Nejlepší stolní a moštová odrůda révy - kvíz?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?)
19.3.2010 8:14

Ta půda není až takový problém, réva je plevel, který roste v kamení a jaká jsou z toho vína! Horší je, že nemáte zeď. To je hlavní předpoklad udržení růstu a nezmrzání. Zeď akumulací v kritických jarních dnech způsobí, že rašící réva nezmrzne a udrží se květy. Na podzim zas napomáhá vyzrání hroznů. Říká se, že nad vinicí nemá sluníčko moc brzo ráno vyskočit a naopak dlouho, dlouho zapadat. Ideální je tedy jihozápad. Mluvíme o nevinařské oblasti.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 93.15 (?), 18.3.2010 20:51

mám 50 hlav André, jsem v Čechách a děláme z něj víno, chutná skvěle, kamarád z Moravy mi ho také pochválil, když doušek ochutnal...

hlavně se divil, že je možný v Čechách docílit takové kvality této odrůdy!

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 19.3.2010 6:13

V nevinařské oblasti nelze vyrobit přívlastkové víno.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 19.3.2010 7:58
Ač mám víno velmi rád, jeho pěstování absolutně nerozumím. Měl bych otřepaný dotaz na zkušené pěstitele. Existuje stolní odruda, která by i v lokalitě, kde se meruňkám, a broskvím daří jen někdy, přinesla hrozny dobré chuti? Rád bych 1-2 hlavy na jídlo zasadil. Nemusí být nejlepší, jen nejotužilejší - na polohu i půdu. Podotýkám, že bohužel nemám chráněnou jižní zeď ani hlubokou propustnou půdu.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 19.3.2010 8:14

Ta půda není až takový problém, réva je plevel, který roste v kamení a jaká jsou z toho vína! Horší je, že nemáte zeď. To je hlavní předpoklad udržení růstu a nezmrzání. Zeď akumulací v kritických jarních dnech způsobí, že rašící réva nezmrzne a udrží se květy. Na podzim zas napomáhá vyzrání hroznů. Říká se, že nad vinicí nemá sluníčko moc brzo ráno vyskočit a naopak dlouho, dlouho zapadat. Ideální je tedy jihozápad. Mluvíme o nevinařské oblasti.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 19.3.2010 8:53
Nu, vzhledem k tomu, že mi slunce zapadá brzy odpoledne za blízkým kopcem, není to optimální ploha. Je ale pravda, že někteří sousedé s lépe umístěnou zahradou (a zdí), nějaké ty hrozny vypěstují. Mám to tedy vůbec s révou zkoušet?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 19.3.2010 10:33

Za zkoušku nic nedáte, resp. jen cenu sazenice. Zkuste zkonzultovat nějakou sehnatelnou odrůdu s Bred-ikem. Hledejte odrůdu ranou, nejlépe rezistentní. Určitě se tam nehodí odrůdy typu Chrupka, nebo Čabaňská perla. Počítejte s tím, že hrozny budou kvalitou odpovídat poloze, tedy chuťově spíše prostřední. Při pěstování jsou kritické první 3 roky, než si réva vytvoří dostatek "starého"dřeva. Je dobré řezat tak, že dole na kmínku u země necháte vždy jednoočkový čípek, který každoročně seřezáváte na jedno očko. Ten se dá napodzim nahrnout kompostem a když by náhodou celá nadzemní část zmrzla, tento výhonek to může zachránit. Spíše se ale u mne stává, že jarní mráz poškodí zelené letorosty, nebo květy. Proto tak doporučuju tu zeď. Ty ode zdi zmrznou, ty blíže vydrží.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 19.3.2010 10:43
Díky. Ve školce mám zakořeněné dva řízky - Prim a tuším Mramornyj. Ten první asi vysadím, podle literatury je celkem nenáročný. Jižní zeď nemohu použít, neboť u ní mám přistavený skleník. Teoreticky by mohlo být pár sazenic při stěně v tom skleníku - u zdi je asi 2,5m vysoký, nahoře by to paprikám nemuselo překážet. Ale myslím, že je tam až příliš horko. Existují odrůdy snášející skleníkové klima?

host - 183.242 (?), 19.3.2010 10:52

Brno, mám ve skleníku 3 hlavy révy, daří se jí dobře, dozrává dřív než venku, musí se ale stříkat proti padlí. Jinak zde vlákno Réva do sleníku v nadm.v..  Taky se dá předsadit k jižní straně skleníku, v době, kdy je málo světla nestíní, později už přistínění docela vyhovuje a navíc slunce již svítí pod jiným úhlem. U nás to tak řešilo několik "hroznomilů"..Elena

host - 115.19 (?), 19.3.2010 11:06

Dovolím si také přispět svojí troškou zkušeností. Stolní odrůdy pěstuji v Moravské Bráně -250mnm od roku 1999. Ted mám cca kolem 100 hlav a vystřídal jsem asi padesát odrůd včetně několika moštových. Musím podotknout, že provádím chemickou ochranu u všech i interspecifických odrůd. Z modrých odrůd bych mohl doporučit Ajvaz, Dornfelder, Nero aj., z bílých Prim, Diamant, NO-10, Vostorg aj. Osobně mi moc zachutnala Bianca i když na prví pohled nic moc, nebo Moly, Favorit s muškátovou chutí. Zdenek

host - 59.102 (?), 14.5.2010 20:48

Samozdrejme. Kdo nic nezkusil, ten nic nepokazil, [ ale i nic nedocilil ]. US odrudy jsou bezne odolne 30 - 35oC mrazu a odruda Beta   -50oC.Ikdyz chut nic moc. Bratranec pestuje odrudu St Croix a Fredonia v 650 mnm. A slunce mu tam sviti jen dopoledne.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz