Navazuji na předešlé příspěvky pánů Mirka a Peetoo-a. Rád bych se také připojil do diskuse o úmrtnosti révových sazenic a keříků z jara. Už jsme si s Mirkem o tom dneska i něco psali. I já mívám s tímto v poslední době problémy. Pozoruji to u jedno až přibližně tříletých rostlin. Projevuje se to tak, že po zimě rostlina buď vůbec nevyraší a nebo naraší, pak se ale růst výhonů zastaví a ty začnou pomalu a bez zjevné příčiny uvadat, následně hyne celá rostlina. Nemám pro tento jev jednoznačné logické vysvětlení. Postihuje to jak roubované rostliny (u mne např. Prim, Kodrjanka), či pravokořenné a jak uvádí Mirek i slušně mrazuodolné "ruské" odrůdy (např. Vostorg, Sfinx, Viktoria). Původně jsem to přičítal teplotnímu poškození kořenů při vysokých mrazech, ale letos mi takto odešlo dokonce i několik loňských pravokořenných sazenic, které jsem předpěstovával v kontejnerech a které jsem nevystavil nižším teplotám, než -10°C. Kontejnery jsem měl zapuštěny do půdy až po horní okraj. Toto jarní vadnutí mi připadá jako jakýsi stresový syndrom, vyvolaný snad prudkými výkyvy teplot z jara (?). Nevím. Může to být zaviněno silným namrznutím rosných kořínků v zimě? Nevzpomínám si, že by mi bez zjevné vnější příčiny "odešel révový keřík v průběhu pozdější vegetace, děje se tak vždy z jara, v období duben - květen. Velmi uvítám názory ostatních.