Chtěl bych se podělit se svými zkušenostmi s kapkovou závlahou nové výsadby révy. V polovici června jsem přes net koupil 50 metrů 16-mm kapkovací hadice, otvory á 30 cm, nějaké spojky, filtr - celkem cca 1000,- Kč investice. Těch 50 m akorát pokrylo celý řádek révy. Hadice volně ložená na zemi, průtok byl 6,5-7 l/min, čili za zhruba 1,5 hodinky vykapalo 600-700 litrů/50 metrů řádku/60 sazenic. Takto jsem střídavě zavlažoval 3 řádky letošní výsadby, každý řádek zavlažen á 5-7 dní, čili dosud zavlaženo asi 3x, naposledy minulý týden. Po celou dobu srážkový úhrn - nula. Před započatým zavlažováním byly vyrašené letorosty jen cca 5-10 cm dlouhé, u cca poloviny z nich již zasychaly a odpadaly vrcholky. Během jednoho týdne se sazenice probudily z letargie (či spíše agonie) a nyní většina letorostů dosahuje/přesahuje horní okraj tubusu (cca 50 cm vysoký). Efekt pozitivní, úspora času jednoznačná. Svinutí, přesun a rozvinutí 50m hadice trvalo asi 5-10 minut. Kdybych to měl oběhat a zalévat s hadicí v ruce, trvalo by to podstatně déle. K tomu kapková závlaha je efektivnější, voda se vsákne do větší hloubky, při zalévání z hadice velká část odtekla po povrchu.. Dle vývoje srážek budu v nouzi zavlažovat i během července a srpna. V dalších letech již zavlažovat nebudu, hadici použiju na 50-m řadu, kde mám stolní odrůdy, a kde budu zavlažovat každoročně.
Honza