Odrůdy révy

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?)
1.9.2009 18:20
Ale Kodrjanka je modrá!
Letos je napadení nemocemi velké
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 96.3 (?), 1.9.2009 16:29, zobrazeno: 11124x

Mám zahradu v nadm. výšce cca 500 m - na Valašsku. Zdárně se u nás pěstuje réva tak, že je vysazená před skleníkem a pak se průřezem skla vede do skleníku. Ráda bych se pokusila o totéž, protože přesto, že mám zasazeny rezistenty, ale venku /Kadrjanka, Prim, Suroceckoje,      /, všechno je letos napadeno perenosporou i padlím. Révu ve sklenících mají čistou, bez chemie, ale nikdo nemá révu modrou, abych si mohla vzít réví. Tak se ptám - je vhodná odrůda NERO? Je uváděna jako rezistent, dívala jsem se, že má i řídký hrozen, tak by neměl být ve skleníku problém s houb.chorobami. Především se chci vyhnout používání chemie - jsem alergik. Děkuji.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 1.9.2009 18:20
Ale Kodrjanka je modrá!

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 1.9.2009 21:42

Nero by ve skleníku mělo jít bez problémů, netrpí padlím ani plísní. Jen velikost bobulí je u něj max 3-4 g, což je na skleník relativně málo. U mne byl ve skleníku Sfinx, bobule byly podstatně větší, jen nemá tak sladkou chuť jako Nero, ale byl zcela bez ošetření i bez chorob.

lada75 - (2) - 32.78 (?), 7.9.2009 12:28

muze me nekdo poradit bilou, modrou a ruzovou odrudu stolniho vina kterou pestovat na plzensku, asi 320 mnm? mam Prim, Kodrjanka, Cervena chrupka, Surucejnskij belij a Muskat blue. vse jde pekne, ale chci zasadit jeste asi tak 6 rostlin, nejlepe kazde jine, s velkou plodnosti a odolne vuci chorobam. diky, jsem zacatecnik

host - 96.3 (?), 9.9.2009 14:05

Že je Kodrjanka modrá vím, ale do skleníku bych chtěla ještě nějakou jinou modrou. Každopádně dík za fotografii i reakci - mně ještě Kodrjanka nezarodila.

A co odrůda Vitra - ta by se hodila do skleníku? Ale kořeny venku, takže ve skleníku relativní vlhkost díky zalévání jiných rostlin. Pořád mám obavy z padlí, takže hledám odrůdu s řidším hroznem. Děkuji za reakce.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 10.9.2009 6:44

Prolistujte si pro nějakou tu informaci

host - 96.3 (?), 10.9.2009 7:35

Hmm, já ale hledám radu od někoho, kdo už má zkušenost s danou odrůdou. To, co zatím mám venku, je právě podle katalogu s popisem, rezistenty - přesto perenospora ve velkém. A protože si můžu dovolit vést ve skleníku pouze jednu rostlinu, musím se "strefit". V žádném případě nechci používat chemii. Dál chci mít ve skleníku i rajčata a papriky, ty zalévat, a tak se bojím vzdušné vlhkosti. Proto jsem byla ráda, když jsem objevila tuhletu diskusi. Tak vyčkávám a děkuji předem.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 10.9.2009 10:45

Ve skleníku problémy s perenosporou nebudou, ta potřebuje k zdárnému vývoji ovlhčení listů a ne jen vzdušnou vlhkost. Neměly by být problémy ani padlím, protože ve skleníků bývá na padlí teplo. Proto i Kodrjanka by byla vhodná, přestože venku letos plísní trpěla. Jak jsem se zmínil, ve skleníku jsem měl letos Sfinx, KarMaKod a Jubilej ch. Dačnika. Ani na jedné odrůdě nebyla stopa po perenospoře a padlí. Ve skleníku jsem vůbec neošetřoval proti chorobám, pěstuji tam taky papriky a normálně zalévám rozstřikovačem.

host - 96.3 (?), 10.9.2009 18:05

Děkuji za věcnou odpověď. Dost jsem se chtěla dovědět z literatury, ale tohleto jsem skutečně nikde nenašla, není nad osobní zkušenost a jsem ráda, že jste ochoten se o ni podělit.

A provádíte hnojení na list, když uvádíte, že perenospora vzniká po ovlhčení listů, a čím? Zásobní hnojení asi doplňovat nejde, ke kořenům se nedostane, nebo není potřeba přihnojovat vůbec? Znovu děkuji, protože je zač. .

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 10.9.2009 18:44

Ovhčení listu musí pro napadení plísně (perenospory) trvat spíše několik hodin v závislosti na teplotě. Proto se nemusíte hnojení na list bát.  Kromě hnojení na list přihnojuji kapkovou závlahou, v závlahové vodě mám rozpuštěný Kristalon. Tak se voda i hnojení dostane ke kořenům.  Fotky uvedených odrůd jsou v galerii

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz