Jedno očko na tažni

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?)
16.5.2012 8:10

Já bych každopádně nechal ten výhon i tažeň, mám něco podobného a nyní po delší době již začínají rašit i další očka na tažni. Každopádně mrkněte na výhon z kmínku zda náhodou neraší z podnože, záložní kmínek nebude na škodu. Včera jsem dokonce pozoroval vadnutí deseticentimetrových výhonů i s květy, které do této doby krásně rašily, proč tomu tak je, nevím ale tipuji to na extremní rozdíly v počasí, přitom se jedná o ukajinské, resp. ruské odrůdy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 16.5.2012 7:40, zobrazeno: 8683x

Zdravím, mám problém s jednou odrůdou, která pomrzla pravděpodobně díky velikonočnímu ochlazení, respektive pupeny, vyrašil jen poslední pupen na tažni a pak dále obrůstá u míta roubování další výhon, co mám dělat dál? Mám nechat onen jeden výhon s úrodou a zároveň zapětovat nový kmínek nebo to mám celé zkrátit a udělat jenom kmínek? Děkuji

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 16.5.2012 8:10

Já bych každopádně nechal ten výhon i tažeň, mám něco podobného a nyní po delší době již začínají rašit i další očka na tažni. Každopádně mrkněte na výhon z kmínku zda náhodou neraší z podnože, záložní kmínek nebude na škodu. Včera jsem dokonce pozoroval vadnutí deseticentimetrových výhonů i s květy, které do této doby krásně rašily, proč tomu tak je, nevím ale tipuji to na extremní rozdíly v počasí, přitom se jedná o ukajinské, resp. ruské odrůdy.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 16.5.2012 9:39

Jak radí Mirek, buďte rád, že keř v tomto teplotně rozkolísaném divokém jaru žije a nechte jej na pokoji, ať raší, odkud může.  Horší by to bylo, kdyby se rašení zcela zastavilo a nastalo vadnutí, tady už by byla rada drahá… Záložní letorost chraňte pro případ nouze. Pokud je keř zdravý, je předpoklad, že v průběhu roku odněkud z oblasti horní části kmínku vyraší další letorost(-y) z náhradních pupenů. Pak můžete záložní letorost, vyrůstající z paty keře odstranit.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 16.5.2012 11:40

díky hoši! :)

peetoo - (49) - 41.142 (?), 16.5.2012 14:25

Dobry den pan Mirek,  vadnutie vyhonov, mohli zapricinit extremne februarove mrazy tym, ze poskodili kmienok. Citujem pana Gašpara Vaneka, : " V zime nad časťou chránenou snehom, je teplota najnižšia a mráz môže poškodiť priamo kmeň zmrznutím, nekrózou. V takom prípade sa môže stať, že na jar vinohrad ešte vypučí. Po vypučaní, náhle listy a letorasty odumierajú, nekrotizujú." Ja mam zas problem s tym, ze sa  z kmenov pozdlzne odlupuje kora. Pozorujem to 3 rokom, ale vinic zatial rodi. V sucasnosti pestujem 28 odrod a postihuje to jak Vitis viniferu tak aj Vitis labruscu. 

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 16.5.2012 18:52

Děkuji za zajímavou úvahu a určitě se shodneme že na vině je počasí, spíše jeho extremní výkyvy nahoru i dolů. Když mi odešly italské nebo bulharské odrůdy tak to dávám za vinu mrazům, i když u nás se pohybovaly kolem -15° (možná nějakých mínus osmnáct), pokud jsou ovšem postiženy ukajinské nebo ruské sorty, tak tam musí být ještě něco jiného, a já si myslím že je to ten rychlý nástup extremního tepla který nastal de-facto ihned po mrazech. U roubované bulharské odrůdy Velika, která uschla a kterou jsem následně vyřezal, jsem zjistil doslova roztrhaný kmínek u země. Jak se dostanu na zahradu s foťákem tak nafotím co nejvíce těch "výstřelků" stolních odrůd.

Chtěl jsem toto téma rozvinout v jiné diskuzi ale předběhl jste mne wink.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 16.5.2012 21:08

Ještě se chci optat na to, zda je možné, aby nyní viditelně nerašící očka na tažni, mohla příští jaro z těchto oček obrůst, co si o tom myslíte?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 16.5.2012 21:35

Přímo z těchto loňských nevyrašených oček ne, ale z vedlejších záložních oček, která se vytváří u staršího dřeva na jejich okraji.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 16.5.2012 21:39

děkuji, tak snad něco zachráním, ono to vypadá tak divně, posl.očko na tažni CHrupky červ. a jinak raší až nad roubem dole

To vadnutí, zkusím hádat, nebude to vys.hladina podzemní vody? Obvykle zjara se hladina zvedá, myslím, že Mirek vys.spodní vodu má, u Vás Wimpi nevím, je to jen myšlenka, nemusí to být jistota, ale za úvahu to stojí

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 16.5.2012 22:04

Právě že u mne je ta hladina spodní vody dána stavem hladiny v řece Dyji. Loni bylo sucho takže byl všeobecný pokles, ale nýčkom si vzpomínám že jsem v zimě měl jednu dobu obavu aby se zahrada nezatopila protože byla obleva a řeka hodně stoupla.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz