Ochrana vinné révy před mrazem

host - 217.26 (?) 
25.10.2006 11:06, zobrazeno: 24706x

Potřeboval bych poradit jak správně ochránit vinnou révu před mrazem.

Zjara jsem zasadil sazenici vinné révy k jižní stěně domu, réva vyrostla do výšky cca 2,5m, do výšky cca 1,5m začal stonek již dřevnatět. Vzhledem k nadmořské výšce 620m bych vinnou révu rád ochránil před mrazem (alespoň dřevnatou část) abych zjara nezačínal znova. Zatím mám jedinou radu - obalit ji několika vrstvami netkané textilie - bude to dostatečné ??

Za udělené rady předem děkuji

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 71.22 (?), 25.10.2006 21:02
Důležité je také révu na přelomu prázdnin zastřihnout a vylamovat fazochy,aby stačilo dřevo do zimy dozrát.Jen dobře vyzrálé dřevo vydrží,zelené vše zmrzne.

host - 191.35 (?), 29.10.2006 10:02
Révu přihrňte zeminou a zbylou část obalte volně pevnějším papírem /i novinovým/. To mám vyzkoušené, že, pokud je vyzrálá, tak nezmrzne.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513), 1.11.2006 8:17
Jako ochranu před mrazem bych nastávající zimu chtěl vyzkoušet starý způsob ochrany, který se používá v některých místech Francie - rosení pletiv, aby voda vytvořila krustu, která pak chrání před mrazem a suchým větrem.

host - 197.34 (?), 2.1.2007 10:12
Rosení pomáhá na jarní mrazíky - v zimě vám nepomůže
Já na zimu kmínky málo mrazuvzdorných odrůd ohýbám až na zem a zasypávám zeminou. Chce to buď šikmý tvar kmínku (vějířová palmeta) aby se neohybal tak moc, a nebo ho po pár letech až ztloustne nahradit novým tažněm. V 550 nad mořem tak v pohodě roste Panonia kinche.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513), 4.1.2007 11:39
Zkusím to někde najít a ofotit....  Ve Francii se to dělá právě při prvních velkých  mrazících, réví je pak obalené ledem a chráněné proti vyschnutí a vymrznutí. Kdybych si tím nebyl jist, tak to neříkám.

host - 176.252 (?), 9.1.2007 15:30

Dobrý den,

způsob zimní ochrany  réví přihrnutím nebo přioráním zeminy se používal nebo snad i používá v Rusku.  Bohužel očka, která přečkají zimní mrazy jsou po odhrnutí zeminy náchylná na jarní mrazíky. Možná je však problém pouze v načasování odstranění  ochranného valu zeminy. Pokud je půda dlouho promrzlá (tak jako minulou zimu), může to být opravdu problém.  Osobně již tento způsob po nezdarech nepoužívám.

Ochrana vodou může být efektivní pouze za předpokladu, že teploty budou po celou zimu pod bodem mrazu a to je málo pravděpodobné.

Málo odolné odrůdy révy pěstuji na hlavu. Na zimu réví spustím k zemi a přykryju chvojím podobně jako růže.   

Všem pěstitelům révy , zejména těm z extrémních poloh,  přeji hodně zdaru v roce 2007 i v letech dalších.

j.h.

host - 88.30 (?), 26.7.2007 19:08
panonia kinche, kde bych tuto odrůdu sehnal prosím kdo může, poradte mi která odrůda je odolná vůči podnebí v okolí Jablonce nad Nisou - cice jižní a krásná strán ale v průběhu zimních měsíců je tu opravdu kruto - za všechny rady děkuji - Václav.

host - 11.80 (?), 28.7.2007 11:54
Zasadit Panonii v Jablonci, nevím, abyste náhodou nebyl zklamán, je daleko víc odrůd a lepších. pavel

host - 167.171 (?), 3.8.2007 11:56

Vřele doporučuji. Právě u nás začala dozrávat /Zlin..Valachy/. Vysazena byla jaro 2005 víchodní svah jako velmi neduživá, přesto přečkala -30 celsia. Stanoviště - 0,75 kubíku pukavce nahrazeno směsí písek+kompost. Přežila -10celsia z 2. na 3. květnav chráněna pouze PE pytlem. Chut je víborná. Celkem mám cca 15 odrud. Všechny jsou dobré /chrupky, miller, prim, rubanka, jul. biser, mohara, olšava.../. Nejduležitější je složení pudy.

hodně uspěchu... Zdenek Zlin

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika