí parádna perenospóra. Aj to je dôvod, prečo je lepšie vždy používať kombinovaný postrek- proti oidiu aj plazmopare. Nezávisle na vývoji počasia. Paľo

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 25.8.2011 17:33

Je sice horko a sucho ale i hodně rosy a vlhka v noci, réva je napadena totálně bez rozdílu. Paľo, strapce máte nádherne, gratulujem. Co nebylo ještě sklizeno tak likvidují vosy a sršni.

host - 186.93 (?), 25.8.2011 21:08
Zdravím Mirku! Ďakujem za pochvalu. Škoda, že hrozna nie je viac. Sú to vlastne prvé signálne strapce. Budúca úroda snád bude lepšia, aj sortiment bude väčší, mali by zakvitnúť ďalšie sadenice. Rozhodol som sa, že už nebudem striekať kvôli hroznu žiadne fungicídy, ale zabúdol som na mladé sadenice. Nečakal som, že perenospóra nedá pokoj ani v auguste. Os je u nás tiež dosť, ale na hrozno zatiaľ moc neidú. Zatiaľ zožrali jednu bobulku Nera a dve bobule Augustinu. Paľo

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 25.8.2011 22:29

U mne vosy a spol. zlikvidovaly ještě ne zcela zralou Arkadii.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 26.8.2011 9:17

To i u mě se vosám zalíbilo - budu muset vyrobit pro hrozny více (záclonových) oblečků   

host - 3.132 (?), 25.8.2011 22:08

Nebudu se přít, zejména když nevidím poškození v polních podmínkách.

Nicméně nevěřím, že bobule Bianky v tuto dobu napadla peronospora.  Biancu pěstuji již 25 let.

I když jsou hrozny kryty listy, sluníčko si cestu k bobulkám najde, pak stačí pár kapek vody a každá kapka  = účinná čočka a popálení je na světě.  Zkuste se pořádně podívat jestli jsou napadené bobulky ve směru od sluníčka nebo ze zastíněné strany či odspoda, kde sluníčko v žádném případě nemůže popálit.

Listy popálené nebývají, protože jsou ploché a čočka se tak snadno nevytvoří jako na kulatých bobulkách.  U nás úpalem trpí hlavně pozdní odrůdy RR, Hibernal, RB a další. Na raných se téměř nevyskytuje.  U zaměkajících bobulí je již úpal vyloučený, asi to je to tím, že se bobule zvětší a světelná čočka už není ideálně zakřivená. Nebo tím, že zaměkající bobule již neobsahují chlorofyl a vlivem extrémního záření nemůže dojít k destrukci chloroplastů a okolí.

Jinak réva je proti slunečnímu záření a vysokým teplotám extrémně odolná, kolikrát jsem zapoměl otevřít skleník v letním parnu a nic. Případně to dokládají vinice v Negevské poušti.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika