Nedostatek hořčíku a listová analýza

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?) 
7.8.2010 11:46, zobrazeno: 28676x

Protože jsem i přes podzimní aplikaci vápnitého dolomitu a jarního přihnojení síranem hořečnatým opět zaznamenal projevy nedostatku hořčíku, nechal jsem si udělat listovou analýzu. K mému překvapení se však žádný velký deficit nekonal, obsah hořčíku je na dolní hranici optima. Jelikož se jedná o Opál, který je snad na všech fotografiích téměř vždy s nějakým nádechem listů do žluta, je možné, že by byla tak silná odrůdová odlišnost v potřebě hořčíku? VJK

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 147.108 (?), 7.8.2010 13:22

Nevím, jakou máte zkušenost s určováním chloróz, já žádnou. Kdysi jsem zde ve vláknu o révě na vysočině umístil podobnou fotografii, primárně ne kvůli chloróze. Byl jsem po čase jedním čtenářem upozorněn, že listy mají příznaky a doporučeno  dodání železa.  Žádné železo jsem nedodával, ve zdejší půdě je ho snad dostatek, když vodovodní trubky jou uvnitř zarostlé a jak liška. To zbarvení se dělá na keři každoročně, v druhé polovině vegetace, na menších listech a jen na malé části. Co to je doopravdy dál neřeším, keř (Krystal) roste bujně, dobře rodí a víc od něho neočekávám.

host - 16.16 (?), 7.8.2010 19:19

Pokud bych měl k uvedenému problému něco říct, tak bych musel teměř doslova opsat Váš článek. Navíc se to týká i Krystalu. Dál to neřeším.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 64.139 (?), 7.8.2010 20:03

Listovou analýzu jste si nechal udělat pouze na hořčík, nebo i na ostatní složky? Z celkové analýzy, by mělo vyplynout, čeho je málo, nebo moc, ne? Podle mého názoru by se mohlo jednat o převápnění, nebo o příliš mnoho draslíku, ale i fosforu. Stalo se mi jednou, že jsem použila na hnojení moc dřevěného popela (má až 35% vápníku, až 10% draslíku, až 7% hořčíku a až 4% fosforu). Nevím, který z prvků podobný projev na mé rostlině vyvolal, byl velmi podobný tomu, co je na vaší fotografii. Proto se domnívám, že to nebude nedostak něčeho, ale přebytek. Nedostatek i přebytek hořčíku můžete podle analýzy vyloučit, ale co přebytky draslíku, vápníku nebo fosforu?

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 7.8.2010 20:09

Výsledek analýzy je v té první tabulce na prvním obrázku. Vše je v normě, jen fosforu je téměř 2x více než je optimum a vápník je lehounce pod. Škodlivé působení nadbytku fosforu je ale až při mnohem větších dávkách. VJK

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 7.8.2010 20:12

A ještě dodatek - ostatní rostliny vedle jsou v pořádku, jen ten Opál takhle vypadá. Proto si myslím, že má vyšší nároky na hořčík, než je "norma". VJK

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 64.139 (?), 7.8.2010 20:40

Omlouvám se, koukla jsem jen na fotku rostliny a hned jsem psala, výsledek analýzy jsem nezkoumala. Teď však ano. A pořád se domnívám, že jde o přebytek a to fosforu. 

Nadbytek fosforu se zatím v polních podmínkách vyskytuje výjimečně. Předčasně se zastavuje vegetace, růst je slabý, výnosy velmi nízké. Nadbytkem fosforu se zmenšuje i velikost listové čepele. Interakce jsou známé hlavně při vysokých dávkách fosforu k zásobnímu hnojení, kdy může dojít k tlumení příjmu zinku, popřípadě i Ca, B, Cu a Mn. Na vápenitých půdách může vysoké zásobení fosforem způsobovat žloutenku. Zvýšený obsah fostorečnanu vápenatého se za zvláštních okolností (vlhká půda a zvýšené množství CO) dostává v přebytku do révy vinné, kde se váže s přijatým železem na fosforečnan železitý, který je nerozpustný, a železo je tak blokováno. Nedostatek železa se pak projeví žloutnutím listů, které začíná od vrcholu letorostů. Proto je třeba na vápenitých půdách hnojit fosforem obezřetně, půdy provzdušňovat a dodávat do nich organickou hmotu již rozloženou, aby se vytvořilo v půdě málo CO2.

Vysoké dávky N brzdí příjem P, což lze využít při přehnojení fosforem.

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 7.8.2010 20:51

Ano, to tak je. Jenže žloutenka, o které píšete se projeví na mladých listech, u mně je to na nejstarších. Navíc nemám vápenitou půdu. VJK

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 64.139 (?), 7.8.2010 21:05

Nejsem rostlinolékař ani odborník, jen jsem si všimla, že jsem měla asi týž problém, ale s nadbytkem, proto sděluji svou zkušenost se snahou pomoci.

A protože jste vápnil a k tomu ty tři kýble dřevěného popela, to mohlo udělat své.

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 7.8.2010 21:13

Nééé, ty tři kýble byly na celou zahradu, do kompostu a ješti mi zbylo... VJK

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika