Je to nemoc, nebo nedostatek neceho

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?)
17.7.2009 0:15

Mam dalsi otazku, tentokrat na jinem keri (bile, neznama reva) mam listy do zluta. Zluta postupuje od kraje, nakonec list zacne az usychat. To je zase co za problem?

Regent jsem hnojil chvili na list, trosku se to zlepsilo.

A aby to nebylo malo, na shora vyfocenem Regentu a jednom dalsim keri se mi na nekterych bobulich zacaly tvorit male hnede tecky. Vzniklo to zjevne po desti, vlastne bource, ktera se tu prehnala a smer vetru dest zahnal az na jizni stenu pod strechu, kde mam revu. Fotky dodam o vikendu, ted' je uz tma a nic nevyfotim.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 232.26 (?), 27.6.2009 8:02

Jedná sa o nedostatok Mg.

Je známe, že regent, rondo solaris sú na to citlivé.

Pozor na prehnojenie K, pretože tento blokuje príjem Mg.

Pomer K/Mg 2:1 pri listových analýzach, ale ktorý záhradkár to robí.

Skôr spomenutá rada použiť LamagCa je dobrá voľba.

Je nutné aplikovať viac krát, pri interšpec.odrodách a pri bežnom infekč.tlaku

postačí ako prevencia voči hubov.chorobám.

Ak nieje Lamag použite Horkú soľ-takisto na list.

Nepoužívať NPK bez obsahu Mg skoro na jar do pôdy zapraviť

Dolomitický vápenec čo najjemnejšie mletý.

Kedy Vám dozrieva?

Máte aj iné interš.

Veľa úspechov!

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 27.6.2009 14:43

Mam jej teprve 2 roky, plodil pred rokem poprve. To dozraval prelom srpen/zari (mam fotografie z 23.srpna, kdy uz byly nektere plody jedle, dalsi fotka ze zari je uz bez hroznu). Lokalita Praha, na jizni stene domu - bez stinu.

Roste mi to vsechno nejak moc, skoro porad jen rezu a rezu... letos nasadila vsechna reva (2 rostliny) neskutecne mnozstvi hroznu, kolik ma byt na ker kdyz je na pergole, na primem slunicku? Nechapu jak je to mozne, ale stale se objevuji nove... ktere jeste ani nekvetly.

A nakonec mam jeste otazku, mam 2 kere, u kterych neznam druh. Je realne jej z fotografii rozpoznat? Co mam nafotit?

Jeden z tech keru je novy, ktery jsem si narizkoval od sveho taty (mohlo by to byt vino stare cca 20 let). Roste hezky, ale bojim se, zda je rezistentni. Ma to vubec cenu rizkovat takhle stare odrudy? Mam se hodne bat revokazu u pravokorennych keru?

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 17.7.2009 0:15

Mam dalsi otazku, tentokrat na jinem keri (bile, neznama reva) mam listy do zluta. Zluta postupuje od kraje, nakonec list zacne az usychat. To je zase co za problem?

Regent jsem hnojil chvili na list, trosku se to zlepsilo.

A aby to nebylo malo, na shora vyfocenem Regentu a jednom dalsim keri se mi na nekterych bobulich zacaly tvorit male hnede tecky. Vzniklo to zjevne po desti, vlastne bource, ktera se tu prehnala a smer vetru dest zahnal az na jizni stenu pod strechu, kde mam revu. Fotky dodam o vikendu, ted' je uz tma a nic nevyfotim.

host - 34.50 (?), 18.7.2009 21:17

Předčasné vybarvování modrých odrůd, zvláště barvířek a interspecifických je celkem běžnou záležitostí.  Problém nemusí být v hnojení, ale může to být také reakce na postřik, úžeh. Letos se jev hojně vyskytuje i na větších plochách. To co popisujete nahoře je typická chloróza - lidově žloutenka - nedostatek železa.  Pokud, listy zasýchají - jedná se o pokročilý těžký stav, který se většinou nedá vyléčit. Zkuste zálivku zelenou skalicí ke kořenům i jako postřik /O,5 %/ a hlavně uvažujte o podsadbě.

host - 215.11 (?), 20.7.2009 8:11

Žluté jsou staré, nebo naopak nové listy?

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 20.7.2009 19:04

Jsou to ty stare, nove jsou krasne zelene. Ale nutno dodat, ze nove listy rostou spise dale od hroznu nez blize, zluta barva prevlada hlavne v zonach, kde mam hrozny.

Mohl by mi nekdo pouceny napsat, jak poznam nedostatek horciku, drasliku (to se resilo nahore), zeleza, pripadne dalsich (fosfor, dusik,...)? Urcite to pouziji i jini, alespon bude mene dotazu typu 'co se mi deje s...'?

host - 215.11 (?), 20.7.2009 21:12

Tak to nebude chloróza, ale pravděpodobně nedostatek hořčíku. Nějaké info o chorobách a výživě révy lze nalézt např na galati.sk, rebschutzdienst.at (Krankheiten)

jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 242.101 (?), 27.7.2009 8:43

Také bych Vás poprosil o radu. Pěstuji révu na pergole, je to snad tzv.  "Bago". Réva je 3 roky stará, na jaře přihnojená NPK, během sezóny přihnojovaná zálivkou Kristalonem plod a květ. Je bujnějšího růstu a problém mám se staršími listy. Nevím zda se jedná o nedostatek hořčíku, či o něco jiného, prosím o posouzení a radu. List začne žloutnout, žilkatí, objevují se na něm usychající se skvrny, posléze list uschne a opadne. Snad se mi podaří připojit fotky z mobilu (omlouvám se za kvalitu).

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 34.178 (?), 27.7.2009 21:24

Je to chloróza, nehnojte NPK,  fosfor blokuje železo,  zbytečně révu nezalévejte,  nehnojte čerstvým hnojem,  provádějte postřiky FE hnojivy, nejlevnější je zelená skalice - viz. výše, možné je zálivka - 1 kg skalice na 10 litrů vody a v případě potřeby opakovat.

jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 242.101 (?), 28.7.2009 12:22

Děkuji za radu, jdu koupit zelenou skalici.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz