Jaká je to choroba?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.38 (?), 2.7.2013 22:07
Od postřiku určitě ne. Naposled jsem stříkal Quadrisem max někdy před měsícem a celou dobu to bylo OK. Taky jsem to ještě neviděl, takový atypický skvrny... Dnes jsem všechno stříkl hořkou solí, protože sem tam začínají žloutnout listy, ale je to teprve v začátku. Nevím, zrovna od Solarisu bych to nečekal... Dalších 10 odrůd je zatím naprosto bez příznaků nějaké choroby. Třeba už se s tím někdo setkal a napíše...
Petr
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vjk - Zlatý Zahrádkář (539) - 215.11 (?), 3.7.2013 8:25
Zdravím Wimpi, bude to nedostatek některého prvku, mám to letos na révě také. A tipuji, že to bude draslík, popř. kombinace draslík+hořčík. Réva v poslední době rostla velmi rychle, a i když se draslík z půdy příliš nevymývá, zřejmě velké minulé deště způsobyly určité vyplavení a réva ho teď nestačí přijímat. Také je možné, že je to reakce révy na intenzivní oslunění právě v důsledku deficitu stavebního prvku. Alespoň u mne se skvrny vyskytly až nyní, kdy se zase ukázalo sluníčko. Jen co réva odkvete, pohnojím na list mým oblíbeným Podzimním hnojivem na jehličnany - síran draselný + síran hořečnatý. VJK
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 3.7.2013 10:25
Zdarec VJK, i u mne se už na některých odrůdách začaly projevovat prvé drobné příznaky deficitu některých stavebních látek. Naštěstí mám od jara půdní rozbor, takže už vím, kde mne tlačí bota a tedy co mám pro nápravu dělat. Pouze ze vzhledu listů se tyhle deficity stanovují velmi těžko a často se stává, že zbarvení postiženého listu přesně neodpovídá "učebnicovým fotkám". Může se stát že nechybí jen jeden prvek, ale i dva, či více, v různém poměrovém stupni a na vzhledu může mít podíl i půdní reakce a samozřejmě i sama odrůda. Už jsem to tady psal, ten kdo má chronické problémy s chlorózami a myslí to s pěstováním vážně, neměl by váhat s provedením půdního rozboru, případně i listové analýzy. Určitě se to vyplatí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ferby1 - (41) - 16.70 (?), 3.7.2013 19:04
Zdravím a rád bych se zeptal, co je přesně to co mám teď na hroznech Solarisu (viz přiložené foto). Je to jen na hroznech a trošku na výhonech, listy jsou OK. Je to padlí, plíseň, nebo co to je a co s tím můžu teď ještě dělat? Jestli už není pozdě. Někde je to více, někde méně, někde vůbec. Mám se napadených hroznů zbavit, nebo je nějak "omýt" (zbavit povlaku) a poté použít postřik? Co se týká postřiků, tak mám doma např. Ridomil, Dithane a ještě možná něco. Díky za rady, jsem celkem zklamanej, Solaris je velmi rezistentní odrůda (alespoň to všude čtu), ale mě se přesto přiliš nedaří ji pěstovat, určitě tedy né bez chemické ochrany. Nevím jestli keře nepřetěžuji, resp. moc nezahušťuji - roste poměrně bujně a má obrovské listy asi to chce i více zelených prací. Vloni to bylo něco podobného, moc jsem toho nezklidil. Mějte se a díky, zdraví Ferby1...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ferby1 - (41) - 244.2 (?), 4.7.2013 8:20
Děkuji za reakci, myslel jsem si nejvíc asi na to padlí. Zkusím to tedy ještě postříkat něčím na padlí (Falcon). Pomůže postřik i na ty už částečně napadené hrozny, nebo ty jsou nenávratně pryč a je lepší se jich zbavit? Díky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |