Já bych ten způsob úplně nezatracoval. Koneckonců dříve se pěstovalo tzv na hlavu běžně. A ta hlava byla 10-15 cm nad zemí, takže to vypadalo trochu jako rybíz. viděl jsem to letos na vlastní oči a bylo min. zajímavé. Pěstovalo se tak někde ještě třeba před 100 lety a dodnes se to někde využívá. Brutální výhoda je to, že se na podzim hlava zakryje růvkem a máte prakticky bez starostí vymrzání staršího dřeva. Jaké to má nevýhody oproti střednímu vedení si dovedu jen domýšlat, zkušenost s tím nemám, ale hrozny téměř u země asi více trpěly na plísně.
On se tento způsob už moc nepublikuje, ale třeba v 1000rad pro zahrádkáře cca 40nazáda je to jeden z hlavníhc způsobů pěstování.
V tomto kontextu je to pouze kombinace starého a nového moderního pojetí pěstování v.révy.