Odrůda révy Solaris
|
|
 |
 |
Ferby1 - (41) - 244.2 (?) 10.9.2013 10:24
Včera u mě v Předměřicích nad Labem u Hradce Králové měl Solaris průměrnou cukernatost 20,5 °NM, nebyl letos nic moc (léčil jsem padlí, jsou drobounké bobule a další problémy...), takže jsem ho včera rovnou posklízel a vylisoval (je toho jen pár litrů). Uvidíme jak to dopadne, ale myslím si, že zrovna někde mezi kabinetem a pozdním sběrem (z pohledu cukernatosti moštu) by mohl být pro finální produkt - víno zachován optimální poměr mezi kyselinami, alkoholem a zbytkovým cukrem. Myslím, že Solaris by jinak u mě udělal v pohodě 24 °NM a více (vloni to bylo lepší). Záleží potom na Vás, jaké víno vyrobíte (chcete vyrobit), jestli ho necháte prokvasit do sucha s vyšším alkoholem nebo ukončíte kvasný proces řízeně dříve a necháte víno na vyšším zbytkovém cukru - obojí je možné - zkuste experimentovat... Já si vychutnávám vína dle nálady (suchá x sladká, jemná svěží x více alkoholová atd.), nemám rád, když to někdo striktně dělí a říká, že pije jen suchá vína a sladká (myslím přírodně) nepije, to je pro mě dnes již klišé. Přiznám se, že v poslední době mi nejvíce vyhovují vína o těchto parametrech (alkohol 11,5 - 12,5%, kyseliny 6-7 g/l, zbytkový cukr 6-12 g/l). Nikomu ale nic nevnucuju... Zdravím... Petr F.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 192.220 (?), 9.9.2013 13:47
Včera jsem také sklízel Solaris. Cukernatost 19°NM. Loni sklizeň 10.8. při průměrné cukernatosti 21°NM.
Petr K.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ferby1 - (41) - 244.2 (?), 10.9.2013 10:24
Včera u mě v Předměřicích nad Labem u Hradce Králové měl Solaris průměrnou cukernatost 20,5 °NM, nebyl letos nic moc (léčil jsem padlí, jsou drobounké bobule a další problémy...), takže jsem ho včera rovnou posklízel a vylisoval (je toho jen pár litrů). Uvidíme jak to dopadne, ale myslím si, že zrovna někde mezi kabinetem a pozdním sběrem (z pohledu cukernatosti moštu) by mohl být pro finální produkt - víno zachován optimální poměr mezi kyselinami, alkoholem a zbytkovým cukrem. Myslím, že Solaris by jinak u mě udělal v pohodě 24 °NM a více (vloni to bylo lepší). Záleží potom na Vás, jaké víno vyrobíte (chcete vyrobit), jestli ho necháte prokvasit do sucha s vyšším alkoholem nebo ukončíte kvasný proces řízeně dříve a necháte víno na vyšším zbytkovém cukru - obojí je možné - zkuste experimentovat... Já si vychutnávám vína dle nálady (suchá x sladká, jemná svěží x více alkoholová atd.), nemám rád, když to někdo striktně dělí a říká, že pije jen suchá vína a sladká (myslím přírodně) nepije, to je pro mě dnes již klišé. Přiznám se, že v poslední době mi nejvíce vyhovují vína o těchto parametrech (alkohol 11,5 - 12,5%, kyseliny 6-7 g/l, zbytkový cukr 6-12 g/l). Nikomu ale nic nevnucuju... Zdravím... Petr F.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petik - (29) - 34.163 (?), 12.9.2013 20:19
Solaris nejlepší cukernatost 17,0 NM, ty slabší 14,5 NM. Letos slabota. U nás se podepsalo blbé jaro, zpoždění o cca 3 až 4 týdny. Loni byly i ty nejstinnější keře nad 20 st. NM.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.3 (?), 12.9.2013 20:47
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petik - (29) - 34.163 (?), 12.9.2013 20:54
KH kraj, podhůří Orl. hor, rovných 600 mnm, máme blíž k Baltu než k Jadranu ;)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|