Jedno očko na tažni

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?) 
16.5.2012 22:08

Já vysokou spodní vodu nemám, vodou to asi nebude.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 16.5.2012 21:38

Z kmínku byste měl z letorostů zapěstovat nové tažně pro příští rok, takže stávající by měl být zastřižen, pokud se tedy jedná o klasický kmínek s jedním nebo dvěma tažni.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 16.5.2012 21:42

jedná se Mirku o nové sazenice, tedy letos by měly dát první ukázkovou úrodu, a je to jeden kmínek a jeden tažeň

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 16.5.2012 21:57

Ať už se ukáže nebo ne, tak stejně tažeň nezůstane ale zapěstuje se nový.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 16.5.2012 21:29

Navazuji na předešlé příspěvky pánů Mirka  a Peetoo-a. Rád bych se také připojil do diskuse o úmrtnosti révových sazenic a keříků z jara. Už jsme si s Mirkem o tom dneska i něco psali. I já mívám s tímto v poslední době problémy. Pozoruji to u jedno až přibližně tříletých rostlin. Projevuje se to tak, že po zimě rostlina buď vůbec nevyraší a nebo naraší, pak se ale růst výhonů zastaví a ty začnou pomalu a bez zjevné příčiny uvadat, následně hyne celá rostlina. Nemám pro tento jev jednoznačné logické vysvětlení. Postihuje to jak roubované rostliny (u mne např. Prim, Kodrjanka), či pravokořenné a jak uvádí Mirek i slušně mrazuodolné "ruské" odrůdy (např. Vostorg, Sfinx, Viktoria). Původně jsem to přičítal teplotnímu poškození kořenů při vysokých mrazech, ale letos mi takto odešlo dokonce i několik loňských pravokořenných sazenic, které jsem předpěstovával v kontejnerech a které jsem nevystavil nižším teplotám, než -10°C. Kontejnery jsem měl zapuštěny do půdy až po horní okraj. Toto jarní vadnutí mi připadá jako jakýsi stresový syndrom, vyvolaný snad prudkými výkyvy teplot z jara (?). Nevím. Může to být zaviněno silným namrznutím rosných kořínků v zimě? Nevzpomínám si, že by mi bez zjevné vnější příčiny "odešel révový keřík v průběhu pozdější vegetace, děje se tak vždy z jara, v období duben - květen. Velmi uvítám názory ostatních.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 16.5.2012 21:45

Teorii že k poškození dochází až na přelomu zima/jaro by mohlo podpořit i to, že odebrané řízky normálně raší a koření. Zvláště odrůdy z Východu jsou odolnější proti mrazu, ale to co jim předvádí počasí tady, tak s tím se asi nedokáží moc vyrovnat.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 16.5.2012 22:02

Severně od Černého moře už je vyloženě pevninské klima. Jsou zde suché mrazivé zimy, pak rychlý nástup jara a horké léto. Zato u nás se zima s jarem přetahují o nadvládu skoro dva měsíce. Pak réva neví, jestli má rašit nebo spát. Dneska u nás zase bude přízemní mráz, před čtrnácti dny bylo skoro 30°C.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 235.107 (?), 16.5.2012 22:15

a Wimpi, odkud tedy jste?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 16.5.2012 22:22

Jižní Čechy, Strakonicko.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 16.5.2012 22:29

hm..tam to vys.spodní vodou asi nebude, i když člověk nikdy neví, to musíte vědět vy sám

zítra budu nové sazenice zadrnovávat, mrazu se bojím možná víc jak ty sazenice, nos snad to nějak přežijem, révě zdar!

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika