Nejlepší stolní a moštová odrůda révy - kvíz?



host - 93.15 (?)
19.3.2010 15:59

lze pojmenovat vina s privlastkem pokud jsme vinarska podoblast??

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 244.2 (?), 19.3.2010 8:00

Tak to bych si rozhodně takto striktně a paušálně nedovolil tvrdit!

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 19.3.2010 12:42

Jakostní víno s přívlastkem Hrozny na výrobu musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního. Navíc hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. U vín s přívlastkem se nesmí zvyšovat cukernatost moštu. Víno může být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše 3 odrůd. Pokud podíl jednotlivých odrůd je min. 15 %, lze je uvést na etiketě v sestupném pořadí. Vína s přívlastkem se dělí na jednotlivé druhy: Kabinetní víno Jakostní víno s přívlastkem - kabinetní víno je kategorie vín vzniklých z moštů, které dosáhly 19-21 ° NM. Bývají to lehčí, suchá, příjemně pitelná vína. Pozdní sběr Jsou to vína, u nichž byla sklizeň hroznů v pozdějším termínu, teprve když cukernatost hroznů dosáhne 21-24 °NM. Bývají to kvalitní, extraktivní, suchá či polosuchá vína. Výběr z hroznů Název přívlastkového vína vyrobeného z hroznů, které vyzrály na 24-27 °NM. Bývá to víno plné, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru. Výběr z bobulí Název přívlastkového vína vyrobeného z vybraných hroznů, které zrály velmi dlouho na vinici a získaný mošt obsahoval alespoň 27 °NM. Bývají to velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká vína. Výběr z cibéb Název přívlastkového vína vyrobeného z hroznů, které vyzrály na vinici na min. 32 °NM. Takto vyzrále hrozny se díky extrémně dlouhé době zrání na vinici většinou změnily na hrozinky - cibéby. Bývá to víno velmi extraktivní, sladké, vzácné a proto drahé. Ledové víno Stejně jako ostatní vína s přívlastkem je lze vyrábět pouze po ověření cukernatosti SZPI. Vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě alespoň - 7 °C a získaný mošt musí vykazovat alespoň 27 °NM cukernatosti. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout, proto zůstane část vody nevylisována v hroznech ve formě ledových krystalů. Ledová vína bývají velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná a proto drahá. Slámové víno Název vína s přívlastkem, které vzniklo z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců po sklizni na slámě či rákosu, nebo byly zavěšeny v dobře větraném prostoru. Tím se odpaří část vody z bobulí a koncentruje se obsah extraktivních látek. Pro takovou výrobu se musí nechat hrozny dobře vyzrát a nesmějí být poškozené. Většinou se užívá hroznů bílých odrůd. Získaný mošt musí vykazovat nejméně 27 °NM. Slámová vína bývají velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná a proto drahá. Zdroj zde

                     
host - 244.2 (?), 19.3.2010 15:12

Moc pěkný výčet, to co jste napsal vím, tou výrobou "přívlastkového vína" (u malovinaře) jsem myslel v závislosti na cukernatosti, která je výše rozebrána, je mě jasné, že oficiálně jde i o to, že to musí být z vinařské oblasti, musí být znám původ a další náležistosti dané zákonem atd. atd. Takže pro PP. opravuji - napiště Vaše zkušenosti s malovýrobou vína např. z hroznů s cukernatostí 21 - 27 °NM z nevinařské oblasti podomácku vyrobené. Děkuji...:-)

                     
host - 93.15 (?), 19.3.2010 15:59

lze pojmenovat vina s privlastkem pokud jsme vinarska podoblast??

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 19.3.2010 18:41

Nejde o to, že jsem detailista. Chateau Dolní Kotěhůlky - reserva, viniční trať Za naší stodolou  - si může svůj patok pojmenovat kdokoliv. A to, že sem napíšete, jak skvělé víno jste vyrobil, naprosto nic neznamená. Vína se totiž hodnotí koštováním a to - zatím - po internetu nejde.

                     
host - 144.70 (?), 18.4.2010 21:07

ale znamená.má dobrý pocit a o to tu ide. 

                     
host - 244.2 (?), 19.4.2010 12:24

Teď jste to přesně vystihl, díky za podporu. Já jsem taky detailista, ale musím vědět kde a kdy se to hodí, já si dělám víno pro radost, tak si ho budu nazývat jak chci, vydávat za co chci a pít s kým chci, když mě to bude dělat radost, nejsem žádnej velkovinař, díky za reakci...

                     
host - 144.70 (?), 20.4.2010 20:51

tak tých mudrich koštovákov mám najradšej. ja ich totiš skušam.to isté víno dám do troch suťaží.to by si mal vidieť ten rozdiel. ví no je láska sucit radosť. kdo chrlý zo seba len tabulky ten vínu nemože už len sprincípu rozumieť. viem prečo to hovorím. robím svínom. ked ti ten kamrát tvoje víno pochválil tak je určite vinikajuci.viem že kamarati pri pohari s vínom neklamu ato je obecná trvalá zásada.nech sa ti darí aj nadalej. in vino veritas. 

         
host - 59.102 (?), 21.5.2010 17:48

Zkuste odrudy Leon Millot a Marechal Foch. Jsou velmi rane a mrazu odolne.Maji drobne modre bobule. Leon millot ma maly kompaktni hrozen a je o trosku sladsi nez marchal Foch, ktery ma volnejsi a delsi hrozen. Obe dve jsou velmi odolne nemocem.

   
host - 59.102 (?), 14.5.2010 20:38

Nejlepsi zkusenost s mostovyma odrudama mam s odrudou Marechal Foch a Leon Millot. Potrebuji jen na jare ostrihat a v lete sklidit. Ani kapku postriku.Maji vsak drobne bobule, modre a vino je lepsi prumer, ne vsak spickove kvality. Ikdyz nejsem zadny machr na vyrobu vina. Obe odrudy jsou rane a kdyz pozdni mraz spali kvety, zakvete znovu a uroda je skoro stejne vysoka, jako by byla z prvnich kvetu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika