Nerovnoměrný růst révy

host - 215.11 (?)
17.8.2010 17:40

O tom kačírku pod révou už jsem tady psal, prohledejte diskuzi. VJK

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ferby1 - (41) - 16.70 (?), 17.8.2010 15:45

Děkuji, toho si cením. Posílám ještě foto celé mé drátěnky (pro případnou inspiraci) na které mám 10 x Hibernal a 10 x zmíněný Solaris - plánuji na rýnsko-hesenské vedení, ještě mě chybí natáhnout dvě dvojdrátí ve 160 a 190 cm (viz foto). Nedělal jsem z toho vědu - jeden drát v 70 a 100 cm a pak dvojdrátí 130, 160 a 190 cm. Na druhé fotce mám zleva 5 x Klavoru a 3 x Merzling, ty jsou ale připravené na vertiko (kvůli místu). Vše plánuji upravit netkanou textílií a navrch praný kačírek. Nikdo mi zatím nevyvrátil, že by ten kačírek něčemu vadil (naopak - akumulace tepla, celkově sterilnější prostředí ohledně plísní), nebo máte jiné zkušenosti s "mulčováním" révy? Problém by mohl být s tím, že nebude okopávaná a tím provzdušňovaná zemina, ale vadí to? Třeba to půjde dobře i bez toho, dám pak vědět jak se mi daří.

Drátěnka s Hibernalem a Solarisem
Drátěnka s Hibernalem a Solarisem
Vertiko - Klavora a Merzling
Vertiko - Klavora a Merzling

host - 215.11 (?), 17.8.2010 17:40

O tom kačírku pod révou už jsem tady psal, prohledejte diskuzi. VJK

Ferby1 - (41) - 16.70 (?), 17.8.2010 18:11

Jo máte pravdu, už se tady o tom psalo vloni. Příjde mi, že to co jste do té diskuse (Textílie pod révou) dne 5.7.2010 napsal má hlavu a patu. Proč jste po těch 3 letech od toho upustil? Byly přece jen nějaké špatné zkušenosti?

host - 215.11 (?), 18.8.2010 13:43

Zkušenosti byly dobré, ale na podzim jsem dával vápnitý dolomit a kompost, tak musel kačírek pryč. A nějak se mi ho zatím nechtělo vracet zpátky. VJK

Ferby1 - (41) - 251.226 (?), 26.8.2010 13:42

Myslíte, že už mám (nebo můžu) nyní zaštípnout hlavní vrcholové výhony sazenic? Fazochy (zálistky) vylamuji pravidelně a všude. Některé sazenice mají skoro již 2,5 - 3,0 m (a jedou jak blázni dál), příjde mi důležitější, aby spodní část připravovaná na kmínek raději pořádně vyzrála, než aby byl teď co nejvyšší výhon, který se stejně po zimě zakrátím dle způsobu vedení. Vršky sazenic jsou velmi silné, čerstvě zelené (obzvlášť u bujně rostoucího Solarisu) proti spodním částem, ale to jsem již psal výše. Zatím...

host - 169.182 (?), 29.8.2010 23:37

Dobrý deň!

Dovolíte oneskorenú pripomienku pri prezeraní Vašej snímky vertika?

Myslím, že mohlo byť vysadené ďalej od steny-smerom k chodníku. Inak vzdialenosť medzi koreňmi je dobrá. Vertiko by malo v lete vyzerať ako zelený válec. Keďže ste sadenice zasadil tesne k múru, kmieniky sa Vám budú plaziť po stene a vytvoríte nový priestorový tvar-zelené polválce. Zbytočne sa pripravíte o časť úrody. Vertiko som pestoval u odrody Zweigeltrebe, takže čosi už o tom viem.

S netkanou textíliou nastlanou okolo viniča mám nedobré skúsenosti. Ílovitá pôda strácala vzdušnosť, vinič dostával chlorózu, potom roztočce a posledná zima kmienky dorazila-zmrzli. Takže po 2 rokoch preč s fóliou a pekne rýlovať a okopávať-aspoň tam, kde je ťažšia zem. Prajem veľa úspechov!    Paľo

Ferby1 - (41) - 251.226 (?), 30.8.2010 10:29

Dobrý den,

s umístěním blízko zdi máte pravdu, bohužel to moc nešlo, protože tam zase vadil beton od obrubníku apod., není to moc vhodné místo uznávám (málo místa pro kořeny), i když je to na jižní zdi. I vzdálenost mezi sazenicemi není nic moc - v průměru je tak 65 cm, na vertiko by mohla být možná i větší (70-80 cm), ale uvidíme. Jakou mám tak zvolit výšku toho vertika, abych třeba nahnal něco výškou? Musím si pořádně přečíst jak se vůbec vertiko zapěstovává, ani to pořádně ještě nevím:-) Jak se vlastně provádí první zimní řez? Asi mě odkážete na další diskuse, jasný, respektuji...

Co se týče té textílie, tak už jsem z toho rozpačitej, každej říká něco jiného, ale asi to tak má být. V různých podmínkách má textílie a mulčování různé účinky (někde pozitivní, někde negativní). Je to dle mikroklima a dalších podmínek... Já to mám u jižní zdi, půda kvalitní hlinitá se živinami, nadmořská výška 235 m n.m. (polabská oblast), révu pravidelně dle potřeby zalévám, tak uvidíme co se bude dít... Zdravím. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz