Ochrana vinné révy před mrazem

host - 197.34 (?) 
17.9.2007 11:09
Panonia je docela dobrá, u nás jí roste dost, ale Diamant, Dora a Rubanka (nové křížení z Panonie) jsou lepší. Lehko vymrzá, takže jediný způsob jak ji chránit je ohnut a zakopat pod zem. Vykopávám většinou v březnu - až sleze sníh a nehrozí mrazy víc než -10.
Spolehlivě přežije všechno nová americká odrůda Somerset seedles (- 40) - ale toho mám jen tři sazenicky - a jsem asi jedinej v republice.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 167.171 (?), 17.9.2007 23:21

Panonia jako každá jiná odruda má specifické požadavky. Dostupné informace pusobily dost schyzofreně, nemá ráda vyhnojené pudy - sprchává v nich, a naopak, vyžaduje pudy bohatě zásobené živinami - vysoké výnosy.

Mé zkušenosti jsou vcelku logické... vysoké výnosy bez víživy nelze provozovat. Ohledně vymrzání Panonie... dodat hodně drasla, nejlépe pořádnou vrstvu popela, je lépe stravítelný nežli syntetika.

P.S. V jílu nerostou ani trnky, snad akorát vněm živoří. Nedovolil bych si tvrdit, že v Madarsku je v zimně teplej než na Moravě, snad krom kolem Dunaje. Panonii doporučuji... nic tím určitě nepokazíte.

Zdenek Valachy

host - 19.61 (?), 5.7.2010 0:47

Dobře vyzrálé dřevo by Vám mělo bez problémů vydržet zimu.Nemá cenu to něčím obalovat nebo ohýbat a zahazovat zeminou, pravděpodobně u Vás není nějaká náchylná odrůda když jste tak vysoko, takže se nebojte.Hlavně z jara jí ostříhněte zase až k zemi(podle její síly)já první dva až tři roky roky stříhám na 2-3 očka, abych pořádně zesílil spodek.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika