Množení vinné révy
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?) 13.2.2014 18:16
To by mě zajímalo, kde to všechno dáte?myslím zda je ještě místo pro zasazení nových sazenic, nebo je třeba před sadbou odstranit staré, nevyhovující hlavy?
Jinak zakořeňování ve vodě považuju za nejlepší transparentní způsob, jak řízkům nezapomenout zajistit vláhu.Převařená voda s kapkou chemie je asi sterilnější prostředí pro choroby, než třeba nepropařený substrát.V perlitu, substrátu,v pilinách není vizuální kontakt, zda májí kořínky vodu, nebo je sucho.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 22.2.2014 8:04
Rozplavil jsem perlit abych zkontroloval stav řízků, "kilčevator" se spodním ohřevem, řízky v perlitu, hladina vody asi 2cm, teplota vody 26-27°, teplota ve verandě 19-25°. Vyjma odrůdy Eva, kerá neraší ani nekoření, všechny ostatní vyhnaly kořínky, centimetrový pupen Arkadie zaschl, Kodrjanka jen koření, přeborníkem je pozdní Original. Tyto řízky jsou ošetřeny práškovým stimulátorem Stimulax I, další stejná várka je v gelovém Stimulaxu III (pro porovnání).
U řízků je vidět že koření i z podélných zářezů.
|
|
|
|
|
|
|
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář (331) - 38.186 (?), 10.2.2014 11:38
Dobrý den
mám v petkách řízky a zdá se, že začínají rašit. Ošetřujete je někdo nějakým postřikem. Nestříknul jsem je ani Sulkou, když jsem je donesl. Je to problém?
Díky za info GB.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 11.2.2014 10:33
Neptáte se vůbec špatně. Ale obávám se, že na tuhle otázku Vám tady nikdo jednoznačně neodpoví. Zakořeňování klasických řízků révy ve vodě je amatérský způsob, který se provádí v "domácích" podmínkách. Velcí producenti sazenic mají vypiplané jiné metody a množící postupy. A proto asi nikdo nemá úplně objektivně vyzkoušené, jaká vodní přihnojení, či stimulátory jsou nejlepší. Takže se ocitáme na poli vlastního experimentování. V každém případě to docela slušně funguje i na obyčejnou vodu, která by měla být čistá, bez bakteriálního či plísňového zákalu. Kromě kvality vody je důležitá i její teplota. Myslím si, že v prvé fázi zakořeňování řízků je důležité hlavně stimulování tvorby kořínků. V této fázi je asi hnojivá výživa nepříliš žádoucí, protože by nám silně přirůstaly zelené výhony a posléze by trpěly nedostatkem vody. Význam hnojiva přichází na řadu, až když máme na rostlině kořínky a chceme, aby rostliny začaly normálně růst i v nadzemní části. Ale já například, když se objeví kořínky ihned přesazuji řízky do půdního substrátu, kde se již kořínky rozvíjejí ve svém přirozeném prostředí. Vytáhlé sazenice s dlouhými kořeny by se špatně přesazovaly. Takže hnojivo ve vodě při zakořeňování není podle mne žádoucí, žádoucí je účinný stimulátor růstu a prostředky, které zabraňují rozmnožování plísní a hub. A co vlastně obsahuje to "dárkové hnojivo" z květinářství? Ví to někdo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|