Kdy plánujete letos stříhat víno?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 167.176 (?), 14.3.2014 16:55
Príjemné slnečné bezveterné počasie v posledných dňoch priam vyzývalo k práci v záhradke a vinohrade. Včera som oškriabal oceľovou kefou cez 200 starých kmienkov. Na niektorých už narástol lišajník. Sulka aplikovaná na začiatku rašenia viniča potom lepšie zlikviduje zvyšky parazitov. Ľahkou širokou motyčkou na tenkej dlhej rúčke som očistil od jesene porýľované pásy pod viničom od nezničiteľnej prezimujúcej kuračky (Stellaria media, Hviezdica prostredná, Ptačinec prostřední) a najmä cca 60 m dlhý riadok zeleného cesnaku (333 strúčkov), ktorý som pred okopaním pohnojil liadkom. Zdravé široké listy cesnaku už majú na dĺžku dobrých 20 cm. Hrubé korene paštrnáku ponechaného v riadku cez zimu podľa môjho predpokladu precízne vyhryzali hryzci, ostala iba šupka so zelenou vnaťou. Takú delikatesu si predsa nemôžu nechať ujsť! Pôda vo vinohrade na južnom svahu je na povrchu poriadne suchá, deficít vlahy rastie každým dňom. Sadzačka napíchaná vo februári do pôdy stále čučí, nekorení, neraší. Ak bude sucho pokračovať, prúdenie miazgy v apríli bude slabé, čo môže skomplikovať preočkovanie starých kmeňov. Dúfam, že víkendové ochladenie prinesie výdatný dážď. Asi sa na staré kolená dám na modlenie.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 190.86 (?), 3.2.2014 18:09
myslim ze slzenie je prospesne, pretoze rezne rany su vstupnou branou pre virusy.az rana slzi tak sa tam virus dostane tazsie.ja striham tak aby boli rezne rany co najmensie.ak potrebujem urobit vacsi rez tak to odlozim na neskor ked uz je teplo a na rane sa rychlejsie vytvori kalus.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 224.222 (?), 3.2.2014 19:57
Na infikovanie reznej plochy baktériami a hubami sú náchylné kôstkoviny. Stáva sa často, že pri strihu sliviek a čerešní hneď za očkom, bez následného zatretia rezu, na jar toto očko nevyraší, je odumreté alebo vyschnuté. Vinič k tomuto nie je háklivý, preto stačí ťažne zastrihnúť 1-2 cm za posledným očkom. Nechávať pridlhé čapíky (kýpte, "pahýly"...) či dokonca celé internodiá, je zbytočné. Najmä v strede viničového kra by takéto trčiace a prekážajúce konce vyvolali aj u nezasväcených úsmev. Aspoň u nás vo vinohrade, pane Kuky, áno.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 167.85 (?), 5.2.2014 18:01
"K tomu musím říci, že na rozdíl od názoru pana P, v našem kraji se rozhodně více cení "nějaké ty centimetry navíc." Pivné reči sem, pivné reči tam. Tu neprezentujem svoj súkromý teoretický názor na zimný rez viniča, ale dokumentujem, ako sa to u nás prakticky robí. Ani vinohradnická literatúra nepláca hlúposti a neradí nechávať zbytočne veľa centimetrov. Aký pahýl, kýpeť či čapík za posledným očkom si necháte, to je na voľbe každého z nás. Dovolím si iba znovu poradiť, že oveľa dôležitejší je uhol držania nožníc. Ak totiž strihnete jediný záložný čapík na hlave viničového kra tak nešťastne, že voda a neskôr miazga steká presne na jediné živé očko, z ktorého má vyrastnúť ťažeň k budúcoročnej úrode, nepomôže vám ani 10centimetrov dreva navyše, lebo očko sa zahltí, zalepí a uhynie. A to už potom človek nemá náladu na srandičky.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|