Nedostatek hořčíku a listová analýza

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?) 
7.8.2010 21:13

Jinak snahu oceňuji a děkuji za ní. VJK

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 129.10 (?), 13.10.2010 9:17
Ano, naprostý souhlas. Přebytek fosforu vzniká např. hnojením popelem. Měl jsem stejný problém. Někdo přede mnou sypal na záhony popel (jak dřevěný, tak uhelný) rozbor ukázal samý fosfor - musel jsem dodat hodně humusu a dusičnatá hnojiva, pak se to upravilo...

host - 66.105 (?), 7.8.2010 20:56

Chloróza z nedostatku hořčíku to tedy asi nebude. Považujete za možné, že by to byla chloróza z důvodu špatného vstřebávání železa? Stává se to při vysokém pH půdy způsobeném nadbytkem vápence. Možná jste to tím dolomitem dorazil. Pokud si nemůžete nechat zjistit pH půdy ani obsah vápníku v půdě, zkuste postřik železnatými přípravky.  Pomáhá i zálivka hnojivem s chelátovým Fe (např. "Citrus") nebo směsí zředěné zelené skalice s kys. citrónovou. U broskvoní se to řeší výběrem podnože, takže to nemusí být jen odrůdou štěpu.

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 7.8.2010 21:00

Ne, nemám vápenitou půdu, a železo to určitě není. Navíc ostatní keře jsou na tom mnohem lépe než loni, jen ten Opál nereaguje. VJK

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 7.8.2010 20:36

Dodatek II: Trochu bych zpochybnil ty obsahy živin v popelu. Ten článek z Lesnické Práce kde jsou uváděny tyto hodnoty jsem četl, ale domnívám se, že při přepisu došlo k chybě. Rovněž údaj, že spálením dřeva vznikne 6-10% popela považuji za chybný, už jen proto, že za zimu spálím cca 3-4 kubíky smrkového dřeva a získám 3 (slovy tři) kbelíky popela pro hnojení. Prof. Ing. Vladimír Simanov, CSc. uvádí údaj 0,6-1,6% popela po spálení, což by odpovídalo i těm mým třem kýblům. Proto si myslím, že uvedené obsahy živin je nutno řádově zmenšit. VJK

host - 151.38 (?), 7.8.2010 20:48

Mně se projevuje nedostatek hořčíku taky hlavně na Krystalu, i když po minulých létech na to dbám, a hnojím dodatečně více Wuxalem super, plus jiné.Na jiných odrudách toto nepozoruji.

rostislavik

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 7.8.2010 20:56

Nejvíc se mi na hořčík osvědčil postřik na list 2%-ním roztokem hořké soli. Zálivka hořkou solí se ukázala být neúčinná, neboť dochází k velmi rychlému vyplavování hořčíku. VJK

EDIT: Stejně jako u vašeho Krastalu, tak i u mého Opálu si myslím, že půjde nejspíš o odrůdovou vlastnost.

host - 79.15 (?), 7.8.2010 21:32

Je mozne ze ze by postrek na list siranom horecnatym 2%vyvolal perenosporu?Postriekal som dvojrocne sadenice Nera, MOPR a jednorocne sadenice Devin a Dunaj a o dva dni sa objavili olejove flaky na vrchu listov a biely povlak zo spodu alebo sa jednalo len o nahodu.Chcel by som o dva tyzdne postrek zopakovat ale teraz mam obavy.  Vedel by niekto poradit? Dakujem 

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 7.8.2010 21:54

Pokud jste stříkal večer a listy byly dlouho (několik hodin) mokré, tak možné i je. Ale ten síran je v tom nevinně, udělalo to těch 98% vody. VJK

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 8.8.2010 11:27

Obsah živin v popelu samozřejmě má jistou variabilitu, která zohledňuje jednak rozdíly v kvalitě paliva, a částečně i režim splování. Přesto bych řekl, že to v zásadě odpovídá.

10% popeloviny se vyskytuje v hnědém uhlí, pro pálení dřeva bych bral údaj pod 5%. Upozorňuji jenom, že hmota je nezničitelná, a pokud máte po spálení tuny dřeva kyblík popela, není vyloučeno, že při vašem režimu spalování část popela vyletí komínem, což lidi většinou neuvažují...

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika