Nej odrůdy 2017 byly (podle doby zrání na Hané):
Rozmus (Zagorulko) - růžové bobule nádherně plné muškátové chuti, bobule přes 10 g, hrozny zatím nejvýše kolem 500 g. Letos dozrál kolem 20 srpna. Vyniká chutí, jedna z nejlepších, co jsem kdy jedl.
Azalija (Kapelušnyj) - růžové bobule velice příjemné, osvěžující harmonické chuti, bobule až 15 g, hrozny těsně pod kilogram. Letos dozrála v poslední dekádě srpna. Každý rok lepší a lepší.
Armani (Burdak) - tmavě růžové bobule příjemné harmonické chuti (ne nudné). Bobule až 15 g, hrozny zatím jen kolem 500 g. Letos dozrál koncem srpna, dlouho vydrží na keři.
Viktor 3 (Krajnov) - tmavě růžové bobule přes 10 g, sladký příjemný muškát. První plodnost, hrozny zatím malé. Letos v polovině září. Objev roku.
Vanjuša (Krajnov) - žluté bobule až 15 g, příjemná sladká chuť s jemným muškátem. Hrozny i přes kg, dozrály kolem 20. září., dosti dlouho vydrží na keři.
Chottabyč (Pavlovskij) - málo známá odrůda, tmavé bobule kolem 10 g, hrozny až do kg. Harmonická, příjemná chuť s určitou příchutí (i když ne silnou). V zásadě průměr, nenadchne a neurazí. Čím vyčnívá, je trvanlivost. Ve slušném stavu jeden hrozen vydržel na keři do 5. listopadu a poslední hrozen ze sklizených v polovině října jsme snědli dnes, bobule čerstvé, jako by byly právě utrženy, nepoškozené. Věřím, že bez problémů vydrží skladování do konce roku.
Nej zklamání 2017
Mnoho odrůd po dvojím jarním mrazu neplodilo vůbec. Z těch plodících se rok vůbec nevyvedl:
Ruslan (Zagorulko) - po deštích na přelomu srpna a září některé bobule popraskaly. I ty bobule, na kterých praskliny nebyly okem vidět, začaly plesnivět. Zálistkové hrozny, které vypadaly nadějně, úplně nedozrály. Počasí prostě odrůdě Ruslan letos nesedlo, vloni byl nádherný.
Ilaria (Zagorulko) - po deštích popraskalo prakticky vše. I podle odezev na východních fórech se zdá, že se jedná o odrůdovou vlastnost. Uvidím příští rok.