arandur - (39), 2.3.2005 16:48
Před řezem je nejprve dobré si říci, za jakým účelem pěstujeme révu. Platí, že v teplejších oblastech (Břeclavsko, Znojemsko, Hodonínsko Mělnicko,...) můžeme révě nechat více oček, v okrajových oblastech méně (aby dostatečně vyzrály hrozny). Také platí, že pokud chceme mít větší a sladší hrozny, pak oček méně, pokud chceme hroznů hromadu a nevadí, že jsou kyselejší, pak můžeme nechat více oček.
Dále platí, že hrozny nesou výhony, které vyrostou letos z 1letých větví. Výhony vyrostlé ze staršího dřeva většinou hrozny nemají.
Řez révy je poměrně jednoduchý -
nejčastější způsob řezu je tzv. rýnsko-hesenské vedení. 1 rostlina má vypěstované 1-2 kmínky, na každém kmínku je 1 tažeň s 7-10 očky a záložní čípek s 1-2 očky (výhon vyrostlý z čípku zpravidla slouží další rok na jaře jako tažeň a jeden z výhonů na tažni či vyrostlý kolem tažně jako čípek).
Réva musí růst, řezat raději více (hlouběji), nežli méně. Pokud dostatečně neroste, tak ani pořádně neplodí.
|