Jednorocne vyhony

host - 79.200 (?)
1.10.2009 22:01

Dakujem za radu ano to som chcel urobit presne ako je to na prvom nakrese s nazvom rez asi vo vyske 70 cm som to chcel ustrihnut. Druha varianta s nazvom ohyb sa mi pozdava takze by som pri tej vyske 70cm spravil ohyb ale neviem aku dlhu mam potom ponechat vodorovnu cast ak by ste mi mohli este poradit popripade kolko ociek mozem nechat na jar vyrasit  z tejto vodorovnej casti. Este raz dik.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 79.96 (?), 26.9.2009 12:08, zobrazeno: 6792x

Mam prosbu.Aky priemer by mal dosahovat jednorocny vyhon aby bol vhodny na zapestovanie kmienika.Mam jednorocne vyhony ktore su dlhe caa 2,5-3 metre priemer maju od nastepenej casti asi 5az 6 milimetrov ale asi od jedneho metra vysky uz su hrubsie asi 8 milimetrov.  Bolo by ich vhodne na jar 2010 uz zrezat na vysku kmienika 70 cm, chcem vinic viest   na strednom vedeni. Dakujem za radu.

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 26.9.2009 20:37

Doporučuje se jako kmínek použít výhon, který má v místě budoucího řezu tloušťku tužky (na nějakém milimetru navíc nezáleží). Ve Vašem případě je ale důležitější, zda jste koncem léta odstraněním vrchní části výhonu ukončil prodlužující růst, aby výhony dobře vyzrály (zdřevnatěly) a nenamrzly v zimě. Sám výhony, jaké uvádíte, pro založení kmínku používám. S pozdravem jenamater.

host - 79.30 (?), 29.9.2009 20:43

Jenamater dakujem za radu vyhonky som koncom leta neskracoval teraz uz by bolo asi neskoro vsak.

Teraz asi budem muset cakat na jar zostrihnut na dva puciky a novy vyhon koncom leta zakratit.Alebo je sanca prezimovania aj nezakratenych vyhonov?

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 94.202 (?), 30.9.2009 16:00

Tak teď to úplně nechápu. Ve svém prvním příspěvku jste navrhoval, jak to chcete dělat a bylo to myslím vcelku spávně (pokud jsem nic nepřehlédl). Jenamater vás správně upozornil, že jako kmínek (nebo část budoucího kmínku) můžete použít pouze dobře vyzráté dřevo. Tak proč to chcete na jaře řezat na dva pučíky? To máte vyzráté jenom do této výšky?

host - 79.148 (?), 30.9.2009 20:55

Ja som sadil vinic prvy krat takze neviem posudit ci je drevo dobre vyzrete alebo nie len som sa domnieval ze ak som nezakracoval vyhony v lete a drevo dobre nevyzrelo ci by nebolo lepsie vyhony na jar zakratit na dva puciky vypestovat novy vyhon a ten potom v lete zakratit ako mi radil jenamater.No nic asi skusim na jar zastrihnut na vysku kmienika a uvidime ako to dopadne.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 1.10.2009 12:05

Jestli jsem to dobře pochopil vy chcete odělat, to co je vyobrazeno níže na prvém obrázku s názven "rez"...

A nebylo by lepší udělat to podle druhého obrázku s názvem "ohyb"?

řez
řez
ohyb
ohyb

host - 79.200 (?), 1.10.2009 22:01

Dakujem za radu ano to som chcel urobit presne ako je to na prvom nakrese s nazvom rez asi vo vyske 70 cm som to chcel ustrihnut. Druha varianta s nazvom ohyb sa mi pozdava takze by som pri tej vyske 70cm spravil ohyb ale neviem aku dlhu mam potom ponechat vodorovnu cast ak by ste mi mohli este poradit popripade kolko ociek mozem nechat na jar vyrasit  z tejto vodorovnej casti. Este raz dik.

host - 79.200 (?), 1.10.2009 22:34

Wimpi ospravedlnujem sa teraz som zistil ze si vsetko podrobne vysvetlil v prispevku "zalozenie taznu".

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 195.168 (?), 2.10.2009 13:14

Vyzráté dřevo znamená, že má souvisle hnědou barvu. Někdy se během sezony podaří vypěstovat vyzrálý celý kmínek, jindy jen jeho část. Nejlépe je, když se to podaří i s případným tažněm (obr."ohyb").

Ale stalo se mi také, že i když byl mladý kmínek i s tažněm vyzrálý a uvnitř živě zelený, stejně se nerozpučel ve výšce tažně, ale začal pouze odspodu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz